Social & Cultura, Important, Studentie

INTERVIU cu fotograful Mihai Ştefan: „Absolut tot ce ne înconjoară e inspirație. Culege inspirație din orice, formează-ţi un stil și urmează-ţi visul!”

Mihai Ştefan

E ceva deosebit legat de fotografi, de felul cum stau în spatele unui aparat și îl mânuiesc, muncind ore întregi pentru a surprinde cadrul perfect. Este ceva legat de felul unui artist de a fi, răbdător, calm, însă în același timp, acordând atenție celor mai mici detalii, imortalizând momente inedite și conservându-le pentru totodeauna.

Student în cadrul Facultății de Științe Politice Administrative și ale Comunicării, Mihai a vorbit deschis despre pasiunea sa, despre începuturile deseori greoaie, obstacolele întâmpinate, dar și despre imensa bucurie pe care oamenii i-o transmit, toate acestea, povestite sub puterea nostalgiei unor evenimente memorabile pentru cluju.ro:

Ce anume te-a îndreptat spre fotografie și când ai descoperit dragostea pentru acest domeniu ?
Asta este o poveste destul de amuzantă. Eram în clasa a 5-a, verișoara mea își făcuse pozele de absolvire a liceului. În acea perioadă erau la modă fotografiile făcute în studio cu schimbare de fundal. Văzusem la ea și mi-am dorit atât de tare să am și eu poze ca ale ei, încat, am mers acasă și mi-am descărcat Photoshop. Apoi, cu ajutorul tutorialelor am început să învăț să editez. La un moment-dat, ideile mele nu mai coincideau cu fotografiile pe care prietenii mei le aveau, așa că, am fost nevoit să fac pozele  chiar eu. De atunci mi-am dat seama că îmi place să fotografiez.

Care e tipul de fotografie pe care te axezi cel mai mult ?
Mereu mi-a plăcut să lucrez cu oamenii. Nu văd nimic mai interesant în lumea aceasta decât omul. M-am axat mult pe fotografia de modă, fotografia comercială si fotografia de eveniment.

poza 2

Ce înseamnă pentru tine o fotografie reușită?
Din punctul meu de vedere, o fotografie reușită, este fotografia care transmite ceva. O altă reusită pentru mine, care îmi oferă și satisfcația maximă, este reprezentată de momentul în care clientul vede materialele livrate si este mulțumit de acestea.

Care este lucrul pe care îl surprinde fotografia, dar nu și ochiul uman ?
Emoția. Uneori trecem cu vederea lucrurile mici care fac diferența. Lucruri pe care, ulterior, le regăsim în fotografii.

poza 3

În timpul unei ședințe foto, cât de importantă este ralația dintre fotograf și model ?
Este extreme de importantă. Din punctul meu de vedere, trebuie să fie o atmosferă relaxată, nu una tensionată, cu o glumă la locul ei. Între mine și toate modelele mele, pe langă relația fotograf-model, este și o relație de prietenie bazată pe un respect reciproc.

Acum ești fotograf la Mihai Ștefan Photography, dezvoltându-ți propriul tău barnd. Ce înseamnă pentru tine această experiență ?
Cu fiecare zi care trece, fac ceva pentru visul meu și asta nu se prea poate descrie în cuvinte.

Care a fost cel mai mare obstacol sau provocare pe care  a trebuit să o înfrunți în cariera ta ?
Cel mai mare obstacol am fost și sunt eu. Sunt un om destul de perfecționist, uneori prea perfecționist. Am des tendința de a mă autodescuraja.

Îți mai amintești cum a arătat prima ta fotografie care ți-a plăcut cu adevărat ?
Asta este o întrebare extrem de grea. Prima fotografie care mi-a plăcut cu adevarat cred că a fost prima fotografie pe care am facut-o cu primul meu DSLR. Lucrasem înainte cu aparatele prietenilor însă cea mai speciala a fost prima poza făcută cu aparatul meu, în clasa a 9-a. Înainte de asta, aveam și poze mai bune, dar prima poza a reprezentat schimbarea.

poza 4

Cât de important este echipamentul atunci când faci poze, pentru că, în ultimul timp, unii se cred fotografii chiar și cu un simplu telefon mobil ?
Poți face fotografii reușite și cu un telefon mobil atât timp cât ai imaginație însă, calitativ vorbind, niciodată nu o să fie aceeași. Eu nu am cel mai bun aparat foto de pe piață, dar în viitorul apropiat o să fac câteva schimbări în ceea ce priveste aparatura. Un raspuns concret ar fi 30% aparatul, 20% persoana pe care o fotogafiezi si 50% fotograful.

poza 5

Ce planuri sau proiecte de viitor ai ?
Vreau sa mă perfectionez din ce în ce mai mult, vreau să lucrez cu cât mai mulți oameni, să îmi depașesc limitele. În materie de ședinte foto, am câteva proiecte pentru această toamna însa prefer să nu vorbesc înca despre ele.

Un sfat pentru cei care doresc să se apuce de fotografie; ce ar trebuie să știe și cum ar trebui să se pregătească ?
Absolut tot ce ne înconjoara e inspirație, culege inspirație din orice, formeaza-ți un stil și urmeaza-ți visul! Din experiență știu că nu o să poți mulțumi mereu pe toată lumea. Încearcă să mulțumesti un număr cât mai mare de oameni. Daca 80% sunt multumiți, fii și tu!

poza 6Lasă un răspuns

Site creat de