Sport, Important

INTERVIU cu antrenoarea de fitness Timeea Mora: Pentru rezultate foarte bune trebuie să muncim 80% în bucătărie şi 20% la sală

timeea mora

Sportul este și va fi mereu un lucru esențial pentru sănătatea oricărei persoane. Cu toţii ştim că o viață sănătoasă se întreține cu sport și cu un regim alimentar potrivit. Indiferent de vârsta pe care o avem practicarea unui sport nu antrenează doar corpul, ci și mintea.

O minte sănătoasă într-un corp sănătos este secretul unei vieți îndelungate, spun medicii. Tocmai de aceea, reporterul cluju.ro a luat un interviu antrenoarei Timeea Mora din Cluj-Napoca care va încerca, în randurile de mai jos, să vă motiveze să faceţi mişcare.

  • Ce înseamnă sportul, dincolo de clasica definiţie?

Pentru mine, sportul este un stil de viață. Nu mai vorbim doar de un hobby  pe care îl practic din când în când, ci de o pasiune. Este ceea ce imi place să fac în fiecare zi,  iar sala de fitness e locul unde mă regasesc cel mai bine.

Practicând orice fel de sport ajungi să te descoperi mai bine, să devii mai responsabil, mai organizat și să-ți conturezi un caracter puternic care te va ajuta în viața de zi cu zi.  Sportul educă!

  • Cum te-ai hotărât să îţi schimbi stilul de viaţă şi să te orientezi spre sport?

Probabil ca multe alte persoane, dar oglinda a fost cea care m-a determinat să încep o viață sănătoasă. După ce am acumulat câteva kilograme în urma unei vieți absolut haotice, am început să îmi pierd încrederea și stima de sine.

În acel moment am decis că trebuie să fac o schimbare. Treceam printr-o perioadă mai stresantă în care dintr-o persoană comunicativă și deschisă spre orice am devenit una introvertită și deranjată de modul în care arătam și cum mă simțeam.

  • Cum te motivezi în viața de zi cu zi ca să te ridici din pat şi să mergi la sală?

Satisfacția pe care o primești practicând un sport este de neprețuit. Îmi amintesc în fiecare zi de unde am început și mai ales de ce; așa reusesc să merg mai departe. Nu spune nimeni că e ușor, însă e foarte placut. Aprecierile din jur contează și te ambiționeazaă și mai mult însă nimeni nu poate să facă lucrurile în locul tau. În primul rand tu trebuie să-ți dorești cu adevarat să faci o schimbare în bine în viața ta și să realizezi cât de importantă e practicarea unui stil de viață sănătos.

Pe langa ambiție și motivația interioară am avut lângă mine persoane dragi care au crezut în mine și m-au susținut necondiționat, tocmai pentru a-mi atinge obiectivele propuse. Pe aceasta cale îi mulțumesc prietenului, antrenorului, mentorului și iubitului meu Tim Dobrotă.

27534920 1552441988144381 1546904515 o

 

  • Ce părere ai despre dietele luate de pe internet?

Poate ați fi surprinși, însă nu susțin absolut deloc dietele luate de pe internet. În primul rând, fiecare dintre noi suntem diferiți și ceea ce poate crea o stare de bine cuiva, poate face rău altcuiva.

În cel de-al doilea rând trebuie să înțelegem că în zilele noastre s-a creat o modă a dietelor, toată lumea e la dietă. Câți oameni întalnim, atâtea diete găsim. Din păcate nu conștientizăm cât de gravă poate să fie situația când folosim așa zisele diete minune în care se promite că o să slăbim ”x” kilograme în 3 luni fără a se menționa cât vei pune inapoi când nu vei mai respecta dieta.

Tocmai din acest motiv, împeună cu Tim Dobrotă, lucrăm la crearea unei platforme online de unde clienții pot achiziționa un GHID ALIMENTAR PERSONALIZAT PENTRU NEVOILE FIECARUIA, prin care nu promovăm nici un fel de dietă, ci pregătim un stil de viață sănătos. Nu dorim să obligăm pe nimeni să mănânce doar anumite alimente, ci dorim să învățăm lumea cum să facă alegeri sănătoase în viața sa. Putem să vorbim chiar despre o educație alimentară, deoarece pentru ați atinge scopurile trebuie să știi că 80% se face în bucătărie și restul de 20% în sală. Nu uitați că aproape orice aliment nesănătos are și un corespondent sănătos!

  • Cât durează de regulă un antrenament şi de ce nu e bine să exagerăm?

De regulă, un antrenament în sala de fitness pentru o persoană care practică fitness-ul doar de agrement ar trebui să dureze între 45-50 de minute, cu tot cu încălzirea care este extrem de importantă. Ea îți pregătește corpul pentru efortul pe care îl vei depune și relaxarea care îți ajută corpul să își revină după efortul depus. Astfel bătăile inimii și tensiunea vor reveni la normal. Aici mai intervine și scopul fiecăruia. Niciodată un culturist nu se va antrena ca un amator și invers. Există tehnici speciale de antrenament gândite exact pentru scopul fiecăruia.

Nu este bine să exagerăm sau să ne suprasolicităm în cadrul unui antrenament. Mai mult timp petrecut în sală nu înseamnă neapărat un antrenament mai bun. Corpul în întregime, dar mai ales mușchii au nevoie de recuperare prin odihnă și nutrienți luați din alimentație.

27606079 1552441974811049 1687865962 o

 

  • Ce le transmiţi persoanelor care vor să se apuce de sport și care îşi doresc să urmeze o alimentație sănătoasă, dar nu au motivație?

În primul rând trebuie să conștientizeze fiecare cât este de important sportul, precum și o alimentație sănătoasă, atât pentru el cât și pentru cei dragi din jurul său.

În cel de-al doilea rând, am putea să credem la prima vedere că sportul, fitness-ul în general a devenit un trend și că toți îl practică doar pentru că este la modă.

Motivația trebuie să și-o găsească fiecare în interiorul său. Cu siguranță toi avem un scop și ideea de a merge la sală se naște dintr-o dorință de schimbare. Pe lângă această primă dorință mai este nevoie și de puțină perseverență și organizare.

Majoritatea a oamenilor își găsesc scuze că nu au timp să ajungă la sală. Însă oare este chiar așa? Nu avem timp? Dacă nu avem timp, înseamnă că nu avem viață. Așadar fiecare dintre noi are timp însă trebuie să alegem cum să ni-l petrecem: pe canapea, la birou sau într-o sală de fitness sculptându-ne natural corpul.

Indiferent de câtă motivație ai la momentul actual important este să ieși din zona de comfort și să mergi mai departe, să-ți urmezi acea dorință de la care se naște ideea de a merge la sală și cu siguranță nu vei regreta ziua în care ai decis să contribui mai mult la sănătatea ta.

Vă aștept la sală!Lasă un răspuns

Site creat de