IT

IT online: avantajele și dezavantajele cursurilor online

IT online: avantajele și dezavantajele cursurilor online

Cursurile IT online sunt foarte la modă în zilele noastre, alături de o grămadă de alte activități pe care le poți realiza în lumea virtuală. Ne petrecem mult din timpul nostru în lumea online, avem relații online, jucăm jocuri, urmărim filme, stăm pe rețele sociale și chiar lucrăm de la distanță. Așadar, sunt sau nu sunt bune cursurile IT online?

Există platforme care oferă cursuri IT gratuite, pentru altele trebuie să plătești. Dar care sunt avantajele și dezavantajele cursurilor de programare online? Merită sau nu să înveți programare online? Te pot ajuta niște cursuri IT gratuite să îți faci intrarea în domeniul tot mai răspândit al IT-ului?

În acest articol vom încerca să analizăm punctele pro și punctele contra ale cursurilor IT online.

Avantaje ale cursurilor de programare online

  1. Costuri reduse

Dacă e să compari costurile pe care le-ar presupune studiile universitare în domeniul IT cu cele ale unor cursuri online, cu siguranță cele de pe urmă sunt cele mai avantajoase. Unde mai pui că poți găsi cursuri IT gratuite online, care îți pot servi la fel de bine ca acelea pe care dai bani. În plus, nu mai cheltui pe transport, mâncare, cărți și alte materiale de studiu. 

  1. Flexibilitate

Într-o lume în continuă mișcare, în care ne e greu să ne organizăm și să găsim timp pentru de toate, flexibilitatea înseamnă libertate. Si exact acest lucru ți-l oferă cursurile de programare online. Acestea le poți urmări când vrei, în momentul zilei potrivit pentru tine. Dacă ești matinal și dimineața ești la capacitate maximă, atunci poți să urmărești cursurile IT dimineața. Dacă ești pasăre de noapte și simți că începi să trăiești după lăsarea serii, atunci ai acces și în acest moment la cursurile de programare. Da, unele cursuri au teme live la ore prestabilite, dar cam toate oferă înregistrări care pot fi consultate oricând.

  1. Te poți conecta de oriunde

Dacă în orașul tău nu există cursuri fizice sau o universitate de profil, cu aceste cursuri de programare online, lipsa celor menționate nu mai reprezintă o problemă. Dacă îți place să înveți de pe plajă, dintr-o cabană de munte sau din vârful patului, tot ce ai nevoie este de o conexiune la internet. Faptul că oricine se poate conecta de oriunde oferă de asemenea posibilitatea de a cunoaște oameni din locuri și culturi pe care nu i-ai cunoaște probabil în alte circumstanțe.

  1. Posibilitatea de a învăța în ritmul tău

Faptul că ai acces la informație oricând și de oriunde înseamnă și că poți învăța în propriul tău ritm, fără presiunea colegilor sau a timpului. De exemplu, dacă ai un loc de muncă sau alte activități cu normă întreagă, probabil după program capacitatea ta de concentrare scade, așadar să poți învăța în ritmul tău reprezintă un mare avantaj, oferit de cursurile de programare online.

  1. Metode diverse de învățare

La un curs clasic, trebuie să te adaptezi la variantele clasice de învățare. În cadrul unui curs IT online, ai posibilitatea să vezi mai multe metode de predare și să îl alegi pe cel care ți se potrivește cel mai bine.

Dezavantaje ale cursurilor de programare online

  1. Apariția lipsei de motivație

Se poate întâmpla uneori să te confrunți cu lipsa de motivație. În cadrul unui curs online ești de cele mai multe ori singur într-o încăpere, poate apărea senzația de oboseală, de comoditate și impresia că ai timp și poți amâna participarea la cursuri sau la teme. Atunci când te înscrii la un curs IT online, este recomandat să își cunoști bine scopul pentru care te-ai înscris și să ți-l reamintești dacă ai tendința de demotivare și delăsare.

  1. Lipsa interacțiunii sociale față în față

Pentru unii se poate dovedi a fi mai dificil să interacționeze la distanță cu profesorii și colegii de curs, însă dacă ne gândim la direcția în care merge lumea în zilele noastre, comunicarea online este o aptitudine la care ar fi recomandat să lucrăm. Cele mai multe cursuri IT online au printre temele abordate și partea de comunicare online. Dacă dorești să lucrezi în domeniul IT, comunicarea la distanță este un aspect foarte important, care nu trebuie deloc să fie neglijat.

  1. Posibilitatea apariției problemelor tehnice

Chiar dacă ai o rețea de internet foarte bună, se întâmplă uneori ca aceasta să nu mai funcționeze. Și, dacă nu ai internet, este imposibil să te conectezi la platforma de curs. Problema aceasta este o adevărată problemă atunci când dorești să participi la cursurile online și nu poți din cauza lipsei de conexiune. În schimb, dacă apare acest incident, poți oricând să consulți înregistrările lecției, sau, uneori, să participi cu altă grupă atunci când conexiunea funcționează din nou. 

Concluzie

Avantaje și dezavantaje are orice lucru pe lume, orice decizie pe care o luăm, orice direcție în care ne gândim să mergem. Ceea ce e important e să identifici ce contează pentru tine și să iei decizia în consecință. Lasă un răspuns

Site creat de