Ministrul Muncii a anunţat, marţi, că majorările salariale în Educaţie şi Sănătate se vor face etapizat, respectiv cu 25% de la 1 ianuarie pentru toţi bugetarii, urmând ca de la 1 martie să se facă restul majorărilor salariale, adică de până la 50% pentru profesori şi până la 100% pentru medici şi asistenţi.
„De la 1 ianuarie 2018, toţi bugetarii vor avea o creştere a salariului brut de 25%, de la 1 martie încă 20% pentru profesori, care adăugat la creşterea de 25% înseamnă o creştere de 50%. Tot de la 1 martie, medicii şi asistenţii au creşteri de peste 100%, ajungând la nivelul grilei din 2022. Este varianta cu care noi vom intra în comisie„, a spus Ministrul Muncii, marţi, la Antena 3.
Decizia a venit în urma unei discuţii între Lia Olguţa Vasilescu şi ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, care, potrivit ministrului Muncii, a anunţat-o că pentru anul 2018 trebuie să se încadreze într-o anvelopă bugetară de 75 de miliarde de lei.
Iniţial, au existat patru variante de lucru, însă s-a convenit ca în şedinţa Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor să se intre cu această variantă.
Lia Olguţa Vasilescu a declarat că ar fi trebuit să se intre cu majorările salariale de 1 ianuarie 2018, însă au fost foarte multe amendamente acceptate, respectiv 80 la Senat şi peste 100 Camera Deputaţilor, şi de aceea s-a luat decizia decalării cu două luni a majorărilor salariale pentru cei din Educaţie şi Sănătate, respectiv de la data de 1 martie 2018.
„Toate acestea calculate pe impact faţă de varianta iniţială a legii ne-au dus la situaţia în care să se mai amâne până la 1 martie creşteri la Educaţie şi la Sănătate, dar şi Sănătatea şi Educaţia vor intra cu creşteri de 25% chiar de la 1 ianuarie ca toţi ceilalţi bugetari. Aceasta este varianta cu care vom intra ]n comisie, domnul Viorel Ştefan nu a asistat la toată discuţia, noi am rămas cu secretarii de stat şi am calculat în continuare impactul pe buget”, a mai spus Olguţa Vasilescu.
Sindicatele anunţă posibile proteste după decalarea majorărilor salariale.
MEDIAFAX