În perioada 6 – 12 noiembrie va avea loc în Cluj-Napoca a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Stand-up Comedy (FISC). Evenimentul, care se va desfăşura la Casa de Cultură a Studenţilor din oraş, îi va aduce la Cluj pe Micutzu, Bordea, Dan Badea, Teo, Costel, Andrei Ciobanu, Ionuţ Rusu şi mulţi alţii.
Mai multe despre a V-a ediţie FISC am aflat dintr-un interviu acordat de Iancu Şerbănescu (organizator FISC) pentru cluju.ro:
- Ediţia din acest an a FISC se arată a fi cea mai mare de până acum. Câţi şi care sunt artiştii care vor urca pe scena FISC?
Normal. Cu cât sunt mai mulţi artişti, cu atât este mai complexă organizarea lui şi anul acesta FISC-ul a ajuns la maturitatea lui şi pe lângă faptul că aduce cei mai buni umorişti ai stand-up-ului avem şi spectacole de magie: Paul Lungu şi Vlad Grigorescu, care este o premieră pentru festival.
Anii trecuţi am adus în premieră Teatru Sport. Avem umorişti care acoperă toate vârstele şi toate grupele de interes, spre exemplu Maratonul tinerei generaţii sau umoriştii care făceau în anii ’90 spectacole cu săli arhipline: Doru Octavian Dumitru sau Radu Pietreanu, de la Vacanţa Mare.
De asemenea, va veni şi prima femeie ventrilog din lume: românca Crina Zvobota.
- În fiecare an sunt invitaţi artişti noi. Se doreşte ca în cadrul FISC să fie promovatele noile talente?
Cu siguranţă promovam în fiecare an, tinere talente. Anii trecuţi organizam un concurs sub egida FISC, era etapa naţională de Open Mic, unde descopeream tinere talente. Anul acesta o să vină o mare parte dintre câştigătorii de la ediţiile precendete iUmor.
- Câţi oameni se află în spatele (organizarea) FISC?
Peste 10 oameni plus 30 de voluntari.
- Au clujenii apetit pentru astfel de show-uri?
Acest fenoment a crescut şi s-a dezvoltat în 15 ani şi cu atât mai mult FISC-ul fiind cel mai mare festival de umor live, a educat şi a învăţat publicul şi l-a ajutat să vină la spectacole. Aici îmi asum meritul că noi le-am cerut artiştilor să vină cu glume de calitate şi să nu facă exces de texte sau subiecte vulgare, astfel încât lumea din Cluj are încredere în brandul FISC că le aducem pe scenă spectacole bune.
- Stand-up comedy-ul este o formă de divertisment. Dar poate fi și o formă de educație?
Da, dar depinde artiştii şi de texele lor. Trebuie să fim conştienţi că nu sunt spectacole de cultură, ci sunt de nişa care ţin mai mult de scena urbană.
- Ce recomandări faci celor care încă nu s-au hotărât să participe la FISC-ul de anul ăsta?
Peste jumătate de spectacole sunt sold out, insa fiecare spectacol este în aşa fel structurat încat spectatorul, după finalizarea show-ului, va ofta la cât de frumos a fost.
Detalii despre fiecare eveniment în parte, dar şi despre bilete, găsiţi aici.