Liceu, Important

iXperiment sau cum niște copii din Cluj au câștigat TEDx AWARD

iXperiment

Toată povestea iXperiment a început în iarna dintre 2015 si 2016, când Mara Steiu, o tânără abia ieșită de pe băncile liceului, a hotărât să facă o pauză de un an înaintea facultății, o pauză în care să se „întoarcă” la liceu, dar de data aceasta pe post de „profesor”. Mult spus „profesor” pentru un copil care vrea să demonstreze sistemului că și la noi se poate. Mara i-a tras de „mânecă” în proiect pe Marius Mariș, un elev în clasa XII-a într-un liceu clujean și pe Alexandra Giurgiu, o studentă în anul II la publicitate și așa au dat startul primului accelerator de startup-uri pentru liceenii din România – iXperiment.

Derulând un pic în față, mai exact cu 5 luni, cei trei tineri s-au aflat pe scena TEDxEroilor, echipa iXperiment fiind în finala TEDx Awards alături de super-inițiativele “Donează sânge, fii erou” și “EatLocal”. Pe scenă, tremurândă în voce, în față unei săli arhipline, Mara își ține discursul pe care ea și Marius l-au scris și rescris de zeci de ori în ultima săptămâna, până când fiecare detaliu a fost perfect, la locul lui. Și cum un discurs perfect nu poate fi perfect fără emoții, acestea au fost ingredientul “secret” al Marei, ingredient care la sfârșitul pitch-ului a “provocat” sala la ropote de aplauze.

,,Cred că niciodată nu am avut mai multe emoții. Totuși sunt convinsă că publicul a înțeles atât situația prezentă a sistemului educațional, sistem care se află pe o curbă exponențială a progresului, dar a cârui mentalitate continua să fie cea a anilor 1800, cât și impactul pe care iXperiment îl are în cadrul comunității prin crearea primei mișcări a antreprenorilor liceeni și formarea următoarelor generații de lideri și hustleri ai societății.” declara Mara emoționată în spatele scenei după seria de discursuri a nominalizaților la TEDxEroilor AWARD.

Au trecut câteva ore în care în sală un „râu” de speakeri care mai de care mai interesanți captau atenția publicului. În tot acest timp, la standul celor de la iXperiment, Mara, Marius alături de Cătălin și Andreea (2 dintre participanții iXperiment) întâmpinau cu un zâmbet larg fiecare „TEDx-er” care voia să afle mai multe despre ceea ce fac. Răspunsurile complexe ale unor copii care în weekendul acela ar fi trebuit să învețe pentru BAC i-au dat pe spate pe adulții prezenți la conferințe.

Undeva în jurul orei 17, cei 4 tineri își adună standul, coboară în sala mare, se așează pe jos pe culoar și ascultă cu atenție discursul Stefaniei Drugă care avea ca subiect principal „copiii”, subiect care se mula perfect pe ce urma să se întâmple în câteva minute, și anume momentul în care Patricia Fedorenco, PR Manager-ul AROBS spune: „Și TEDx Eroilor AWARD merge către… iXperiment!„. În acel moment, Mara, de pe scenă, avea un zâmbet imens, iar de pe culoar alergau către scenă ceilalți 3 tineri, totul sfârșindu-se într-o îmbrățișare mare de grup cum nu a mai văzut Teatrul Național! Mara, puternic emoționată, lipsită de cuvinte, îi pasează microfonul lui Marius care încheie seara cu un discurs de 2 minute, și mai exact cu un ultim mesaj adresat publicului: „Mulțumim că ne ajutați să scriem viitorul„, într-o seară în care s-a scris istorie pentru tinerii clujeni.

Suntem fără cuvinte! Nici măcar nu știm cum să mulțumim pubicului pentru încrederea acordată. Cu siguranță faptul că am primit acest premiu ne va motiva și mai tare să ducem la superlativ acest proiect. Asta și gândul că ai șansa să transformi niște copii de vârsta ta în oameni mari, nimic nu e mai frumos decât să ai puterea să ajuți la dezvoltarea altor persoane și direct la dezvoltarea comunității în care trăiești! declara Mariș Marius, manager de proiect,  în spatele scenei, cu trofeul în forma de “X” tremurându-i în mâna dreaptă.

Despre iXperiment sunt multe de zis, dar dacă ar fi să sumarizam ce se întâmplă în cadrul unei ediții ar fi cam așa: 4 luni în care 30 de liceeni pornesc de la 0 si ajung sa creeze start-up-uri și inițiative inovative cu impact social, cu ajutorul unor mentori experți antreprenori, atât din țara cât și din afară. Anul acesta, în cadrul primei ediții, mentorii iXperiment au fost: Camelia Sucu (Class Living), Iulian Pădurariu (Pony Car Sharing), Dana Bates (Fundația Noi Orizonturi), George Deriso (Unreasonable Institute, Leeds Business School Colorado), Dan Pitic (Perpetuum), Radu Georgescu (GECAD) și Dragoș Petrescu (City Grill). În cadrul acestor patru luni, tinerii trec prin toate etapele lansării unui start-up, cu sprijinul mentorilor, speakerilor antreprenori și echipei iXperiment. La sfârșitul acestei perioade are loc un eveniment final în cadrul căruia fondatorul celui mai inovativ startup cu impact social care s-a dezvoltat cel mai mult în cele 4 luni câstigă o bursă de $5000 de dolari la Acceleratorul Watson din Colorado.

Viitorul e nesigur. Job-urile care exisă azi nu vor mai exista mâine, iar progresul rapid al tehnologiei face ca multe locuri de muncă să dispară, dar în același timp creeaza noi oportunități. Secolul XXI va fi reprezentat de cei care sunt pregătiți pentru aceste provocări, iar destinul economic al lumii este în mâna viitoarei generații de lideri. Acestea sunt motivele pentru care iXperiment este foarte important – programul creează și formează liderii și antreprenorii viitorului, oferindu-le noi abilități și perspective celor care sunt destinați să aibă un impact economic și social în comunitate. A susține iXperiment înseamnă a susține viitorul. spunea George Deriso, profesor la Leeds School of Business Colorado și mentor la Unreasonable Institute, despre proiectul românesc.

Anul acesta, evenimentul final (competiția) are loc vineri (27 mai), la IMPACT Hub, incepând de la ora 17:00. Participanții își vor prezenta ideile de afaceri în fața juriului. Printre antreprenorii și invitații prezenți la eveniment, atât în cadrul juriului cat și printre speakeri, se numără: Erik Barna (Life is Hard), Bogdan Herea (Pitech+Plus), Alexandru Ghiță (Educativa Group), Bogdan „Bob” Rădulescu (actor), Dan Pitic (Perpetuum), Cornel Hoza (Beard Brothers). Evenimentul este deschis publicului și mai mute detalii puteți afla pe https://goo.gl/X6dNFr.

 


iXperiment a fost susținut de o mână de parteneri care au ajutat la punerea pe picioare a primei ediții a acestui proiect. Printre aceștia se numără: Fundația Noi Orizonturi, Telenav, The Workaholic, Biblioteca Octavian Goga, Banca Transilvania, Impact HUB, Perpetuum, Watson Accelerator, Creative Production Boutique și Dispersie. Pe această cale, organizatorii le mulțumesc pentru susținere!

Pagina oficiala de Facebook iXperiment

photo credit: Vlad Cupsa


Lasă un răspuns

Site creat de