Politic

Klaus Iohannis a sustinut o declaratie de presa alaturi de presedintele Palestinei

klaus iohannis

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Palestinei, domnul Mahmoud Abbas

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 10 martie, la Ramallah, Palestina, o declarație de presă comună cu Președintele Palestinei, domnul Mahmoud Abbas.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă comune:

„Președintele Palestinei, domnul Mahmoud Abbas: ‘Suntem încrezători că vom contribui la consolidarea relațiilor dintre noi, la dezvoltarea lor, în interes reciproc și pentru cele două popoare prietene.

Cu această ocazie, doresc să menționez lucrările Comisiei Mixte palestiniano-române, care sperăm să continue să aibă întâlniri, să aibă rezultate fructuoase pentru a contribui la dezvoltarea relațiilor bilaterale în toate domeniile. În acest context, invităm oamenii de afaceri din cele două părți să caute împreună modalități de cooperare și de schimburi comerciale, de investiții în diverse domenii.

Nu doresc să mă opresc aici și să nu mulțumesc domnului Președinte pentru bursele de studii pe care România le-a oferit de-a lungul deceniilor și care în continuare sunt oferite tinerilor palestinieni. Știm că în universitățile românești au învățat un număr mare de studenți. Acest lucru a dus la întărirea relațiilor interumane dintre cele două țări la nivelul familiilor, la nivelul comunităților românești, respectiv palestiniene din cele două țări. De asemenea, acești tineri, după ce s-au întors acasă, au contribuit, prin ceea au dobândit în școlile românești, la consolidarea bazelor statului palestinian și la întărirea dintre cele două țări și popoare.

Am trecut în revistă și situația complicată a poporului palestinian, m-am referit la măsurile pe care le-a luat ocupația israeliană, practicile acestora, politica colonizărilor. M-am referit la inițiativa de pace franceză, care sprijină soluția convocării unei conferințe internaționale pentru pace.

În acest context, confirm și importanța comitetului ministerial arab care se ocupă de situația din zonă. Acesta are în vedere să se adreseze Consiliului de Securitate pentru a obține o hotărâre în ceea ce privește politica colonizărilor israeliene.

În acest context, doresc să menționez poziția Uniunii Europene față de această politică, de produsele agricole provenind din colonii. Prețuim eforturile pe care le face Uniunea Europeană în sprijinul păcii, pentru oferirea de ajutoare economice, pentru punerea bazelor instituțiilor palestiniene, ceea ce duce la instaurarea unui climat de pace, de securitate și stabilitate în zonă.

Mâinile noastre sunt întinse pentru soluția unei păci construite pe dreptate și adevăr, suntem împotriva violenței și extremismului, oricare ar fi originile acestuia. Spun încă o dată că menținerea actualei situații nu este suportabilă. Dorim realizarea păcii, securității și a bunei vecinătăți între noi și Statul Israel, dar acest lucru necesită hotărâri decisive luate de partea israeliană de a pune capăt imediat colonizărilor, de a pune capăt acțiunilor violente și agresiunilor comise de coloniști.

Vă mulțumesc, domnule Președinte și delegației care vă însoțește, pentru această vizită!’

Președintele României, domnul Klaus Iohannis ‘Mă bucur că mă aflu aici și că am avut prilejul unui schimb de opinii cu Președintele Mahmoud Abbas, o voce politică marcantă și o personalitate deosebită a poporului palestinian.

România și Palestina împărtășesc o îndelungată relație de prietenie. Suntem pe deplin încredințați că există perspective deosebite de intensificare a cooperării noastre bilaterale în diverse domenii: schimburi economice, agricultură, sănătate, finanțe, afaceri interne, energie, managementul apelor și infrastructură.

Dorim ca instituțiile și firmele românești să se implice în eforturile de reconstrucție a instituțiilor și economiei palestiniene. Considerăm că un stat pe deplin funcțional are nevoie de instituții puternice. Pentru noi, contribuția la consolidarea instituțiilor palestiniene se înscrie în sprijinul pe care dorim să îl acordăm materializării soluției celor două state, care să co-existe în pace și securitate.

Cea de-a treia sesiune a Comitetului Interguvernamental româno-palestinian, pe care dorim să o organizăm împreună în acest an, va prilejui contacte directe între ministerele implicate în acest dialog. Cu această ocazie, echipele de experți din ministerele de resort vor identifica noi căi de cooperare și modalități de acțiune în perioada următoare.

Împreună cu Președintele Abbas ne-am exprimat satisfacția pentru rolul important pe care îl au în societatea palestiniană absolvenții facultăților din România, recunoscând faptul că aceștia formează o elită intelectuală și profesională care aduce o contribuție însemnată la viața economică, politică și socială palestiniană. Pentru noi, contactele interumane sunt esențiale în aprofundarea relației bilaterale.

România va continua să organizeze cursuri de formare în medicina de urgență, diplomație, precum și transfer de expertiză în alte domenii pentru funcționarii palestinieni.

Am avut, până în prezent, trei sesiuni de pregătire a diplomaților palestinieni la Ramallah, iar anul trecut am găzduit la București o sesiune de pregătire consulară pentru aceștia. Programele vor continua și în 2016. De asemenea, începând cu anul 2012, România oferă, unilateral, 30 de burse studenților palestinieni în domeniile medicină, inginerie și apărare civilă.

În cursul întrevederii am purtat, de asemenea, o discuție aprofundată cu privire la ultimele evoluții în Procesul de Pace din Orientul Mijlociu și perspectivele acestuia. Credem că cea mai importantă chestiune care trebuie abordată la acest moment este identificarea unor căi de refacere a încrederii dintre părți. Aspirațiile legitime ale poporului palestinian de a trăi în siguranță și prosperitate într-un stat propriu se pot concretiza numai printr-un proces pașnic, prin soluții care să fie acceptate și asumate de ambele părți.

Am avut și un schimb de vederi cu privire la principalele probleme regionale, cu accent pe criza siriană și situația refugiaților palestinieni din Siria, și la impactul acestora asupra țărilor vecine.

Mi-am exprimat opinia potrivit căreia în zonele afectate de crize și conflicte este nevoie de soluții politice și eforturi conjugate pentru a oferi mai multă speranță populației. Radicalizarea, terorismul, conflictele inter-etnice sau inter-sectare nu pot fi eradicate decât prin măsuri de incluziune socială și politică, prin educație și prin crearea de condiții pentru dezvoltarea economică.

Faptul că suntem împreună aici este un semnal că avem proiecte serioase și că suntem parteneri într-un efort comun de a crea un viitor mai bun pentru popoarele noastre.

Vă mulțumesc!Lasă un răspuns

Site creat de