Timp liber, Important

Încep Zilele Culturale Maghiare – Programul acestui weekend

zilele culturale maghiare cluj 2016

Zilele Culturale Maghiare din Cluj se află la a șaptea ediție și se vor desfășura între 14 și 21 august.

În acest an, festivalul are ca obiectiv principal sărbătorirea împlinirii a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș și va aduce în fața publicului clujean peste 500 de evenimente: 30 de concerte pe trei scene, spectacole de teatru și dans, proiecții de film, expoziții, evenimente gastronomice, jocuri medievale, evenimente sportive, degustări de vin, evenimente de realitate virtuală, tururi ghidate, drumeții, petreceri.

Evenimentele se vor desfășura în peste 70 de locuri din oraș, precum Piața Unirii, strada Kogălniceanu, strada Potaissa, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Sala Polivalentă, Casa Tranzit, Casa TIFF, cafeneaua Insomnia. Unul dintre cele mai speciale momente ale ediției din acest an va fi o proiecție de videomapping 3D pe zidul Bisericii Sfântul Mihail din Piața Unirii, care va avea loc vineri, 19 august, de la ora 22:10 și va marca într-un mod spectaculos împlinirea celor 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș liber regal.

De asemenea, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, publicul se va putea bucura de primul concert în Cluj-Napoca al cunoscutei formații Omega, precum și de concertul Ákos, unul dintre cei mai apreciați muzicieni din Ungaria la ora actuală.

Sâmbătă, 13 august, în ziua premergătoare startului Zilelor Maghiare din Cluj, vor avea loc o serie de drumeții pe trasee de 10, 25 și 50 km din județul Cluj, respectiv un eveniment de cicloturism, pe o distanță de 55 km.

Începând de duminică, 14 august, va putea fi vizitată expoziția bilingvă „În slujba comunității”, organizată cu prilejul împlinirii a 120 de ani de la nașterea lui Márton Áron (1896–1980), una dintre personalitățile maghiare marcante ale secolului trecut. Márton Áron a fost episcop romano-catolic de Alba Iulia și s-a remarcat prin curajul și credința dovedite în fața nedreptăților comise atât de dictatura naţional-socialistă, cât şi de cea comunistă. A protestat împotriva deportării evreilor, iar în timpul dictaturii opresive ceauşiste nu a cedat în faţa repetatelor persecuţii, ci a rămas alături de enoriaşii diecezei pe care a condus-o. Expoziția este patronată de Excelenţa Sa, dr. Áder János, preşedintele Ungariei și de dr. Jakubinyi György, arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia. Lucrările vor putea fi văzute de public pe tot parcursul Zilelor Culturale Maghiare, în fața Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail.

Tot duminică, începând de la 12:00, va avea loc vernisajul unei expoziții dedicate Sfintei Marii, o selecție de reprezentări ale Fecioarei în viziunea a 55 de artiști maghiari contemporani. Evenimentul e organizat cu prilejul aniversării a 500 de ani ai statuii Sfintei Marii de la Şumuleu-Ciuc și se va desfășura la sediul Parohiei Romano-Catolice Sfântul Mihail, în Sala festivă de la mansardă (str. Iuliu Maniu, nr. 2). Evenimentul va avea traducere în limba română.

În aceeași zi, începând la ora 17:00, va avea loc vernisajul unei expoziții bilingve cu selecții de opere maghiare de artă contemporană, care va aduce în prim plan lucrările unor artiști maghiari de primă mână. Evenimentul se va desfășura la Muzeul de Artă Cluj-Napoca și va beneficia de traducere în limba română.

Ziua se va încheia printr-un concert al trupei KFT, care se va desfășura de la ora 20:00, la Parcul de sculptură Arkhai din Vlaha.

Programul detaliat al acestui weekend:

 

SÂMBĂTĂ, 13 AUGUST 2016

 

7:00 Excursii memoriale şi trasee de anduranţă „Kós Károly” – Drumeţii: Ediţia a XIII-a. Se va desfăşura pe trei trasee şi distanţe. Traseul de 10 km:Stana (Vila Szentimrei) – Dealul Melcului – Platoul Riszeg / Riseg – Stana (Vila Szentimrei). Traseul de 25 km: Stana (Vila Szentimrei) – Stana (Parohia Reformată) – Petrinzel – Cetatea Almaşului – Jebucu – Platoul Riszeg / Riseg – Stana (Vila Szentimrei). Traseul de 50 km: Cluj – Pădurea Hoia – Dealul Hoia – Dealul Mortănuşa – Muntele Báthori – Tronsonul de drum naţional de-a lungul satului Gârbău – Dealul Cetăţeaua (Gyerőffy-szöktető) – Dumbrava – Leghia, bifurcaţia drumului care duce către Gipsurile de la Leghia – Ordományos – Platoul Riszeg / Riseg – Stana (Vila Szentimrei).

Excursii memoriale şi trasee de anduranţă „Kós Károly” – Cicloturism: Ediţia a II-a. Se vor parcurge 55 de km pe traseul: Cluj – Pădurea Hoia – Dealul Hoia – Dealul Mortănuşa – Muntele Báthori – Tronsonul de drum naţional de-a lungul satului Gârbău – Dealul Cetăţeaua (Gyerőffy-szöktető) – Dumbrava – Cabana Leghia – Ordományos – Platoul Riszeg / Riseg – Stana (Vila Szentimrei) – Nadăşu.

Startul se va da din faţa Bisericii Reformate cu Cocoş. Organizator: Branea Róbert – telefon: 0723 400 496.

În cazul probei de cicloturism se acceptă doar înscrieri prealabile online, pe site-ul dedicat probei [www.ekekolozsvar.ro/kosbringa] sau în instituţiile care au acceptat să funcţioneze ca birouri de înscriere: sediul Uniunii Studenţeşti Maghiare din Cluj (USMC) şi Redacţia Szabadság. (La locul şi înaintea startului NU se fac înscrieri!) Informaţii suplimentare referitoare la proba de cicloturism se pot obţine printr-un email expediat la adresa kett@ekekolozsvar.ro sau telefonic, apelând numărul 0723 400 496.

 

DUMINICĂ, 14 AUGUST 2016

 

10:00 Mesă festivă oficiată în Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail

Loc: Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail

 

11:00   În slujba comunităţii – vernisajul expoziţiei bilingve în aer liber despre episcopul Márton Áron

Vernisajul se va desfășura în interiorul Bisericii Sfântul Mihail, în limba maghiară.

Organizator: Secretariatul de Stat pentru Politici Naţionale, Ungaria

Loc: Platforma din fața intrării în Biserica Sfântul Mihail

 

11:00   Vechiul Cluj – vernisajul expoziţiei fotografului amator Máthé János

Loc: Galeria Kányafő (Biserica Reformată de pe Tăietura Turcului)

 

12:00   Expoziţia „Fecioara Maria” – VernisajCustodele expoziţiei este domnul Tóth Norbert, directorul Institutului de Artă – Forrás Művészeti Intézet, Ungaria

Vernisajul va avea traducere în limba română.

Organizatori: Institutul de Cercetare pentru Strategiile Naţionale, Ungaria şi Parohia Romano-Catolică Sfântul Mihail

Loc: Institutul de Cercetare pentru Strategiile Naţionale, Ungaria şi Parohia Romano-Catolică Sfântul Mihail, Sala festivă de la mansardă (str. Iuliu Maniu, nr. 2)

 

15:00   Clujul de altădată – expoziții de fotografii de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX

Curatori: Ancuța-Lăcrămioara Chiș, Ucu Bodiceanu

Organizatori: Asociaţia Clujul de Altădată, Casa Municipală de Cultură Cluj-Napoca

Loc: Bastionul Croitorilor, la mansardă

 

16:00 Expoziţia „Ce ascunzi în inimă, arată-ţi ochiului…” organizată de atelierul de meşteşuguri tradiţionale Míves Mag Műhely din Pécs, Ungaria.

Obiectele expuse au fost create de artizanii Beke Lívia (obiecte din pănuşi şi paie); Bedő Anikó (ceramică şi ouă încondeiate), Hoványi Zsuzsanna(obiecte din materiale textile şi fetru), Hosszú István (fotografii şi obiecte modelate din hârtie), Mánfai György (fotografii), Minorics Tünde (coşuri împletite din nuiele şi obiecte din fetru), Polgár Zsuzsanna (figurine din turtă dulce, broderii şi ouă încondeiate), Szipl Mara (obiecte din materiale textile şi fetru), Szipl Mariann (obiecte din materiale textile) şi Szentkereszti István (obiecte cioplite din lemn). Voluntarii care asistă artizanii sunt: Beke Tamás şi Varga Zoltán. Cuvântul de salut va fi rostit de etnograful Minorics Tünde din Pécs. Îşi dau concursul: membrii familiilor Both şi Sárosi-Szabó (cu mic, cu mare). Vernisajul va fi urmat de activităţi artizanale.

Organizatori: Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania

Loc: Casa Memorială „Györkös Mányi Albert” a Societăţii Maghiare de Cultură din Transilvania

 

17:00   Selecţie de opere maghiare contemporane – vernisaj

Curator: Kuti Dénes, pictor, membru al Academiei Ungare de Arte

Vernisajul va avea traducere în limba română.

Organizatori: Academia Ungară de Arte, Asociaţia Clujul Comoară, Muzeul de Artă din Cluj

Loc: Muzeul de Artă/Palatul Bánffy 

 

20:00   Concert KFT

Organizatori: Parcul de sculptură Arkhai, Asociaţia Clujul Comoară

Loc: Parcul de sculptură Arkhai, VlahaLasă un răspuns

Site creat de