Timp liber, Important

La Traviata – Operă în aer liber la Cluj

"La Operă" - concert în aer liber în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca

Opera Aperta își dezvăluie cortina pe 1 și 2 iulie 2017, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, într-o încheiere grandioasă a Stagiunii 2016-2017 a Operei Naţionale Române. Spectacolele cu reprezentaţie în aer liber vor avea loc începând cu ora 21.30. Intrarea este este LIBERĂ.

„La Traviata” se va desfăşura pe 1 iulie de la ora 21:30, iar „ZORBA” pe 2 iulie, tot de la ora 21:30. Ambele evenimente au loc în Piaţa Unirii.


La Traviata, operă în trei acte pe un libret de Francesco Maria Piave, după romanul Dama cu camelii de Alexandre Dumas-fiul

O poveste eternă despre iubire și pasiune – aceasta este La Traviata, veritabila capodoperă semnată de Giuseppe Verdi. Desăvârșita creație verdiană, una dintre cele mai emoționante și fascinante opere ale tuturor timpurilor, ne atrage în Parisul burghez, unde iubirea dintre Violetta Valéry și Alfredo Germont se conturează, intensificată de seducție, suferință și sacrificiu.

Libretul semnat de Francesco Maria Piave a fost de la început unul ademenitor și captivant pentru public, fiind inspirat de dragostea înflăcărată dintre scriitorul Alexandre Dumas- fiul și curtezana Rose Alphonsine Plessis, redată în romanul autobiografic „Dama cu camelii.

Alături de bogata însemnătate simbolică și spirituală intrinsecă a capodoperei, La Traviata reprezintă pentru Opera clujeană cea mai recentă producție pusă în scenă aici și spectacolul care a deschis cu strălucire, pe data de 1 octombrie 2016, Stagiunea lirică 2016-2017, cea de-a 97-a din istoria primei instituții lirice înființate în țară. În regia distinsei doamne Nadine Duffaut, povestea Violettei și a lui Alfredo se conturează printre decorurile realizate de Emmanuelle Favre și a costumelor create de Gérard Audier, alături de întreaga lor echipă de creație, sosită din Franța pentru a oferi un spectacol sublim publicului clujean.

Premiera absolută a operei verdiene a avut loc pe 6 martie 1853, la Teatro di Fenice, fiind recunoscută pentru istoricul său palpitant și lansarea puternic influențată de cenzura anilor 1800. Modernitatea subiectului său ajută, însă, actuala montare a operei verdiene care a fost replasată curajos de echipa regizorală spre sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul unei petreceri la deja celebrul hotel parizian de lux Lutetia.

Bagheta îi este oferită dirijorului pentru primele acorduri și magia prinde viață…


foto: arhiva


3 Comments

  1. Interesant, dar pe langa lirismul descrierii libretului si background-ul istoric ar fi fost foarte utile si informatii practice legate de eventuale bilete si sfaturi despre cum se procedeaza pentru a avea un loc cat mai bun in public. La ce ora incepe? Unde (Piata Unirii, dar in poza e Piata Avram Iancu, probabil de la vreo reprezentatie din anii trecuti, ceea ce creeaza confuzie)? Trebuie bilet? Sunt locuri doar in picioare? Multumesc!

Lasă un răspuns

Site creat de