Social & Cultura

La ce trebuie să fii atent când se aprind martorii de bord

martori bord

Poate și ție ți s-a întâmplat să conduci liniștit pe autostradă, să te bucuri de priveliște și dintr-o dată să auzi un bip. Te uiți în jos și vezi un simbol aprins pe bord, dar nu știi ce poate să însemne. 

Unele simboluri de pe bordul mașinii tale pot fi destul de evidente, în timp ce altele nu sunt la fel de ușor de descifrat. Semnificația lor este foarte importantă, putând anunța o avarie gravă, din acest motiv trebuie să te interesezi cu exactitate ce înseamnă fiecare. Deși majoritatea simbolurilor sunt universale, există cazuri, cum sunt și unii martori bord Dacia, care au semnificații aparte. 

Dacă e să fii sincer, probabil că nici tu nu știi ce înseamnă toate luminile și simbolurile de avertizare ale mașinii tale. Asta înseamnă că orice bec aprins pe bord va însemna o creștere rapidă a nivelului de stres și un drum rapid la mecanic. Este total greșit să ignori aceste avertizări, deoarece mașina se va defecta destul de grav în cele din urmă. 

Chiar dacă unele lumini de avertizare de pe bord se poate să pară lipsite de consecințe rapide, este important să știi cum să acționezi. Nu uita că luminile de avertizare se aprind ori de câte ori există o problemă cu una sau mai multe dintre funcțiile mașinii. Dacă nu le verifici la timp, problemele minore se pot transforma rapid în reparații majore. Așadar, urmărește cu atenție tabloul de bord și nu ignora semnele de avertizare. Majoritatea problemelor pot fi prevenite printr-o întreținere periodică a mașinii. 

Martorii de bord variază de la producător la producător, așa că asigură-te că ai citit manualul proprietarului, pentru informații specifice despre mașina ta. La multe modele de mașini, luminile de avertizare se aprind scurt, atunci când pornești motorul. Cu toate acestea, dacă luminile rămân aprinse, atunci este cazul să verifici cu un mecanic ce trebuie să faci. 

Când găsește o problemă în sistemul de control electronic pe care nu o poate corecta, computerul mașinii aprinde un indicator galben de avertizare, semnificând faptul că trebuie să verifici motorul cât de curând. 

Pe lângă aprinderea martorilor de bord, sistem cunoscut sub denumirea de International Check Engine Symbol, computerul stochează în memorie un cod de eroare, care identifică sursa problemei. Aceasta poate fi un senzor care nu funcționează sau o problemă la motor. Codul poate fi citit de mecanicul auto, cu ajutorul unui instrument de scanare electronică sau un computer de diagnosticare. Este un echipament standard care se găsește în service-urile auto. Dacă ești pasionat de acest domeniu, trebuie să știi că există cititoare de coduri și pentru amatori, disponibile la sume rezonabile. Îți poți achiziționa și tu unul, pentru a afla singur ce mesaje îți transmite computerul mașinii. 

Dacă se aprinde lampa de verificare a motorului, iată cum ar trebui să procedezi. Încearcă să identifici o problemă gravă, care necesită atenția ta imediată. Verifică și martorii de bord care semnalizează nivelul scăzut al uleiului sau supraîncălzirea motorului. Asta înseamnă că trebuie să oprești imediat motorul, atunci când găsești un loc sigur. La unele modele de mașini, lumina galbenă semnalează o problemă care trebuie investigată, în timp ce o lumină roșie înseamnă că trebuie să oprești mașina imediat. 

Un alt lucru pe care poți să-l faci este să reduci viteza. Dacă lampa de verificare a motorului clipește sau observi că mașina își pierde performanțele obișnuite, redu viteza și încearcă să nu mai accelerezi atât de puternic. Chiar dacă lucrurile se remediază, mergi cât mai repede în service pentru o verificare amănunțită. Iar dacă modelul mașinii tale prezintă această opțiune, poți încerca diagnosticarea la distanță, cu posibilitatea de a raporta codurile de probleme și de a face o programare la service. 

sursa foto: piqsels.comLasă un răspuns

Site creat de