Din Zona, Sport

INTERVIU Octavian Damian: "Clujenii au unde sa-si trimita copiii la golf. E un sport total diferit!"

12188580 10206591684204707 371891896 n

Octavian Damian este un om de afaceri clujean cu o mare pasiune pentru golf. Revolutia l-a prins pe acesta inginer stagiar, undeva la 300 de kilometric de casa. Octavian a avut nevoie de 3 ani a sa realizeze ca statul nu va fi niciodata o solutie pentru el, iar in 1993 a deschis prima companie care functioneaza si astazi. A urmat o perioada de acumulari si noi investitii de care afaceristul clujean este foarte mandru. Apoi, clujeanul s-a ocupat de golf, iar acum acest sport ii ocupa toata ziua, dupa cum ne-a declarat.

Pasiunea clujeanului pentru golf este atat de mare, incat a concesionat, prin intermediul Transilvania Golf Club un teren de 90 de hectare in Sanpaul pe care l-a transformat intr-unul din cele mai mari terenuri de golf din Romania. Octavian Damian este si presedintele Transilvania Golf Club.

Mai multe detalii puteti citi in interviul acordat de Octavian Damian pentru Cluju`.RO:

 • Cui se adreseaza golful? Se spune ca este un sport scump, pentru oameni bogati. Este adevarat?

Este cea mai nociva din problemele care le are golful in tara noastra. Din lipsa de interes, ca informare este destula in zilele noastre, natiunea asta insista sa creada ca golful este sportul oamenilor bogati, a elitelor sau eventual al snobilor. O fi fost candva asa, asa cum si schiul era doar pentru fetele princiare –  de exemplu. Sau automobilismul. Azi sute de mii de romani schiaza in toata Europa si mai departe si nu se mai mira nimeni. Golful s-a democratizat si el, nu a stat pe loc – decat la noi.

12182275_10206591684164706_1149332024_n

 • De ce echipament ai nevoie pentru a practica golf la Cluj si cat te va costa practicarea acestui sport?

Primul contact cu golful este complet gratuit. Oferim crose si initiere fara sa cerem nimic altceva decat deschidere. Dupa acest stadiu care poate dura intre o luna si un an in functie de timpul alocat de fiecare vor avea nevoie de un set de crose care costa intre 250 EUR cele de nivel entry si pana la maxim 2000 EURO cele de top cu care joaca eroii acestui sport. Apoi accesul pe teren costa pe fiecare runda, dar daca te faci membru cu 300 EUR pe an joci un sezon intreg – de la dezghet pana la inghet. Al doilea membru de famile este deja redus si al treilea iar. Studentii si seniorii au pret special.

 • Exista cursuri de golf la Transilvania Golf Club? Cat costa si cat dureaza?

Asa cum am spus initierea este gratuita la noi. Sunt cativa instructori independenti (cum ar fi monitorii de schi) care percep taxa. Exista un anumit segment al populatiei care crede ca ce se ofera gratuit nu are valoare si sunt dispusi sa plateasca si sa se mandreasca cu asta. Nu avem nici o problema la acest capitol.

 • Ce fel de persoane joaca golf la clubul dumneavoastra?

Transilvaia Golf Club este creat pe modelul Country Club. Nimic opulent, nimic exagerat, doar golf. Cei care ne frecventeaza stiu ca nu trebuie sa se astepte la hoteluri somptuoase si elicoptere. Ei sunt cei care au venit din simpla curiozitate si au fost placut surprinsi de ceea ce primesc fara sa li se ceara nimic in schimb. Ma refer aici la un anturaj prietenos, de calitate, unde ifosele, excesele si vedetismele sunt intampinate printr-o ridicare de spranceana. Acesta este profilul golferului nativ din orice tara si nicidecum imaginea exotica a golferului turist mofturos caruia i se aduce sampania pe green.

12190344_10206591684444713_7649282_o

 • Unde este situat Transilvania Golf Club si ce facilitati are clubul?

Transilvania Golf Club, pe scurt TGC, este situat pe raza comunei Sanpaul. De la iesirea din Cluj spre Zalau sunt 19 km pe E81, drum de calitate care se face in 20 min. Dupa Sanpaul in 300-400 metri se iese pe stanga si mai sunt 700 metri pe drum pietruit practicabil pe orice vreme, cu orice masina. In afara de terenul propriu zis avem si un teren de Academy, mai mic pentru incepatori. Zona de antrenament este completa si acopera toata gama de lovituri. Apoi avem Clubhouse-ul care contine vestiare, toalete, lobby si magazin de golf si o zona de socializare prentru membrii sau invitati. Nimeni nu te da afara dupa ce ai terminat o runda; socializarea e poate partea cea mai placuta in afara jocului in sine. Suntem un Country Club si membrii se simt ca acasa.

 • Cum a venit indeea infintarii terenului de golf de la Sinpaul?

TGC a fost infiintat in 2008. In prima faza ca SRL iar apoi pentru a ne conforma si adera la federatia nationala am infiintat in 2010 Clubul Spotiv cu acelas nume iar SRL-ul a fost inchis. Motivatia ? Inca caut raspuns la intrebarea asta, am crezut initial ca voi avea sustinatori si ca voi ajunge sa joc mai des sportul care-mi place. Ceva nu s-a legat am ramas o mana de oameni si am ajuns sa muncesc mai mult si sa joc mai putin.

12182295_10206591684404712_1493112179_n

 • Ati reusit sa transformati pasiunea dumneavoastra pentru golf intr-o afacere. Cat de greu a fost sa infiintati clubul? Ce suma ati investit? Ati fost sprijinit de autoritatile judetene?

Hahaha. Nici vorba, investitia facuta este imensa si nu va fi recuperata vreodata. Stiam asta de la bun inceput si mizam pe capacitatea oamenilor cu posibilitati mai mari sau mai mici de a fi parte la un proiect de anvergura. Caritabil e adevarat, dar un proiect remarcabil de proportii. Nu ti se ofera sansa asta in fiecare zi. Nu va pot da o cifra exacta dar sunt sigur ca ne apropiem de 1 milion de Euro. Despre sprijinul autoritatilor pot zice ca am avut un sprijin mic, dar suficient ca sa ne pastram optimismul. Pot spune ca au colaborat deschis fara a trage de timp sau a pune conditii aiurea. Contrar ideii generale ca nimic nu functioneaza fara sa ungi mecanismul, eu pot spune clar ca nu e asa. Poate in alta parte.

 • Am vazut ca organizat numeroase turnee si campionate de golf. Sunt clujenii interesati de astfel de competitii?

Numarul competitiilor pe care le putem organiza intr-un an/sezon este mult mai mare. Construim. Cu timpul vom avea rezultate si mai bune.

 • Din nefericire, golful nu este un sport mediatizat in Romania. Care sunt explicatiile?

Asa este. Stiti poate mai bine ca mine ca mass-media merge exclusiv pe rating. Ai public si audienta, esti mediatizat, N-ai, stai si asteapta. Cerc vicios. Cand se va rupe cercul asta nu pot sti, doar sper sa mai apuc sa vad si eu minunea. Ne foloseste foarte mult Facebook-ul; acolo oamenii pot vedea imagini care nu seamana cu se se vede in alta parte si daca in afara de like mai si vin din curiozitate e foarte bine. Sunt cazuri.

10636703_936132796401081_6575183247776814346_o

 • Ar trebui ca parintii clujeni sa isi trimita copiii la golf?

De o mie de ori da. Miscarea in aer liber este intodeauna benefica, iar mediul civilizat si educat va avea influenta pozitiva asupra educatiei copilului. Golful are valorile lui cum ar fi: cinste, sinceritate, respect fata de reguli si cei din jur, tenacitate, empatie, dorinta de autoperfectionare, stapanire de sine si multe altele. Tot acest pachet este inclus implicit, iar membrii intre ei au grija sa corecteze micile derapaje. Pentru copiii pana in 16 ani TGC ofera card de membru gratuit. Vrem sa dam o sansa celor care nu se identifica cu sporturile super mediatizate. Inceput de la o varsta frageda, pot aparea surprize de proportii. Noi suntem acolo sa ajutam.

 • Ce mesaj le transmiteti celor care se gandesc sa practice golf?

Simgurul mesaj este ca daca ceva din ce am spus eu aici sau au vazut in alta parte suna sincer si interesant, sa lase imaginea pe care o au deja, si sa vina cu inima deschisa la noi. Stiu ca nu toti vor reveni, deoarece lumea nu e dispusa sa renunte la pescuit, vanatoare, ATV, moto, parapanta, avioane sau altceva doar ca sa se apuce de un sport aparut recent. Dar cu siguranta vor avea o alta impresie despre acest sport si nu au decat de castigat. Exista acel mic procent care revine si acesta este publicul nostru.

 0 Comments

Lasă un răspuns

Site creat de