Timp liber, Important

Începe festivalul de muzică de la Mera: O călătorie sonoră de la America de Sud la Ucraina

Mera World Music Festival

Harta muzicală din 2023 a festivalului din Mera se întinde de la America de Sud până în Ucraina. Între 3 și 6 august, vom putea urmări cei mai buni artiști de muzică mondială pe scena iconică a grajdului din Mera, situată la 13 km de Cluj-Napoca.

„Avem mulți invitați recurenți care ne-au demonstrat de mai multe ori că au o limbă muzicală comună cu publicul nostru. La cererea publicului, Parno Graszt, o trupă maghiară de muzică țigănească, Fanfara Transilvania, o formație locală cu un joc extraordinar a instrumentelor de suflat din alamă, și Söndörgő, care se inspiră din tradiționalele melodii sud-slave, se întorc și anul acesta în șură” – a relatat András Bethlendi, unul dintre principalii organizatori ai festivalului.

La Mera, pe lângă trupele favorite ale publicului, ne putem întâlni și cu adevărate specialități muzicale din întreaga lume: țările sud-americane Mexic, Chile și Columbia se întâlnesc în muzica trupei Unicumbia, dar și trupa ucraineană Hudaki Village Band, compusă din nouă membri, promite o experiență muzicală unică.

Un artist american la vioară, Zoë Aqua, și orchestra sa combină muzica klezmer și muzica populară transilvăneană, dar ei nu sunt singurii care să îmbine genuri aparent diferite: duetul Arundo interpretează cântece populare maghiare mai puțin cunoscute cu acompaniament de chitară spaniolă, trio-ul irlandez-britanic Houlihan regândește muzica tradițională din țara lor, grupul Dalinda, format din trei soliste de muzică populară, colorează programul cu un concert în genul etno a cappella, Kommuna Lux din Ucraina captează stilul de viață a orașului lor natal, Odessa, prin muzică klezmer și cântece de gangsterfolk, iar Antonio Projekt redă sunetul muzicii țigănești din Bazinul Carpatic într-un stil subteran, evocând atmosfera puburilor în ruină.

„Festivalul de la Mera, care găzduiește evenimentul, deține tradiții folclorice deosebit de valoroase, motiv pentru care și în acest an acordăm atenție specială și dedicăm o zi întreagă pentru cei mai buni muzicieni și dansatori populari. Ne bucurăm foarte mult că Ansamblul Folcloric de StatMaghiar ne aduce spectacolul intitulat Veșnica Țară a Călatei, iar cu ajutorul trupei Nogaband avem ocazia să savurăm și aromele tradiționale ale muzicii populare slovace. De asemenea, faimosul primaș belgian Tcha Limberger cu formația Kalotaszeg Trió ne aduce un repertoriu inspirat din cultura maghiară, română și țigănească” – a declarat Zoltán László Varga, celălalt principal organizator al festivalului, în legătură cu programul.

Programul muzical al evenimentului din acest an este deja disponibil pe site-ul web, inclusiv într-o organizare zilnică.

Pe lângă spectacolele și concertele prezentate pe scena grajdului, muzicienii tradiționali din Mera și membrii dinastiilor muzicale locale ocupă an de an un loc special în program. Astfel, în cadrul dansurilor de seară (=táncház), oricine poate experiența muzica populară tradițională din Țara Călatei direct de la sursa ei.

În paralel cu programele muzicale, organizatorii World Music Festival Mera pregătesc și în acest an activități interactive și distractive în timpul zilei pentru familii și copii!

Transportul către și dinspre festival este asigurat de autobuzele festivalului care circulă de la primele ore ale serii până în zori între Cluj-Napoca și Mera. Programul lor va fi disponibil pe site-ul evenimentului pe măsură ce se apropie data acestuia.

Însă, pentru cei care doresc să trăiască o experiență completă a festivalului și să petreacă nopțile în sat, vă recomandăm să vă interesați cât mai curând pe grupul Méra Info despre disponibilitatea cazărilor sau a locurilor de cort.

Din rândul festivalurilor, acest eveniment se evidențiază și în acest an prin unicitate și atmosfera sa familială, așadar nu planifică să-și depășească mărimea. Din acest motiv, numărul de bilete puse în vânzare este limitat la 1000 pe zi, de aceea merită să vă asigurați locul cât mai curând. În plus, biletele și abonamentele pot fi achiziționate la prețuri reduse până în data 1 iulie la acest link.Lasă un răspuns

Site creat de