Liceu, Important

Liceul Tehnologic Special ,,Samus” din Cluj-Napoca împlineşte 65 de ani de existenţă

Liceul Tehnologic Special ,,Samus”

Liceul Tehnologic Special ,,Samus” Cluj-Napoca, instituţie de învăţământ special care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează în perioada 19 – 20 mai o serie de manifestări prilejuite de împlinirea a 65 de ani de la înfiinţare.

Astfel, joi 19 mai 2016, începând cu ora 10.00, va fi organizată ,,Ziua Porţilor Deschise”, ocazie cu care elevi, părinţi, dar şi cadre didactice vor putea să afle informaţii legate de liceu, dotările acestuia, serviciile pe care le oferă, precum şi aspecte privind oferta educaţională. Totodată, vor avea loc o serie de activităţi şi concursuri derulate în parteneriat cu elevi din şcolile partenere din judeţul Cluj: Artă şi cromografie, De la joacă la artă, Tehnica Quilling, Concurs de estetică ,,Fantezii de primăvară”, Viaţa are prioritate, Pictură pe sticlă, Tehnica Tangram, Atelier de inteligenţă emoţională, Art – terapie.

Tot cu acest prilej, vineri, 20 mai, începând cu ora 10.00, se va desfăşura Simpozionul Naţional ,,Incluziunea şcolară şi socio-profesională a elevilor cu CES”, organizat pe două secţiuni: ,,Intervenţii psiho-pedagogice eficiente la elevii cu CES” şi ,,Metode şi strategii eficiente în formarea competenţelor profesionale la elevii cu CES”.

Liceul Tehnologic Special ,,Samus” a fost înfiinţat în anul 1951, fiind o şcoală cu tradiţie în educarea şi instruirea teoretică şi practică a elevilor cu deficienţe de auz şi a elevilor cu deficienţe mintale, în vederea integrării lor socio-profesionale. Misiunea liceului este aceea de a oferi fiecărui elev posibilitatea de a-şi însuşi cunoştiinţe şi deprinderi necesare practicării unei meserii, prin depăşirea deficienţei şi facilitarea integrării acestuia în câmpul muncii. Unitatea de învăţământ asigură pregătirea teoretică şi practică pentru elevi cu cerinţe educative speciale pe niveluri educaţionale – gimnaziu, liceu tehnologic, şcoală profesională – însoţită de servicii educaţionale specializate precum: consiliere, audiologie educaţională, terapia limbajului, cultură fizică medicală, ludoterapie, stimulare cognitivă şi senzorială, socializare, formarea autonomiei personale. În prezent, liceul are 6 clase gimnaziale şi 34 de clase de şcoală profesională şi liceu, acestea din urmă pregătind elevi pentru meserii precum: cofetar-patiser, croitorie, frizerie, construcţii, tinichigerie auto, tâmplărie, horticultură, instalaţii.

Anual, Liceul Tehnologic Special „Samus” şcolarizează un număr de aproximativ 400 de elevi cu deficienţă mintală uşoară şi moderată, respectiv cu deficienţă de auz. Pentru elevii care provin din afara localităţii, liceul oferă cazare şi masă în spaţiile proprii de care dispune, în prezent fiind cazaţi în internatul şcolii cca. 150 de tineri.

Reamintim totodată faptul că, în ultimii ani, în cadrul Liceului Tehnologic Special ,,Samus” au fost implementate o serie de proiecte de importanţă majoră precum: proiectul european ,,Organic and healthy food in Europe”, ,,Şanse egale pentru integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale din România”, proiectul ,,Ajută un sat. Schimbă o ţară” – proiect prin care a fost înfiinţată şi dotată o sală multimedia, proiectul POSDRU ,,Servicii educaţionale integrate pentru comunităţile de romi”, precum şi proiectul ,,Inovare prin acţiuni de integrare a tinerilor cu nevoi speciale”.

 Lasă un răspuns

Site creat de