Social & Cultura, Important

INTERVIU cu Melania Sylveszter | Idei şi sfaturi pentru toaletajul canin (FOTO)

toaletaj caini cluj

Văd mereu oameni cu căţei pe stradă, unii mai aranjaţi ca alţii, şi mă întrebam ce presupune să ai grijă de un căţel, dar mai ales ce costuri implică acest lucru. Pentru asta, am stat de vorbă cu managera unui salon de toaletaj canin din Cluj-Napoca, care ne-a mărturisit câte ceva din experienţa ei ca şi Groomer.

„Tocmai pentru că este considerat cel mai bun prieten al omului, câinele trebuie tratat ca un membru al familiei: trebuie hrănit, îngrijit, plimbat, protejat şi iubit, având aceleaşi nevoi ca noi, oamenii” ne spune Melania Sylveszter.

Mai multe putem afla dintr-un interviu acordat pentru cluju.ro:

  • Ce presupune să ai un patruped şi cât este de important toaletajul?

În momentul în care ai luat hotărârea de a cumpăra un căţel, pe lângă acel entuziasm de la început, ideea că ai un căţel drăguţ, trebuie să te gândeşti şi la responsabilitatea enormă pe care trebuie să ţi-o asumi.

De asemenea, câinii nu se fac cadou!

Datorită acestei responsabilităţi, nu o poţi dărui cuiva, fără a te consulta cu persoană respectivă şi mai ales fără acordul ei.  Pentru căţei este foarte important să se simtă bine în “blana” lor.

La fel cum nici noi nu ieşim din casă nearanjate şi cu părul murdar şi câinele are nevoie de îngrijire zilnică. Deci îngrijirea blăniţei trebuie luată foarte în serios.

  • Ce presupune procesul de îngrijire la căţei şi cât durează?

Toaletajul, de regulă, constă în tunsul blăniţei, descâlcit, spălat, uscat, coafat, scos părul din urechi, şi uneori şi tăiatul unghiuţelor. Acest process poate dura o oră şi jumătate în cazul unui căţel îngrijit şi de către stăpân şi cuminţel care e deja obişnuit cu toaletajul. Altfel se poate extinde timpul şi până la două ore jumătate, chiar trei, în cazul căţeilor cu noduri şi neastâmpăraţi.

IMG 6568

  • Cum pot stăpânii să aibă şi ei grijă de aspectul fizic al patrupedului?

În ceea ce priveşte îngrijirea blănitei, minimul ce i-l poţi acorda căţelului este de zece minute de pieptănat, zilnic. În acest fel câinele se obişnuieşte cu acest proces şi nu vine stresat la salon. Un aspect foarte important şi de reţinut este periatul câinelui înainte de baie şi pentru spălat trebuiesc folosite şampoane special concepute pentru ei, nu cele pentru bebeluşi sau alte tipuri de şampon ori săpun.

  • De ce sunt tarifele aşa de mari pentru un toaletaj?

Tu când mergi la coafor şi ceri un tuns, spălat şi aranjat, cât plăteşti? Îţi spun eu: minim 50 de lei (depinde şi la ce salon mergi, poate te costă chiar mai mult) şi eşti gata în maxim 20 de minute. Deci, o coafeză poate face şase cliente în timpul în care eu aranjez un căţel.

La un calcul simplu, ea câştigă 300 lei, iar eu cer mai puţin de jumătate din suma asta. Să nu uităm că tu stai cuminte în scaun şi te relaxezi, iar câinele zburdă pe masă de stres, mă muscă, mă latră, ori poate mai vine cu blăniţa încâlcită, foarte murdar, cu paraziţi, şi trebuie să am multă răbdare şi grijă de el.

Şi acum îţi pare mult toaletajul la căţei?

  • De unde ţi-a venit ideea să deschizi un salon pentru căţei, în Cluj?

Ideea aparţine de fapt surorii mele, care e coafeză. Ea dorea să meargă la un curs de toaletaj canin şi m-a chemat şi pe mine. Astfel eu am rămas cu salonul pentru căţei, şi ea cu prima dragoste: coaforul uman.

IMG 65671041

  • De ce ai nevoie pentru a menţine acest business?

Experienţa îşi spune cuvântul în acest domeniu. Eu sunt în branşă de şase ani şi încă tot mai am multe de învăţat. Pentru a fi într-adevăr foarte bun în ceea ce faci, trebuie să participi la seminarii şi workshop-uri de specialitate, fiindcă doar practica nu ajută. Ca şi la oameni, tendinţele se schimbă şi pentru a ţine pasul cu noile trend-uri trebuie să participi la seminarii. 

Din păcate la noi în ţară nu demult au apărut astfel de seminarii şi dacă vrei să ajungi la un nivel superior, trebuie să mergi în alte ţări pentru a te perfecţiona. Până vom ajunge cu toaletajul canin la nivelul celor din afară, mai trebuie să treacă nişte ani, pentru că asta ţine şi de cultura fiecăruia.

  • Ce trebuie să ştim când ducem câinele la salon?

În primul rând, stăpânul trebuie să ştie că patrupedul trebuie îngrijit şi acasă. În cazul în care timpul nu le permite acest lucru, atunci trebuie adus mai des la salon, chiar numai şi pentru o băiţa şi un aranjat, nu doar când trebuie tuns.

În funcţie de rasă, aceştia trebuie aduşi la salon la maxim două luni, în cazul Bichonilor, Shih-Tzu-linilor şi Pudelilor, iar trei luni în cazul căţeilor din rasa Yorkie.

Un alt lucru foarte important: câinele este mai relaxat dacă stăpânii nu sunt de faţă. Aşadar, dragilor, lăsaţi căţeii pe mâna noastră, fiindcă se relaxează imediat ce aţi ieşit pe uşă!

Toaletajul nu va fi niciodată o plăcere pentru ei deoarece nu se simt confortabili cu persoanele străine, şi vor tremura de fiecare dată când îl veţi lăsa la salon. Dacă totuşi prima dată nu aveţi încredere să-l lăsaţi singurel, atunci puteţi asista, dar fără să-i atrageţi atenţia. Staţi pe scaun şi lăsaţi Groomer-ul să-şi facă treaba. Dacă vorbiţi cu el, vă uitaţi la el şi îi daţi comenzi, acesta va încerca să vă impresioneze şi va deveni foarte agitat dacă nu-l luaţi de acolo.

Şi un alt aspect, dacă totuşi îl lăsaţi singurel pe căţel, nu veniţi niciodată mai repede după el. Mai bine aşteptaţi să fiţi sunaţi sau daţi dvs. un telefon înainte să vedeţi dacă este gata, pentru că dacă veniţi mai repede, oricât de cuminte este în toate etapele de înfrumuseţare, el se va bucura enorm să vă revadă şi nu va mai sta la tuns.

IMG 6570

  • Care sunt calităţile pe care trebuie să le aibă un Groomer?

De când sunt în breaslă am întâlnit mulţi oameni dornici să mi se alăture, însă toaletajul canin nu este pentru iubitorii de animale. Adică nu este suficient să iubeşti animalul, la fel cum nu ajunge doar să iubeşti copiii pentru a deveni educatoare. În primul rând trebuie să ai o răbdare de fier si sa fii de un calm absolut. Dacă eşti nervos ori agitat şi nici nu ai răbdare, animalul te va simţi şi îi vei transmite şi lui starea ta. Câinii muscă, zgârie, se mişcă încontinuu, latră, şi dacă tu cedezi psihic, câinele simte şi devine imposibil de tuns.

Un Groomer bun trebuie să aibă de toate: răbdare, afecţiune pentru animale, talent, imaginaţie şi pasiune pentru ceea ce face. Dacă nu le ai pe toate, la un moment dat te vei plictisi în acest domeniu foarte repede mai ales pentru că motivaţia financiară nu prea există. Dacă eşti la început de drum cu acest business, ajungi chiar să aduci bani de acasă, iar dacă ai ceva experienţă şi clientela formată, vei rămâne cu muncă multă şi un salariu mediu.

  • Ce anume te motivează să continui pe acest domeniu?

Cea mai mare satisfacţie o am de fiecare dată când îmi iese o tunsoare aşa cum vreau eu şi la final îl văd pe căţel fericit iar pe stăpân recunoscător. Pentru mine contează foarte mult părerea stăpânului. Dacă acesta totusi nu spune nimic, mă învinovăţesc că nu am făcut treabă bună, chiar şi acum, după 6 ani de muncă. De fapt cred că niciodată nu voi putea fi indiferentă la acest aspect.

  • Care sunt provocările prin care aţi trecut de când aveţi salonul?

Momente dificile nu prea au fost, sau nu-mi amintesc acum. Dar pe plan administrativ totul merge bine dacă eşti organizat şi ştii cum să gestionezi afacerea. Prin momente mai grele trecem de regulă când clientul pleacă nemulţumit. Se întâmplă foarte rar, dar se întâmplă. Suntem şi noi oameni, iar tunsul nu este o ştiinţă exactă să o calculezi cu o formulă matematică si sa-ţi dea rezultatul exact. Într-o zi e mai bine, în alta mai puţin bine, însă niciodată nu-ţi iese tunsoarea la fel. Dar asta depinde foarte mult şi de starea noastră din ziua respectivă. Când avem zile mai proaste, nu pot dormi noaptea de supărare, şi atunci îmi spun că mă las de meserie. Apoi mă trezesc a doua zi şi o iau de la capăt şi îmi ridică moralul căţeluşii şi alţi zeci de stăpâni mulţumiţi.

IMG 6574


Interviu realizat de Mihaela Handria


Lasă un răspuns

Site creat de