Social & Cultura

INTERVIU cu Andrei Bărbat – organizatorul festivalului de film „Zilele Filmului Istoric în Bucovina”

14067828 1666675156993159 926152196126358968 o

Cu toții avem hobby-uri și activități pentru a ne relaxa în timpul liber. Dar cât de departe suntem dispuși să le ducem pentru a putea transforma aceste activități în idealuri mărețe, gata să facă fericiți și alți oameni?

Astăzi, cluju.ro stă de vorbă cu Andrei Bărbat, prezentatorul și organizatorul festivalului de film „Zilele Filmului Istoric în Bucovina”, pentru a ne integra în peisajul unui eveniment gândit de tineri pentru tineri.

  1. Cum a început povestea acestui festival de film?

Totul a început de la Emilian Dranca, președintele asociației organizatoare „Eric Voegelin”, cel care este motorul din spatele festivalului. Copilăria și-a petrecut-o în Vatra Dornei, dar după aceea a plecat la studii în București, după care în Cluj, în Austria și în Germania. Deși a fost plecat foarte multă vreme, nu a uitat locul de unde a plecat, și anume întreaga Bucovină, nu numai Vatra Dornei, și astfel a oferit înapoi un proiect cultural menit să aducă Bucovina în prim plan.

  1. Câți oameni sunt în echipa de organizare?

Pe lângă Emilian Dranca, se mai numără Christian Voinescu, care anul acesta are atelier de tir cu arcul dar care se ocupă și cu proiecțiile filmelor, Tudor Ștefănescu, fotograful festivalului, precum și Andrei Bărbat, responsabil cu filmările și prezentarea evenimentelor. În total 4 persoane, însă mai sunt și alte persoane care contribuie la buna desfășurare, persoane precum Nathy Josse, cea care a ilustrat și dezvoltat de la zero toate posterele și materialele grafice ale festivalului.

  1. Care este scopul vostru, clujeni fiind, să organizați un festival de film în Bucovina?

Bazele festivalului au fost puse în timp ce Emilian Dranca și Tudor Ștefănescu au studiat împreună în Cluj. Încă de pe atunci au căzut de comun acord să aducă artiști, muzicieni, cineaști, regizori, meșteșugari din toată țara, nu numai din Bucovina. Un rol special l-a jucat orașul Cluj în acest proces deoarece a servit ca inspirație pentru evenimentele culturale de succes de acolo dar și o parte din invitați ce au venit din Cluj. Evident, o bună parte din spectatori sunt de asemenea din Cluj.

DSC 7802

  1. Percepeți o taxă de intrarea la activităţile festivalului?

Nu există o taxă, iar concertele și filmele sunt oferite publicului gratis. Noi ne gândim că acest aspect contează.

  1. Cine sponsorizează evenimentul?

Unul din principalii sponsori e ambasada Austriei, dar printre aceștia se regăsesc instituțiile și firmele locale din Vatra Dornei.Este important de menționat că la proiecțiile de film din Suceava este prezent și ambasadorul Austriei.

  1. Ce gen de filme proiectați?

Ca temă în principiu filme istorice, însă ca gen sunt filme cât mai variate. De la Er ist wieder da, o tragi-comedie despre revenirea lui Hitler in Germania în 2014 până la Crucișătorul Potemkin, un film care a schimbat cinematografia mondială atât din punct de vedere stilistic cât și din punct de vedere istoric și politic.

  1. Cum vă doriți să atrageți oamenii?

Prin a combate stereotipul cum că istoria nu ar fi atractivă publicului. Noi considerăm că putem avea proiecții de filme, dezbateri, conferințe, concerte, ateliere, toate acestea cu un caracter istoric prin care să reușim să stimulăm cultural publicul indiferent de mediul social, vârstă, educație, cultură. Și desigur, în fiecare zi avem câte un invitat special
DSC 7708

  1. Cum vă imaginați acest eveniment în viitor?

Dacă totul se dezvoltă așa cum ar trebui, ne așteptăm să punem Bucovina pe harta Europei și să atragem un număr cât mai mare de invitați, spectatori și investitori să ia parte la acest maraton cultural. În privința festivalului, ne dorim să ne permitem pe viitor un număr și mai mare de zile, de locații și de evenimente speciale.

  1. Cum a decurs ultima ediție a festivalulului?

Ediția din anul 2016 a reușit să adune un număr de aproape 4.000 de spectatori, adică peste 1.000 în fiecare locație – Vatra Dornei, Suceava, Câmpulung Moldovenesc. Mai mult, a fost și festivalului cel mai lung din anul 2016, iar Excelența Sa Ambasadorul Austriei a fost prezent la Vatra Dornei, fiind pentru prima dată când un ambasador al Austriei a vizitat Bucovina.

  1. Ce așteptări aveți pentru acest an?

Anul acesta vom avea 3 obiective în fiecare locație în parte. La Vatra Dornei, unde tocmai s-a terminat festivalul, am proiectat filme ce aparțin cinematografului polonez și a celui rus. La Suceava vom avea ca eveniment principal o serie de discuții în jurul mesei, eveniment numit „Dialoguri Bucovinene”, în care câte un reprezentant al fiecărei culturi, minorități, religii sau societăți din Bucovina va expune un punct de vedere cu privire la rolul Bucovinei pe plan European. La discuții va fi prezentă și Excelența Sa Ambasadorul Austriei, a cărui prezență ne onorează. Mai mult decât atât, acest eveniment, precum și concertul din aceeași dată, cea de 30 Septembrie, al trupei Cobario, nu ar fi fost posibile fără ajutorul substanțial din partea Ambasadei Austriei. La Cernăuți vom avea ca scop principal redarea culturii și identității românești românilor din Bucovina de Nord care sunt din ce în ce mai dezbinați, în special și din cauza ultimelor măsuri politice a statului Ucrainean. Proiecțiile de filme vor fi cu producții românești, precum și concertele, iar mesajul nostru va fi unul de unitate.

DSC 7805

  1. Vor fi proiecții diferite în cele trei locații?

Desigur, vor fi proiecții diferite chiar și in fiecare zi în parte, festivalul având între 2 și 3 proiecții pe zi.

  1. De ce ați ales zona Bucovinei pentru un proiect de o asemenea anvergură

În afară de motivul personal specificat mai devreme, este și un motiv mai tragic. Din păcate, în Bucovina sunt prea puține proiecții de filme, concerte, conferințe și alte evenimente culturale menite să stârnească interes pentru cultură și istorie. De exemplu, cel mai apropiat cinematograf de Vatra Dornei este cel din Suceava, la care se ajunge cu trenul în 3 ore și cu mașina în 2 ore. Dorim astfel să oferim o accesibilitate mai largă a publicului spre cultură.

  1. Ce alte activități se pot desfășura în timpul festivalului?

Alte activități mai sunt și ateliere de diferite tipuri – tir cu arcul, literatură, educație, actorie.

  1. Ce mesaj ați dori să transmiteți tinerilor prin acest gen de evenimente?

Dat fiind faptul că toți organizatorii sunt tineri (motiv pentru care și o bună parte din invitați sunt tot tineri), dorim să le transmitem tinerilor un nou suflu pentru pasiunea pentru istorie și cultură, un suflu pe care doar cei din generația actuală îl poate transmite. Înțelegem că istoria nu este prezentată în adevăratul ei potențial, iar cultura este ignorată, așa că dorim să schimbăm aceste aspecte împreună cu spectatorii pentru viitoarele generații.

 



Lasă un răspuns

Site creat de