Din Zona, Important

Lacul de acumulare Gilău a îngheţat aproape în totalitate

lac inghetat

Ca urmare a temperaturilor scăzute din ultima perioadă, pe majoritatea cursurilor de apă din județul Cluj s-au format poduri de gheață. De asemenea, este înghețată aproximativ 75% din suprafața luciului de apă a lacului de acumulare Gilău.  

La nivelul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABA Someș-Tisa), care cuprinde județele Cluj, Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Sălaj, sunt monitorizate cursurile de apă şi lacurile de acumulare, pentru a se asigura fără întreruperi volumele de apă necesare alimentării populaţiei.

Specialiștii acționează conform programelor de exploatare pe timp friguros în scopul întreținerii în cele mai bune condiții a lucrărilor hidrotehnice aflate în administrare. Astfel, sunt monitorizate permanent lucrările cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, precum și instalaţiile electrice şi hidraulice de la barajele din administrare.

Toate cele 6 acumulări pemanente, aflate în administrarea ABA Someș-Tisa (Gilău – judeţul Cluj, Strâmtori-Firiza – judeţul Maramureş, Colibiţa – judeţul Bistriţa-Năsăud, Vârşolţ și Sălățig – judeţul Sălaj şi Călineşti-Oaş – judeţul Satu Mare) sunt exploatate în conformitate cu Programul de lucru pe timp friguros şi nu au fost semnalate probleme de întreţinere a echipamentelor.

ABA Someș-Tisa recomandă populaţiei să evite traversarea pe poduri de gheaţă a cursurilor de apă sau a lacurilor de acumulare, dar şi practicarea sporturilor pe apa îngheţată și a pescuitului la copcă.Lasă un răspuns

Site creat de