Uncategorized

INEDIT – 3000 de dominouri vor uni Piata Unirii cu Piata Mihai Viteazu

domino cluj

În această sâmbătă are loc Cluj Dominoes. Piața Unirii și Piața Mihai Viteazu vor fi unite printr-un șir de 3.000 dominouri, întinse pe 1.200 m. Proiectul este creat de Station House Opera, produs de Artsadmin (UK) și organizat în Cluj-Napoca de Fundația AltArt.

„Dominouri” este o sculptură în mișcare, adaptată special pentru contextul fiecărui oraș în care este prezentată. Căștigător al premiului Bank of America Merrill Lynch CREATE09, proiectul a străbătut în ultimii ani orașe precum Londra, Copenhaga, Stockholm, Marseille, Helsinki, Ljubljana, iar în 26 septembrie,  va fi prezent la Cluj-Napoca, unde 3.000 piese de domino, întinse pe 1.2 km, vor uni Piața Unirii de Piața Mihai Viteazu.

Un șir de piese de domino format din câteva mii de cărămizi parcurge diferite spații ale orașului: străzi, parcuri, clădiri și piețe. Piesele de domino se înlănțuiesc într-o mișcare dinamică, tip cauză-efect, întreruptă uneori pentru momente performative sau mici ritualuri urbane, pentru a conecta fizic și simbolic diferitele spații și comunități ale orașului. Prima cărămidă cade sâmbătă la ora 17:00, iar șirul de domino va începe în Piața Unirii (latura vestică) și va traversa curtea Consulatului General al Ungariei la Cluj-Napoca, va trece pe lângă Casa Matei, prin Shadow Bar, Piața Muzeului, Parcul I.L. Caragiale, traversează Str. Ferdinand, intră prin Magazinul Central, și ajunge în Cinema Florin Piersic și Piața Mihai Viteazu parcurgând Str. Tipografiei și David Ferenc.

Proiectul are un potențial unic de a mobiliza comunitatea prin nivelul de participare și angajament pe care îl presupune. Evenimentul implică peste 120 de voluntari și un public de câteva mii de locuitori. Clujenii sunt invitați să se implice în proiect ca voluntari – detalii despre înscriere AICI.

Station House Opera a prezentat proiectul Dominoes în numeroase orașe europene, și ne bucurăm că în Cluj avem oportunitatea de a lucra cu o comunitate cu o istorie așa bogată. Ideea de a aduce proiectul aici s-a născut în urmă cu doi ani în contextul platformei Create to Connect. Cluj Dominoes este special pentru noi pentru că este pentru prima dată când aducem proiectul într-un oraș din estul Europei. Implementarea presupune un proces complex și ne bucurăm că sâmbătă putem împărtăși cu clujenii această experiență” a declarat producătorul proiectului Marine Thévenet (Artsadmin).

„AltArt dorește să dedice acest proiect momentului special al finalizării candidaturii orașului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Considerăm că Dominoes este reprezentaiv pentru spiritul propus de proiectul orașului pentru titlul european: conectează diferite spații și comunități din oraș, animează spațiul public clujean, oferă clujenilor ocazia de a se implica într-un proiect artistic și e un prilej de a sărbători împreună.” a declarat István Szakáts – Președintele Fundației AltArt, organizatorul evenimentului.

DOMINOES este creat de Station House Opera.

Director artistic: Julian Maynard Smith

Director tehnic: Euan Maybank

Producători: Marine Thévenet/Artsadmin, Andrada Popan Dorca/AltArt

Un proiect Artsadmin.

Dominoes este creat de Station House Opera/Artsadmin (UK) și realizat în cadrul proiectului ”Create to Connect” derulat în perioada 2013-2018 de Fundația AltArt, cu sprijinul financiar al programului Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene. Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca. Proiectul susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 și este inclus în calendarul Cluj-Napoca 2015 – Capitală Europeană a Tineretului.

Mai multe detalii pe www.altart.org/dominoes.

Event facebook: http://on.fb.me/1ikmWHuLasă un răspuns

Site creat de