Locuitorii județului Cluj pot solicita cartea electronică de identitate fără deplasare la Cluj-Napoca
Consiliul Județean Cluj anunță că, începând de joi, 20 martie, noile cărți electronice de identitate pot fi solicitate în toate localitățile din județ.
Serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor din Dej, Gherla, Huedin, Turda, Câmpia Turzii și Florești sunt acum dotate cu echipamentele necesare pentru preluarea fotografiilor, a impresiunilor papilare și a documentelor necesare în vederea emiterii actelor de identitate electronice.
Un pas important pentru modernizarea serviciilor publice
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a subliniat beneficiile acestui proiect, menționând că locuitorii județului, începând cu vârsta de 14 ani, pot obține gratuit cartea electronică de identitate fără a mai fi nevoiți să se deplaseze la Cluj-Napoca. Această măsură vine în sprijinul cetățenilor și contribuie la eficientizarea serviciilor de evidență a persoanelor.
„Ne bucurăm că proiectul operaționalizat cu succes de către DJEP Cluj este replicat la nivelul întregului județ și, ulterior, va fi extins la nivel național”, a declarat Alin Tișe.
Cum se poate obține cartea electronică de identitate?
Programările pentru eliberarea cărții electronice de identitate se fac exclusiv online, accesând portalul Ministerului Afacerilor Interne la adresa: hub.mai.gov.ro. Cetățenii trebuie să se prezinte la serviciul de evidență a persoanelor din localitatea de domiciliu pentru preluarea datelor necesare.
Ce informații conține noua carte electronică de identitate?
Cartea electronică de identitate include atât date tipărite, cât și date stocate în format digital:
- Tipărit: nume, prenume, cetățenie, data nașterii, sex, imaginea facială, CNP, semnătura olografă.
- Electronic: toate informațiile tipărite plus prenumele părinților, domiciliul, impresiunile papilare ale două degete și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică.
Beneficiile cărții electronice de identitate
Noile cărți electronice de identitate oferă un grad ridicat de securitate și permit titularilor să călătorească în Uniunea Europeană fără pașaport. De asemenea, facilitează accesul rapid la servicii electronice publice și private, fiind un pas important în procesul de digitalizare a administrației.
Proiectul pilot pentru eliberarea cărții electronice de identitate a fost inițiat în municipiul Cluj-Napoca la 2 august 2021, iar un an mai târziu, la 2 august 2022, acesta a fost extins la nivelul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Cluj. Acum, cu implementarea sa în toate localitățile din județ, se pregătește următorul pas – extinderea la nivel național.