Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, invită publicul interesat la evenimentul de lansare a albumului „Povestea lânii”.
Manifestarea va avea loc vineri, 17 martie, începând cu ora 15:00, în holul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj, cu prilejul vernisajului expoziției „Fotoetnografica”.
Albumul face parte dintr-o serie de „povești în imagini” despre meșteșuguri și artiști meșteșugari din Transilvania, povești spuse prin fotografiile pline de atmosferă, semnate de maestrul fotograf clujean Szabó Tamás. Din această serie mai fac parte: „Povestea fierului” – 2011, „Povestea lemnului” – 2014 și „Povestea lutului” – 2015. Seria a fost inițiată și coordonată de către CJCPCT Cluj și este parte componentă a proiectului mai amplu numit Fotografia – document etnografic.
Viața țăranului a fost întotdeauna strâns legată de lână, aceasta l-a îmbrăcat, l-a încălzit, i-a înfrumusețat casa și viața, însoțindu-l de la naștere până la moarte. Cele peste 200 de fotografii vechi și noi semnate de Szabó Tamás încearcă să surprindă lungul și meticulosul drum al lânii, de la păstoritul și tunsul oilor, la spălat, pieptănat, tors, vopsit, până la țesut. Este vorba în același timp și de un omagiu adus femeii, pentru răbdarea și migala cu care a lucrat lâna secole la rând, din măiestria ei născându-se atâtea obiecte minunate.
„Povestea lânii” este cel de-al patrulea album de fotografie etnografică, fiind realizat în anul 2016 de către CJCPCT Cluj, un album bilingv român-englez, care se bucură de un text introductiv semnat de reputata jurnalistă clujeană Ruxandra Hurezean, o grafică semnată de Nicolae Nerțan, redactor fiind Consuela Bendea.