Din Oras

Mai mult de 700 de persoane au participat la Târgul de Meserii de la Cluj-Napoca unde şi-au căutat un loc de muncă (FOTO)

targul de meserii

Mai mult de 700 de persoane – elevi, profesori și părinți au luat parte, ieri, la Târgul de Meserii organizat, la Cluj Arena, de Clubul Francofon de Afaceri din Cluj.

Peste 200 dintre participanți au fost copii cu vârste între 12 și 14 ani, elevi ai școlilor generale din Cluj, iar alți 500 au fost liceeni de la colegii tehnice si profesionale din județ. Ei au asistat la prezentările făcute de directorii firmelor prezente și la atelierele practice organizate în standurile interactive ale celor 14 principali angajatori din domeniu.

Viața nu e făcută doar din diplome. Dacă ești bun într-o meserie trebuie s-o practici și să trăiești din ea. Nu e nevoie de două doctorate și un master ca să fii vânzător la mall! Toată lumea se îndreaptă spre liceele teoretice- și nu e neapărat bine. Unii copii sunt performanți acolo, au succes, dar există și cealaltă parte, nespusă de nimeni: că unii poate s-ar descurca mai bine la studii tehnice.

Însă, când ești stigmatizat și ți se spune că dacă faci acea școală nu ești om, nu e chiar ușor de ales. Trebuie să îi orientăm în primul rând pe părinți, care au o mentalitate greșită și o transmit mai departe copiilor. În firmele de producție, din industrie, spre exemplu nu se mai lucrează ca acum 50 de ani, în frig sau la temperaturi și în condiții insuportabile, nu mai ieși cu halatul murdar…Dar pentru a înțelege aceste lucruri trebuie ca firmele să intre cât mai mult în viața școlilor, există deschidere atât din partea dascălilor, cât și a noastră ca Inspectorat să facilităm această interacțiune.

Firmele sunt invitate să meargă la școlile tehnice, să propună specializări, meserii noi, de care au nevoie, care apoi trebuie să fie acreditate de ARACIP. După care vine promovarea, și aici avem nevoie de media, care să transmită acest mesaj: poți să te definești ca om și prin altceva decât studii universitare”, a transmis Mariana Pop, inspector general adjunct IȘJ Cluj.

Ideea a fost întărită de Pascal Fesneau, membru în Consiliul de Administrație al Clubului Francofon și în fruntea a două companii cu capital francez- director general Energom și administrator Pfeiffer Vacuum.

”Suntem aici nu ca să vindem joburi, ci să promovăm o serie de activități în România care sunt de valoare adăugată ridicată. Desigur că România are nevoie și de forță de muncă necalificată, dar e o nevoie și mai mare de calificare, mai ales în Cluj, unde, din cauza scumpirii vieții, nu o să avem decât muncă înalt calificată.

Considerăm că viitorul României, al copiilor români nu este doar universitate și străinătate, ci si electricieni buni, bucătari, sefi de sală buni. Și, pentru a putea să devii un electrician sau un bucătar bun trebuie să știi ce înseamnă, ce presupun aceste meserii în secolul XXI, care este farmecul lor. Prin acest tip de evenimente, care pun laolaltă toate laturile ”ecuației”- elevi, profesori, părinți, angajatori, presă, societatea civilă, vrem să trezim dorința, apetitul dacă vreți, pentru aceste meserii”, a declarat, în deschiderea conferinței de presă, consulul onorific al Franței la Cluj.

Hădean: Nu putem blama generația tânără pentru faptul că supraviețuirea e ușoară în zilele noastre, și poți trăi liniștit și fără să lucrezi.

Despre ce înseamnă să fii bucătar în secolul XXI au aflat cei prezenți la Târgul de Meserii direct ”de la sursă”: Adi Hădean a venit cu un dublu feedback- atât din punct de vedere al unui formator de personal calificat- prin trainingul pe care îl oferă tinerilor la Școala de Bucătari Adi Hădean, cât și ca angajator, fiind proprietarul unui restaurant în Oradea.

targ meserii 1

”Noi, ca societate, nu doar în România, ca societate umană în general, traversăm o criză acută de resursă umană în orice domeniu. O să mă refer doar la gastronomie, pentru că la asta mă pricep mai bine. Am un restaurant destul de mic, de 80 de locuri, pe care pot să îl operez aproape de pretențiile publicului de astăzi cu un minim de personal de 24 de angajați. Fondul de salarii lunar este de 100.000 lei. Faceți dvs. împărțirea…Penru un oraș din vestul țării este un salariu bun. În Oradea, salariul mediu nu e nici pe departe la fel de mare ca în Cluj, sau ca în București. Dar, chiar și așa, e extrem de dificil să găsesc oameni cu care să lucrez, retenția personalului este foarte mică. Vin oameni, stau câte 2-3 zile, o lună-două, și pleacă! Asta deși condițiile de muncă nu sunt nici măcar apropiate de cele, să zicem, în care am lucrat eu la începutul carierei mele. Lucrez de multe ori 20 din 24 de ore, însă nu pot să cer asta și celor cu care colaborez, unui tânăr de 21 de ani- la început de carieră, sau cuiva de 55 de ani, sătul de stat în bucătărie.

Nu putem să acuzăm însă generația tânără. Nu sunt ei de vină că astăzi, pe planeta Pământ, datorita progresului tehnologic și mersului vieții, supraviețuirea în sine e foarte ușoară. Adică, dacă ai avut norocul să te naști într-o familie în care părinții au avut destul…simț să îți facă toate vaccinurile, ai toate șansele să supraviețuiești zeci de ani fără să fie nevoie să muncești nimic. Viața e așa. Supraviețuirea e ușoară, dar munca, actul în sine a rămas, din păcate, la fel de greu, iar de aici apare discrepanța între dorința și ne…dorința de a munci. Adevărul e că ne complacem într-un soi de linie de plutire, în loc să conștientizăm că suntem în pericol de a ne scufunda foarte repede și foarte adânc!”, crede Adi Hădean.

AJOFM: Programele de ucenicie sau de stagiatură, tot mai avantajoase pentru angajatori

Grea sau nu, munca este în continuare căutată…cel puțin de angajatori. Otilia Maria Niște, director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj, a vorbit despre programele de ucenicie și de stagiatură puse la dispoziție de AJOFM tocmai pentru a încuraja atât angajatorii, cât și potențialii angajați care își doresc specializare la locul de muncă.

”Dacă facem o analiză a locurilor disponibile în județul nostru, vom constata că mai mult de 60% se referă la persoane care trebuie să ofere un anumit nivel de competențe, pe toate domeniile. Și vorbesc de ”competențe” pentru că numai prin intermediul lor putem obține competitivitatea atât din perspectivă profesională, cât și pentru agentul economic. Ceea ce poate AJOFM să facă din punct de vedere al sprijinului financiar este să îndrume angajatorii și angajații către programele de ucenicie- care nu sunt noi, dar sunt mai de actualitate după noile modificări legislative. Pentru un angajat cu contract de muncă de ucenicie, statul oferă angajatorului o sumă considerabilă pe lună, de 1125 de lei. Sumă cu ajutorul căreia tânărul poate fi îndrumat, vreme de 12 luni, de către persoane pregătite profesional în meseria respectivă.

Programele de ucenicie sunt disponibile pentru nivel de calificare 2, 3 și 4: muncitori, liceal și post-liceal. Dar avem și pentru absolvenți de studii superioare: oferim programe de stagiatură, unde finanțarea este de 1300 lei pe lună, timp de 6 luni. Sunt surse de finanțare care, pe o perioadă destul de îndelugată de timp, oferă angajatorului acea posibilitate de pregătire pe linia tehnologică, pe cultura organizațională, astfel încât, când iese din stagiul de pregătire, angajatul să fie adaptat perfect pentru întreprinderea repectivă. Condiționalitățile care există pe alte programe de finanțare, precum ”trebuie să îl țin angajat în firmă 18 luni” nu există pe aceste programe de finanțare”, a declarat Otilia Niște.

targ meserii 2

Un mesaj de susținere pentru inițiativa Clubului Francofon de Afaceri a venit și din partea ministrului Educației Naționale, Liviu Pop, care a transmis o scrisoare prin intermediul coordonatorului regional al Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, inspector Maria Simuț.

Organizat de Clubul Francofon de Afaceri din Cluj, Târgul de Meserii a fost organizat cu susţinerea Primăriei Cluj-Napoca, a Inspectoratului Şcolar Județean Cluj și în parteneriat cu: Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă- AJOFM Cluj, CCIFER – Camera de Comerț și Industrie Franco-Română, DWNT – Clubul Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania de Nord, BEROBA – Asociația Româno-Belgiană a Oamenilor de Afaceri, Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca, Consulatul Onorific al Suediei la Cluj-Napoca.Lasă un răspuns

Site creat de