Social & Cultura, Important

Istoria Clujului – videoproiecție spectaculoasă pe zidul Bisericii Sf. Mihail din Cluj-Napoca

videoproiectie cluj biserica

Artistul vizual Bordos László Zsolt (alias Bordos ArtWorks) a susținut marți o prelegere despre videoproiecția live spectaculoasă pe latura sudică a Bisericii Sfântul Mihail din Piața Unirii, care va avea loc vineri, 19 august, de la ora 22:10.

El a vorbit despre conceptul și mijloacele tehnice ale proiecției din Cluj-Napoca, dar și despre cariera sa de artist vizual sau despre istoricul proiecțiilor pe clădiri.

Pentru proiecția de pe zidul Bisericii Sfântul Mihail vor fi folosite 12 proiectoare de mare rezoluție aduse din Germania și Ungaria, cele mai mari dintre ele ajungând chiar la 30.000 de lumeni și peste 100 de kilograme.

Filmul pregătit de artist cu prilejul împlinirii a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș liber regal va dura aproximativ 8 minute și va avea două părți. Prima va marca momentul istoric important din viața orașului, iar a doua este o creație artistică liberă.

Pentru realizarea proiecției, a fost necesară scanarea laser tridimensională de mare precizie atât a exteriorului, cât și a interiorului catedralei gotice. Conform artistului, proiecția de la Cluj reprezintă o provocare pentru el. „Un punct important e faptul că sărbătorim 700 de ani de la acordarea privilegiilor de oraș liber regal Clujului. Ca artist, mi-a fost dificil să găsesc o soluție prin care să exprim acest lucru.”, a declarat acesta. Conform artistului, durata realizării unui astfel de film poate varia între o o lună și o lună și jumătate.

Provocarea nu stă doar în crearea efectivă a proiecției, ci și în reglajele proiectoarelor. Potrivit lui, pentru un show de video mapping din Germania, unde a utilizat 64 de proiectoare, reglajele au durat două săptămâni.

După ce a prezentat punctele importante ale istoriei tehnicilor de manipulare a luminii, Bordos a spus, în cadrul prelegerii de la Cluj, că arta video mapping-ului „se răspândește în lume din ce în ce mai mult, aidoma cinematografiei la începutul secolului trecut”.


Bordos László Zsolt s-a născut la Brașov, trăiește în prezent la Budapesta și este unul dintre cei mai apreciați artiși de video mapping din întreaga lume. Lucrările sale au putut fi văzute în orașe ca New York, Los Angeles, Paris (turnul Eiffel), Dubai (o proiecție înaltă de 200 de metri pe celebrul Burj Al Arab), Geneva, Roma, Moscova, Quebec sau Mexico City. Este creatorul primei proiecții stereoscopice – pentru vizionarea căreia e nevoie de ochelari 3D – din lume și cel al primei proiecții video permanente, pe o clădire din Lőkösháza. În 2015, artistul a făcut parte din juriul iMapp Bucharest, unul dintre cele mai mari evenimente dedicate mapping-ului 3D din întreaga lume.Lasă un răspuns

Site creat de