De Vazut

Între mit și realitate. Lucruri pe care le credeai adevărate

Între mit și realitate. Lucruri pe care le credeai adevărate

Ați auzit de jocul ”telefonul fără fir”?

Regulile acestui joc sunt simple: primul participant spune următorului un cuvânt în șoaptă pe care acesta îl transmite mai departe, iar ultimul jucător trebuie să spună cu voce tare ce cuvânt a auzit. De cele mai multe ori, cuvântul inițial se transformă în altceva. Ei bine, la fel se întâmplă și cu unele povești care de-a lungul timpului sunt promovate și transmise mai departe ca fiind adevărate, dar în realitate sunt niște mituri.

Vă prezentăm câteva dintre aceste mituri și care este povestea care a stat în spatele acestor povești.

Thomas Edison a inventat becul

Edison a început comercializarea becului, dar nu l-a inventat. În 1878, în Regatul Unit, Joseph Swan a inventat lampa folosind un bec cu incandescență. De îndată ce inventatorul american a descoperit că Swan i-a luat-o înainte, a lansat o campanie de publicitate și și-a asumat descoperirea lui inventatorului britanic. Swan, mai interesat de știință decât de bani, l-a lăsat pe Edison să-i comercializeze descoperirea.

lightbulb 1875247 1280

Diamantul este cel mai dur material natural de pe Terra

Diamantul a fost considerat cel mai dur material până în anul 2009. Atunci, o echipă internațională a Universității din Shanghai a simulat răspunsul pe care atomii a două minerale foarte dure, lonsdaleitul și diamantul, îl dau atunci când sunt supuși unei presiuni foarte mari. Studiul a demonstrat că lonsdaleitul, un mineral foarte rar, rezistă mai bine decât diamantul la presiune, așa că acesta este considerat acum cel mai dur material de pe Pământ.

precious 1199183 1280

Pluto este planetă

Din 2006, Pluto nu mai este considerată planetă propriu-zisă, ci planetă pitică. Într-adevăr, s-au descoperit numeroase alte obiecte celeste, de mărime comparabilă (Eris) sau chiar mai mică decât mărimea lui Pluto, care gravitează și mai departe de Soare.

solar system 1789557 1280

Cameleonii își schimbă culoarea în funcție de mediu

Eu, ca și mulți alți copii, am văzut pentru prima dată un cameleon în desene animate și eram fascinată de capacitatea de a-și schimba culoarea. Dar se pare că aceste reptile nu-și schimbă culoarea pentru a se ascunde de dușmanii lor, ci pentru a comunica. De exemplu, unii cameleoni se acoperă de pete galbene când sunt furioși, alții devin cenușii când se tem. Pentru aceste reptile, schimbarea culorii este și un mod de a-și regla temperatura, pentru că atunci când devin mai închise la culoare, absorb mai multă căldură.

chameleon 384964 1280

Zidul chinezesc se vede din spațiu

Chiar dacă este cea mai mare construcție umană ridicată vreodată (măsoară 6.700 de kilometri lungime), Marele Zid al Chinei nu este vizibil cu ochiul liber de pe Lună. Ar înseamna să distingem un fir cu diametrul de un milimetru de la 38 de kilometri! Totul a pornit de la anticarul britanic, William Stukeley când a menționat într-o scrisoare în anul 1754 faptul că „Zidul lui Hadrian e întrecut doar de Marele Zid Chinezesc, putând fi văzut de pe lună”. În 1895, Henry Norman, jurnalist englez, a citat același lucru într-un articol de ziar. După anii 50′ mitul a început să se răspândească, deși el a fost demontat de toate misiunile spațiale ce au ajuns pe Lună, echipajele spunând că Marele Zid nu este vizibil nici măcar de pe orbită. A trebuit să așteptăm până în anul 2003, când Yang Liwei, primul chinez care a călătorit în spațiu, s-a declarat dezamăgit că nu a putut vedea edificiul din racheta cu care zbura.

the great wall 677213 1280

Newton a descoperit gravitația după ce i-a căzut un măr în cap

Isaac Newton a fost un renumit om de știință englez. El este savantul aflat la originea teoriilor științifice care vor revoluționa știința. În lucrarea Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, a descris Legea atracției universal și, prin studierea legilor mișcării corpurilor, a creat bazele mecanicii clasice.

De fapt, lui Newton i-a venit ideea cu gravitația în timp ce se uita la un măr căzut din pom. Versiunea reală a faptelor este consemnată în manuscrisul lui William Stukeley de un anticar englez. Scrie că în timp ce contempla un măr căzut, Newton s-ar fi întrebat: De ce un măr cade mereu perpendicular pe sol? A dedus că o forță trebuie să atragă mărul. Și apoi s-a întrebat: De ce Luna nu cade peste noi?

newton


Voi ce mituri cunoașteți? Așteptăm comentarii cu alte povești interesante.


Articol realizat de Moldovan Daiana



Lasă un răspuns

Site creat de