Din Oras

Mamograf digital de ultimă generaţie la Ambulatoriul Integrat al Spitalului de Boli Infecţioase

mamograf cluj

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, unitate medicală aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, a pus în funcţiune în cadrul Ambulatoriului Integrat din str. Moţilor nr. 19 un Mamograf digital cu ecograf pentru ecografie mamară, aparat medical de ultimă generaţie în valoare totală de 1.055.000 de lei. Acesta se adaugă altor două aparate de înaltă performanţă achiziţionate în ultima perioadă din fondurile alocate de Consiliul Judeţean, respectiv un Computer tomograf digital în valoare de 1.015.000 de lei şi un Analizor biomolecular tip MALDI Biotyper pentru identificarea rapidă şi cu mare acurateţe a microorganismelor, în valoare de 676.000 de lei.

În ceea ce priveşte Mamograful digital, scopul achiziţionării acestuia se referă la asigurarea pentru toate femeile care au nevoie de aceste servicii, de posibilităţi multiple de screening şi diagnostic.

Raţiunea care a stat la baza alocării de către Consiliul Judeţean a fondurilor necesare  achiziţionării acestui extrem de performant mamograf se referă la faptul că, cel mai adesea,  diagnosticarea precoce a acestei grave maladii care afectează tot mai multe femei înseamnă diferenţa între viaţă şi moarte” a precizat în acest context preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

În prezent, mamografia este principala tehnică imagistică, nedureroasă, specifică pentru iradierea glandei mamare, care utilizează doze reduse de radiaţii X în vederea detecţiei precoce a cancerului de sân. Aceasta este singura metodă care poate vizualiza microcalcifierile, ce sunt asociate în proporţie semnificativă cu neoplasmele mamare. Totodată, mamografia este principala metodă de screening mamar folosită pe plan mondial, fiind considerată “standardul de aur” înaintea apariţiei simptomatologiei clinice. De asemenea, ea este folosită şi în evaluarea pacientelor simptomatice, ca mijloc de diagnostic, precum şi în urmărirea pacientei cu neoplasm mamar în antecedente în vederea depistării unor eventuale recidive.

Această metodă se adresează, în principal, femeilor peste 40 de ani, cu risc scăzut şi mediu, pentru persoanele sub 40 de ani recomandându-se începerea evaluării glandei mamare cu ecografie mamară.Lasă un răspuns

Site creat de