De Vazut, Important

Mara Pruna din Cluj-Napoca s-a calificat in finala Romanii au Talent (VIDEO)

Mara Pruna

Mara Pruna (14 ani) din Cluj-Napoca s-a calificat, aseara, in finala emisiunii Romanii au Talent produsa de ProTV. Clujeanca s-a clasat pe locul II in prima semifinala a editiei 2016 a Romanii au Talent in urma voturilor acordate de telespectatori. Alaturi de clujeanca s-au mai calificat in finala si Cristian Zlatan si Andrei Surdu.

La varsta de doi ani, Mara Pruna a fost diagnosticata cu autism infantil. Ulterior, diagnosticul s-a transformat in Sindrom Asperger – tot o afectiune din sfera autismului.

Au fost ani de munca, de eforturi supraomenesti atat din partea ei, cat si din partea familiei. Pe toata perioada gradinitei si in primii ani de scoala, Mara a urmat un program strict, individualizat, de terapie, un program zilnic de socializare alaturi de fratele ei si copiii din vecinatate, in paralel cu studiul muzicii.

Pas cu pas, Mara a invatat sa exprime ceea ce simte, sa comunice cu cei din jur, sa se joace si, mai ales, sa cante si sa compuna. Prima compozitie scrisa a fost la 9 ani si jumatate si s-a numit “Marsul soldatilor de plumb”, piesa care i-a adus un an mai tarziu primul premiu important – Locul I la Concursul National de Compozitie, categoria claselor I-IV.

In prezent, Mara este eleva in clasa a IX-a si studiaza pianul ca instrument principal, insa talentul ei este evident si in ceea ce priveste improvizatia, interpretarea vocala si mai ales compozitia muzicala.

Mara spune ca de cand era mica a vazut muzica drept o terapie, o forma speciala de comunicare. La fel si parintii, care, pentru a o incuraja, au cumparat o pianina electrica. A fost, probabil, cel mai important pas din terapia Marei, pentru ca, la scurt timp, a inceput sa cante. Are auz absolut si poate memora orice piesa pe care, ulterior, o interpreteaza.Lasă un răspuns

Site creat de