Social & Cultura

Jocul de poker în era digitală

Jocul de poker în era digitală

Jocul de poker este unul dintre cele mai iubite jocuri de noroc din lume. A fascinat jucători din întreaga lume și din secole diferite, toți fiind atrași de magia asului și a unei mâini câștigătoare. Înainte să devină poker online, jocul de poker era jucat cu cărți de joc la o masă fizică.

De fapt, nu a fost atât de popular ca astăzi. La început era considerat un joc al imigranților săraci şi era jucat doar de aventurieri, iar astăzi a evoluat atât de mult, încât acum este studiat in cadrul programei universităților si este iubit de experții în matematică.

O scurtă incursiune în istoria primelor jocuri de poker

Primele dovezi arată că jocul de poker a apărut acum 2000 ani și a tot evoluat până la varianta de poker ca la aparate de astăzi. Cele mai multe voci spun ca acest joc este originar din China, respectiv din anii 900, similar cu majoritatea jocurilor de noroc.

Se spune că prima dată a fost jucat folosind bucăți frumos pictate de domino, deoarece cărțile de joc nu existau. Împăratul chinez Mu Tsunga a recunoscut jocul numit „domino cards” în a doua parte a anilor 900, iar acest joc este cea mai veche formă de poker.

Trecând pe alt continent, jocul german numit „Pochspiel” este, de asemenea, considerat un precursor al variantei de poker jucata astăzi. Atât numele, cât și anumite reguli oferă indicii clare în acest sens, dar alte teorii susțin că jocul ar avea origini indiene. India avea un joc popular numit „Ganjifa” care utiliza 96 de cărți pictate care puteau fi folosite și la alte jocuri similare. Până și persanii aveau un joc al păcălelilor denumit „as nas”, despre care se crede că ar fi strămoșul pokerului.

Variantele prezentate sunt privite cu rezervare, iar cei mai mulți specialiști consideră că adevărata variantă primă de poker s-a născut în Franța în secolul al XV-lea cu numele de „Pogue”. Acest joc folosea încă de la începuturi versiunea cunoscută în prezent cu 52 de cărți formate din cele 4 forme diferite.

Jocul a ajuns în Canada prin intermediul coloniștilor francezi, iar pe teritoriul SUA la începutul secolului al XVII-lea. Jocul a devenit extrem de popular abia peste 100 ani, în orașul New Orleans, atingând apogeul în timpul războiului civil din SUA, datorită numărului mare de soldați care îl practicau pentru a face timpul să treacă mai ușor.

New Orleans era un oraș de imigranți proveniți din întreaga lume, iar dominaţiile sub care a fost de-a lungul timpului sunt următoarele: franceză, britanică, spaniolă, americană. În anul 1834 de la denumirea „Pogue” s-a ajuns la varianta „Poker”, datorită unui fan împătimit al jocului pe nume Jonathan H. Green.

Primul om care a scris despre poker este Joseph Crowell care nota în jurnal în anul 1829 că a văzut emigranți care jucau poker în timp ce așteptau vaporul în estuarul râului Mississippi. Varianta de joc de atunci era rudimentară și conținea doar 20 de cărți împărțite câte 5. Cel care considera că are o mână bună, plasa pariul. Dacă pe masă se adunau mai multe pariuri, jucătorii arătau cărțile și jucătorul cu cea mai bună mână câștiga.

În prezent, jocul de poker online este unul dintre cele mai populare jocuri de noroc, chiar și in mediul online. Deși are mai multe variante de joc, de departe cea mai populară este Texas Hold’em. Legat de această versiune, lucrurile sunt complicate și nu există indicii clare despre origini. De fapt, tot ce se știe sigur este că a fost jucat pentru prima dată în jurul anilor 1900, în Robstown, Texas. Explozia de popularitate a acestui joc de poker ca la aparate a avut loc odată cu prima sa ediție, a World Series of Poker Tournament în anul 1970, găzduită de cazinoul Binion’s Horshow, din Las Vegas.

Platformele de joc poker online le oferă jucătorilor mai multe versiuni de joc, iar pentru cei începători există și versiuni demo pentru a învăța regulile de joc și a exersa. De asemenea, jucătorii au la dispoziție regulile de joc, ponturi și sfaturi pentru a învăța cât mai mult și a deveni experimentați pentru a juca poker online având încredere în ei cu banii proprii. Jucătorii pasionați de adrenalină au la dispoziție case de pariuri online unde își pot folosi intuiția la pariuri sportive, însă pokerul rămâne un joc fascinant din toate punctele de vedere.Lasă un răspuns

Site creat de