Din Oras

Incident aviatic la Cluj! Un avion cu 116 pasageri a iesit de pe pista la aterizare

avion cluj zapada

UPDATE 2: „Având în vedere afirmaţiile apărute în presă în urma evenimentului de aviaţie petrecut pe aeroportul din Cluj în care a fost implicată o aeronava a companiei Blue Air, facem următoarele precizări:

La ora 07:20 aeroportul a solicitat accesul pe pistă a mai multor utilaje pentru deszăpezire. Informaţiile privind timpul solicitat de curăţare a pistei au fost transmise de către aeroport către ROMATSA, informaţii pe care controlorii de trafic aerian le-au transmis, la rândul lor, piloţilor; ROMATSA şi-a dat acordul. La ora 07:51 aeroportul a informat turnul de control că pista a fost eliberată. Controlorii de trafic aerian ai ROMATSA au respectat procedura de comunicare cu echipajul aeronavei şi personalul aeroportului privind informarea legată de disponibilitatea pistei şi nu au intervenit în activitatea de curăţare a pistei de către aeroport. La ora 7:52, controlorii de trafic aerian ROMATSA au informat piloţii aeronavei care executau manevra de apropiere că pista este contaminată cu zăpadă umedă de 3 mm şi are un coeficient de frânare mediu. La ora 08:00 aeronava Blue Air a aterizat.

ROMATSA nu are niciun fel de atribuţii privind curăţarea pistei şi nici stabilirea stării acesteia. ROMATSA primeşte informaţiile privind starea pistei de la aeroport şi le comunică piloţilor” se arata intr-un comunicat al Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).


 

UPDATE: „Referitor la incidentul zborului 0B 9301 Otopeni – Cluj – Barcelona, revenim cu mai multe informații:

La ora 08:00 avionul Blue Air a aterizat pe pista Aeroportului Internațional Avram Iancu din Cluj.

În faza finală de frânare din cadrul procedurii de aterizare, comandantul aeronavei a observat că aderența nu este suficient de mare pentru a permite oprirea în limitele pistei de aterizare, avionul alunecând circa zece metri în afara pistei.

Conform buletinului meteo transmis de către Romatsa (informații preluate de la reprezentanții aeroportului Cluj) la ora 07:30 frânarea pe pista de aterizare era medie spre bună existând depuneri de zăpadă. În aceste condiții, conform manualului de operare al aeronavei, aterizarea și frânarea se pot efectua în siguranță.

Ulterior aterizării, un nou buletin meteo a fost emis, buletin în care condițiile meteo descrise erau: acoperire până la 100% a suprafeței pistei cu zăpadă udă și condiții de frânare medii.

Pentru a elimina speculațiile apărute cu privire la carburantul existent la bordul aeronavei, dorim să menționăm că exista suficient combustibil în momentul aterizării în conformitate cu reglementările în vigoare și respingem ferm afirmațiile conform cărora ar fi fost o aterizare de urgență cauzată de lipsa carburantului. Întărim acest lucru și prin faptul că în niciun moment comandantul nu a solicitat aterizarea de urgență.

În ceea ce privește cei 110 pasageri care au venit de la București, împreună cu cei 45 de pasageri care urmau să se îmbarce de la Cluj, aceștia fiind transferați în acest moment către Sibiu de unde o altă aeronavă a companiei îi va prelua și transporta către Barcelona. Toți pasagerii au avut asigurată masă și băuturi pe perioada de așteptare.” arata BlueAIR intr-un al doilea comunicat de presa.


 

Un avion Blue Air, cu 116 pasageri la bord, care efectua o cursă din Capitala, a ieşit, in aceasta dimineata, de pe pista Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” din Cluj, la aterizare. Din fericire, nu exista persoane rănite.

Aterizarea avionului Blue Air care a ieşit cu 5-10 metri în afara pistei aeroportului din Cluj-Napoca a avut loc în condiţii meteo dificile, cu ninsoare şi zăpadă depusă pe suprafaţa pistei, dar în limitele admise pentru operare, a anunţat compania aeriană low cost.

Aeronava care efectua zborul de tip charter numărul OB 9301 pe ruta Otopeni-Cluj-Barcelona la aterizarea la Cluj a întâmpinat un incident minor depăşind cu aproximativ 5-10 m suprafaţa pistei.

Aterizarea s-a efectuat în condiţii meteo dificile, ninsoare şi zăpadă depusă pe suprafaţa pistei de aterizare, dar conform buletinelor meteo transmise de turn în limitele admise pentru operare, inclusiv coeficientul de frânare declarat de către aeroport„, se arată intr-un comunicat Blue Air.

În urma incidentului, nimeni nu a fost rănit, iar aeronava nu a fost avariată, pasagerii fiind debarcaţi în bune condiţii. O comisie specială de la Autoritatea Aeronautică şi de la aeroport va investiga cauzele incidentului„, a spus Directorul Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” din Cluj, David Ciceo.

sursa video: Digi24.roLasă un răspuns

Site creat de