Social & Cultura

Înțelegerea funcționării amortizorului

amortizor masina

Gândindu-ne la modul în care autovehiculele câștigă echilibru și control atunci când conduc pe teren accidentat, este posibil să te gândești mai întâi la amortizorul său. Amortizoarele sunt folosite în diverse aplicații în viața noastră de zi cu zi, nu doar în automobile.  Cu toate acestea, la vehicule, reduce efectul deplasării pe teren accidentat, calitatea îmbunătățită a călătoriei și o mai bună manevrare a vehiculului.

Astăzi veți cunoaște definitia, funcțiile, aplicațiile, componentele, diagrama, tipurile și funcționarea unui amortizor.  De asemenea, veți cunoaște avantajele și dezavantajele acestuia, precum și simptomele unui amortizor defect sau defect.

Ce este un amortizor?

Un amortizor este un dispozitiv mecanic sau hidraulic conceput pentru a absorbi și a amortiza impulsurile de șoc.  Acest lucru se realizează prin conversia energiei cinetice a șocului într-o altă formă de energie (de obicei căldură) care este apoi disipată.

Un amortizor din cauciuc este cel mai comun tip, datorită elasticității sale durabile ridicate, capacității de a elimina vibrațiile, șocurile și izolarea fonică.  Are capacitatea de a forma o formă necesară și de a satisface cerințele de rigiditate și rezistență.  Amortizorul de vibrații din cauciuc are o anumită funcție de amortizare, cum ar fi capacitatea de a absorbi energia mecanică, în special energia de oscilație de înaltă frecvență.

În vehicule, amortizoarele reduc efectul terenului accidentat, ceea ce duce la o experiență proastă de condus.  Îmbunătățește calitatea conducerii și manevrarea vehiculului.  Amortizoarele oferă un scop excelent de a limita mișcarea excesivă a suspensiei, cu scopul unic de amortizare a oscilațiilor arcului.  Supapa de ulei și gaze sunt utilizate într-un astfel de absorbant pentru a elimina excesul de energie din arcuri.  Această viteză sau rezistență a arcului este determinată de producătorii de vehicule în funcție de greutatea vehiculului

Funcțiile amortizoarelor

Mai jos sunt funcțiile amortizoarelor în diferitele lor aplicații:

 • Funcția principală a unui amortizor este de a absorbi sau atenua compresia și declinul arcurilor și suspensiei.
 • Ajută la controlul mișcării nedorite și în exces a arcului
 • Menține anvelopele în contact cu drumul în orice moment
 • Amortizorul asigură cel mai sigur control și un răspuns mai rapid la frânare al mașinii dumneavoastră.

Componentele unui amortizor

Deoarece amortizoarele sunt utilizate în diverse aplicații, acestea sunt diferite în ceea ce privește designul și funcționarea.  Adevărul este că părțile lor rămân similare.  Mai jos sunt principalele componente ale unui amortizor în vehicule:

 • Montură: această piesă de amortizor ajută la fixarea șocurilor pe caroseria și suspensiile vehiculului.  Este alcătuit dintr-o montură superioară și inferioară de același design, care conține o parte goală la suprafață care permite introducerea bucșei și a șurubului.
 • Bucșă: Tufa este amplasată pe suporturi, de obicei din cauciuc sau uretan.  Această bucșă absoarbe vibrațiile și are părți metalice separate pentru a preveni zgomotul și uzura.  Bucșele sunt printre componentele amortizoarelor care pot fi înlocuite.
 • Arc elicoidal: Nu toate amortizoarele au un arc elicoidal în părțile sale.  Este cunoscut în mod obișnuit ca un amortizor bobină peste șoc sau un amortizor spiralat cu arc.  Amortizorul cu arc elicoidal arată ca o bară de suspensie, se pot confunda cu ușurință unul cu celălalt.
 • Piston și tijă: Pistonul amortizoarelor conține deschideri sau supape care permit părții sale să se rotească în jurul mișcării uleiului prin căile de trecere.  Tija pistonului ghidează pistonul în interiorul cilindrului amortizorului.
 • Cilindru: Acesta este un tub cilindric care acționează ca corp al unui amortizor.  Este format din ulei de compresie și un piston care se mișcă în interiorul acestuia.
 • Șuruburi: Șuruburile sunt elemente de fixare folosite pentru a ține un amortizor de caroseria unui vehicul la un capăt și suspensia la celălalt capăt.  Aceste șuruburi trebuie strânse la valoarea corectă a cuplului, astfel încât absorbantul să nu se piardă în timpul funcționării.

Alte piese mici ale amortizorului auto includ:

 • Garnitura de ulei – simeringul ajută la prevenirea scurgerii uleiului din interiorul tubului amortizorului în timpul lucrului.  De asemenea, previne pătrunderea contaminării în tub.
 • Ghid de ulei – acesta este un pasaj de ulei pentru a asigura funcționarea lină a absorbantului.
 • Ghidaj tijei – ghidajul tijei oferă tijei pistonului o mișcare lină.
 • Azot gazos și camera de gaz – aceasta este conținută într-o cameră din camera de compresie sau cilindrul.  Împiedică uleiul să formeze bule.
 • Șaibă și plăci – acestea sunt un distantier care formează o parte importantă a pieselor amortizoarelor.

Tipuri de amortizoare

Aplicarea amortizoarelor este foarte mare, diverse tipuri de vehicule și modele de suspensie necesită un anumit tip.  Cu toate acestea, indiferent de aplicație, toate tipurile de amortizoare se încadrează în aceste trei tipuri:

●     Amortizoare telescopice convenționale

Tipurile convenționale de amortizoare telescopice sunt cele mai comune tipuri care pot fi găsite atât pe sistemele de suspensie față, cât și pe spate.  Este relativ ieftin și este adesea înlocuit mai degrabă decât reparat.

●     Amortizoare tip lonjoane

Aceste tipuri de amortizoare sunt de obicei construite puternice pentru a face față sarcinilor și forțelor mai mari.  Ele fac aceeași treabă ca amortizoarele normale, dar înlocuiește o parte a sistemului de suspensie. Tipurile structurale de amortizoare sunt frecvent întâlnite pe partea din față și din spate a mașinilor mici și mijlocii, dar acum sunt în tendințe la mașinile mai mari.

Aceste tipuri de amortizoare sunt împărțite în continuare în două;  unități sigilate și reparabile.  Așa cum sunt numite, unitățile sigilate sunt proiectate pentru a fi înlocuite complet, în timp ce suporturile reparabile sunt echipate cu cartușe de schimb.

●     Amortizoare scaun cu arc

Aceste tipuri de amortizoare combină caracteristicile atât ale amortizoarelor telescopice, cât și ale amortizoarelor.  La fel ca și structurile, un scaun cu arc este o unitate de suspensie și un dispozitiv de amortizare într-o singură unitate, dar nu este proiectat pentru a fi supus unor sarcini laterale mari, cum ar fi barele.  Acest sistem folosește aceleași componente ca și tipul conventional, iar tipul de scaun cu arc este sigilat, necesitând o înlocuire completă

amortizor masina

Sursa imaginii este autodoc24.ro

Avantajele și dezavantajele unui amortizor

Avantaje

Mai jos sunt beneficiile amortizorului:

 • Este disponibil în diferite forme și diferite rezistențe și durități, cu o elasticitate remarcabilă.
 • Deformarea unui amortizor este relativ mare, indiferent de tensiune, compresie, forfecare și forță de schimbare.
 • Frecvența naturală a sistemului de izolare a vibrațiilor este mai mică, dar are un efect de amortizare mai mare.
 • Usor de intretinut fara alunecare
 • Modulul de elasticitate al unui amortizor este mult mai mic decât cel al metalului și poate apărea o deformare elastică mare.
 • Efectul de absorbție a șocurilor este bun.
 • Instalare și dezasamblare convenabilă.

Dezavantaje

În ciuda marilor avantaje ale unui amortizor, există încă unele limitări.  mai jos sunt dezavantajele unui amortizor într-o mașină:

 • Are o capacitate scăzută de a rezista la poluarea mediului și la schimbările de temperatură.
 • Viața lui este scurtă
 • Pentru un amortizor de șoc este dificil să atingă frecvența naturală sub 5Hz
 • Unele tipuri nu pot fi reparate, dar trebuie înlocuite.

Simptome de amortizor defect și defect

Mai jos sunt simptome sau semne ale unui amortizor defect și defect dintr-o mașină:

 • Vibrații în timpul conducerii
 • Virați sau scufundări în timpul frânării
 • Frânarea necesită timp pentru a acționa
 • Uzura neuniformă a anvelopelor
 • Scurgeri de lichid
 • O bucșă crăpată la un punct de atașare

Concluzie

Amortizoarele sunt dispozitive grozave care sunt folosite în diferite aplicații pentru a absorbi sau a amortiza impulsurile de șoc.  În acest articol, am văzut definitia, funcțiile, aplicațiile, componentele, tipurile și funcționarea unui amortizor.  Am văzut, de asemenea, avantajele și dezavantajele sale, precum și simptomele rele care ar putea arăta că sistemul este defect.Lasă un răspuns

Site creat de