Social & Cultura

Jocuri urbane şi tururi ghidate la Bienala de Arhitectură Transilvania de la Cluj

Bienala de Arhitectură Transilvania de la Cluj

Bienala de Arhitectură Transilvania- BATRA 2017, ediția a treia, care va avea loc în perioada 7-15 octombrie, la Cluj-Napoca pune în centrul manifestărilor sale oamenii, legătura puternică și firească între urbanism, comunitate și caracteristicile individuale ale cetățenilor care formează comunitatea.

După succesul înregistrat la ediția trecută cu atelierul de Urban Gaming Simulation, reputata profesor arhitect Paola Rizzi din Italia (DICEEA University of L’Aquila) revine la Cluj, pentru un nou workshop de ”Gaming Simulation”, pe care îl va susține împreună cu dr.psiholog Cătălina Oțoiu, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației și de psiholog George Oțoiu, de la Asociația Aphorme.

Profesor de arhitectură, analiză și proiectare urbană, intervenții de urgență în spațiul urban și arhitectură sustenabilă, Paola Rizzi crede în puterea pe care o au simulările și jocul de a uni o comunitatea, cu scopul final de a realiza o planificare urbană eficientă și majoritar acceptată.

În cadrul workshop-ului va fi explorată dinamica urbană folosind perspectivele diferite oferite de: planificarea urbană, psihologia socială și psihologia comunității. Workshop-ul este destinat astfel tututor celor interesați de dezvoltarea unei comunități, nu doar specialiștilor în arhitectură.

”Folosim aici intenționat termenul de ”comunitate” și nu cel de ”oraș” sau ”zonă urbană”, deoarece, deși ne aflăm printre arhitecți, munca lor nu se limitează niciodată la a face designul unui spațiu sau la a construi o clădire. În spatele acestor acțiuni se află întotdeauna oamenii care vor ocupa spațiul. Jocurile și simulările s-au dovedit a fi un instrument util în planificarea urbană deoarece oferă un mediu sigur în care toate părțile implicate pot învăța să interacționeze și să lucreze împreună. Componenta de joc face ca experiența în sine să fie una relaxantă și plăcută și permite testarea mai multor cursuri de acțiune, fără implicații financiare sau costuri de altă natură”, spune Paola Rizzi.

Patrimoniul local, evaluat în timpul unor tururi ghidate

În timpul Bienalei, OAR Filiala Transilvania organizează o serie de tururi ghidate de arhitectură pentru publicul larg, care au ca scop înțelegerea si cunoasterea arhitecturii si a valorilor locale.

Tururile ghidate vor conține o serie de prezentări, realizate de către specialişti, ale unor importante și mai puțin cunoscute clădiri de patrimoniu. Tururile vor analiza perioada medievală, barocul, marile ansambluri ale secolului al XIX-­lea, cimitirul Central/Hazsongard, principalele biserici ale oraşului, sistemul medieval de fortificaţii.

Un tur special va cuprinde construcții realizate de arhitecții premiați cu premiul Opera Omnia al Bienalei de arhitectură Transilvania. Aceștia sunt, în ordinea premierii: Vasile Mitrea, Kós Károly, Pákey Lajos și George Cristinel.

Tururile durează aproximativ o oră și se vor desfășura în toate cele patru zile de weekend ale Bienalei, respectiv în 7, 8, 14 și 15 octombrie, în grupuri de maxim 30 de persoane, de la ora 11.00. sau de la ora 15.00. Detalii despre înscrieri prealabile se pot cere pe pagina de FB a evenimentului.

Cele mai bune proiecte arhitecturale din ultimii doi ani, premiate la Gala BATRA 2017

Expoziţia-concurs BATRA 2017 este nucleul în jurul căreia se dezvolta toate evenimentele Bienalei şi face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul programului OAR de finanțare a premiilor filialelor pentru arhitectură. Concursul Bienalei Transilvania este deschis tuturor membrilor filialelor OAR partenere și reprezintă momentul de vârf, de recunoaștere a activităţii acestora din ultimii doi ani.

Secțiunile concursului de anul acesta sunt:

  • Arhitectura locuinței individuale
  • Arhitectura locuințelor colective
  • Arhitectura dotărilor comunitare și de producție,
  • Arhitectura spațiului public,
  • Arhitectura patrimoniului cultural,
  • Arhitectura spațiului interior și scenografie,
  • Microarhitectura/ Arhitectura temporară/ Design de obiect,
  • Proiecte culturale/ Inițiative/ Experimente,
  • Cel mai bun articol cu și despre arhitectură/ arhitecți.

Proiectele, cu excepția articolelor tematice (care au avut deadline 17 septembrie) au putut fi înscrise până la data de 21 iulie.

Juriul Bienalei este format din specialiști internaționali de renume din România, Italia, Portugalia si Bulgaria: Georgeta Gabrea, Constantin Gorgea, Oana Simionescu, Francesco Fresa, Pedro Ravara și Borislav Ignatov.

Premiile vor fi decernate în cadrul Galei Premiilor BATRA, un eveniment de înaltă ținută, care se va desfășura sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 18.00, în curtea Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Expoziția-concurs BATRA 2017 va fi vernisată cu o săptămână înainte, pe 7 octombrie, de la ora 17.00, în Piața Unirii (latura vestică) și va putea fi admirată pe întreaga durată a Bienalei.



Lasă un răspuns

Site creat de