Un autobuz în care cititorii vor primi, zilnic, câte 100 de pachete cu cărți va circula timp de două săptămâni în Cluj-Napoca.
FICT Bus, denumit astfel după numele Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT), circulă pe unul dintre cele mai lungi trasee de transport public din oraș și are rolul de a promova atât festivalul, care începe în 4 octombrie, cât și lectura. Autobuzul cu cărți circulă de joi, 29 septembrie, până în ultima zi a festivalului FICT.
„De astăzi circulă în Cluj-Napoca autobuzul FICT care va merge pe linia 24B și în care o să dăruim călătorilor în fiecare zi, 100 de pachete de cadouri cu cărți. Instigăm călătorii la citit, instigăm la carte, instigăm să descopere autori importanți. Proiectul este realizat în colaborare cu Compania de Transport Public Cluj-Napoca (CTP), căreia îi mulțumim„, a declarat joi directorul artistic al festivalului, Gabriel Bota.
Un al doilea eveniment important din cadrul FICT este Marșul Lecturii, care deschide practic festivalul. Oamenii din Cluj sunt invitați marți, 4 octombrie, în prima zi a festivalului, să vină cu o carte în mână în fața Universității Babeș-Bolyai, urmând ca apoi, împreună, să pornească spre Piața Unirii, unde va fi instalat cortul care adăpostește târgul de carte.
Printre invitații speciali ai FICT din acest an se numără scriitorii italieni Alessandro Baricco și Franco Moretti care vor primi titlul de Doctor Honoris Causa al UBB. De asemenea, la Cluj va veni și Mircea Cărtărăscu, care are programată, miercuri 5 octombrie, și o întâlnire cu publicul. În total, scriitori din șapte țări din lume vor veni anul acesta la Festivalul de Carte din Cluj.
Un eveniment deosebit din festival, care este organizat în premieră pentru România, va fi un „jam session” de poezie, „Poetry Night”, la care sunt invitați să participe toți cei pasionați de poezie, creatori sau doar cititori.
„Sunt invitați toți poeții din festival. Va fi un eveniment deosebit pentru că îi veți putea asculta citind la scenă deschisă sau chiar compunând pe loc. Se va vorbi în multe limbi, o să înțelegem ce putem. Este un eveniment unic în România„, a mai spus Bota.
Din festival nu vor lipsi nici concertele. Trupa „Dirty Granny Tales” va susține un concert-spectacol dedicat cărții, care va fi un mix de muzică, teatru de păpuși și dans. De asemenea, Trupa „Times of Need” va susține un concert rock dedicat victimelor de la Colectiv, ocazie cu care va fi lansată și cartea „Scrum”, a lui Silviu Ciocanelli, care este un supraviețuitor al acestui tragic eveniment.
FICT a ajuns anul acesta la a patra ediție și, ca în fiecare an, este precedat de Festivalul Național de Literatură din Cluj, care este o ocazie pentru scriitorii din toată țara să se întâlnească și să discute despre creația literară. Întotdeauna ultima zi a Festivalului de Literatură, organizat de Uniunea Scriitorilor, coincide cu prima zi a Festivalului de Carte Transilvania. Anul acesta organizatorii au pregătit 15 întâlniri publice, care vor avea loc în școli sau biblioteci și în cadrul cărora scriitorii să poată discuta cu elevi, studenți.
„Cele două evenimente, în cursul unei săptămâni pline, o săptămână mare, transformă Clujul într-o capitală a cărții. Diferența care le face să fie complementare este aceea că Festivalul Național de Literatură este un festival de salon. Vin la Cluj scriitori din cele 20 de filiale ale Uniunii, pentru a vorbi despre problemele lor, dar și pentru a se întâlni cu cititorii„, președinta Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj, a spus Irina Petraș.
Bugetul festivalului este de aproximativ 300.000 de lei, din care municipalitatea a oferit 30.000, iar restul provin din sponsorizări. Un sprijin a fost, de asemenea, oferit și de Ministerul Culturii.
Cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania se va desfășura în perioada 4-9 octombrie 2016 în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
foto: independent.co.uj