IT

Internet la viteze tot mai mari pentru români. Clujul se află în topul judeţelor

google

Conform statisticilor privind calitatea serviciului de internet fix și mobil din România generate de Netograf.ro aplicația ANCOM pentru testarea calității serviciului de internet în anul 2016 românii au experimentat viteze medii reale naționale de 95 Mbps download date internet fix, respectiv 26 Mbps pentru download date internet mobil. 

Viteze de download internet fix pe județe

Măsurătorile arată că viteza medie de download pentru conexiunile de internet fix la nivel național a înregistrat în anul 2016 valori situate între 48,37 Mbps (în județul Harghita) și 117,96 Mbps (în Ilfov).

Testele efectuatearată că în anul 2016 vitezele medii de download au crescut comparativ cu anul 2015, atât pentru internet fix, cât și mobil. Astfel, viteza medie de download date internet fix a crescut cu 78,4%, de la 53,2 Mbps la 94,95 Mbps (142,45 Mbps pentru conexiunile de tip fir și 48,99 Mbps pentru conexiunile de tip wireless). Totodată, viteza medie de download date internet mobil a crescut cu 34,7%, de la 19,2 Mbps la 25,9 Mbps.

Creșterea vitezelor medii de download experimentate de utilizatorii români vine pe fondul îmbunătățirilor operate la nivelul rețelelor de acces, atât pe segmentul de internet fix – unde se constată o creștere a numărului conexiunilor care permit viteze mari (>30Mbps) și foarte mari (>100Mbps), cât și pe cel de internet mobil – unde numărul de conexiuni pe tehnologie 4G s-a dublat în 2016, comparativ cu anul 2015.

viteza internet cluj

Cum sunt generate statisticile Netograf.ro

Statisticile pentru internet fix și mobil în anul 2016 au fost generate de Netograf.ro pe baza unui număr de aproximativ 182.000 de teste valide efectuate de utilizatorii de internet din România. ANCOM le recomandă utilizatorilor care doresc să-și testeze conexiunile fixe să folosească echipamente terminale conectate prin fir. Vitezele medii pentru conexiunile de tip wireless sunt de aproximativ 3 ori mai mici decât cele pentru conexiunile de tip fir, din cauza capacității limitate de transmisie a routerelor wireless (oferind de regulă viteze nominale de maxim 300 Mbps). În plus, în cazul transmisiunilor de tip Wi-Fi, viteza este influențată negativ de distanța față de emițătorul/routerul wireless și de existența unor obstacole între terminal și emițător.



Lasă un răspuns

Site creat de