Social & Cultura, Important

Mărătoarea de la Miceşti – bogăţia sărată a comunei Tureni din Cluj (FOTO)

maratoarea de la micesti

Intru în casă, iar bunica Ana mă întâmpină, fiind vizibil entuziasmată: abia aşteaptă să-mi povestească despre un lucru prea puţin cunoscut de către oamenii acestor zile: mărătoarea din Miceşti, locul unde oamenii nu sunt nevoiţi să cumpere absolut niciun gram de sare.

Tristeteţea îi acoperă vizibil chipul, stă pe gânduri, regretele o năpădesc, iar apoi începe a detalia despre fântâna care oferă atât de multe beneficii celor care ştiu să „se folosească” de apele ei.

O macină gândul că mărătoarea începe să fie dată uitării, pentru că în afară de oamenii locului, nimeni nu-i cunoaşte propietăţile, care sunt atât de diverse încât pot fi atribuite multor nevoi uzuale viaţa de zi cu zi – unul dintre ele fiind chiar bucătăria.

Îşi pune întrebarea dacă ştiu mulţi clujeni despre acest loc… dar dacă nu ştiu clujenii, de unde să ştie restul ţării, sau chiar străinii. Promovarea se află la nivelul solului.

În satul Miceşti, comuna Tureni (Cluj), în mijlocul câmpului, există o fântână foarte mare. Iar acolo, de la o adâncime mare, din pământ, iese apă sărată. E atât de sărată, încât dacă pui un ou deasupra apei, acesta stă la suprafaţă. Se spune că salinitatea acestei ape ar fi mai mare decât cea a mării.

„De la crucea de lângă intrarea în sat, se coboară spre vale, apoi un drum în partea stângă te îndrumă spre mărătoare.”, mă informează bunica.

„De la fântână curge către vale în jos. S-a scurs pe câmp, iar deja sarea poate fi luată cu lingura, fiind foarte concentrată, dar din păcate, cum politicienii nu se ţin de cuvânt, proiectul a fost rătăcit undeva prin sertarele primarilor”, spune bunica Ana cu multă nostalgie pe chipul său blând.

Toate satele din comună se aprovizionează cu apă din această fântână. Oamenii se folosesesc de această apă: prepară mâncarea pentru animale, dar şi pentru gătit este foarte bună. În satele comunei Tureni nu se foloseşte sare, doar în momentul când gazdele întâmpină musafirii”.

Este interesant faptul că această apă ajută la muratul varzei, castraveţilor şi al tuturor murăturilor pentru iarnă. Acolo se prepară şi slănina de la tăiatul porcului. Oamenii satului nu pun sare deloc pe el în momentul când îl prepară pentru sărbători sau pentru alte momente ale anului.

 

Experţii au constatat proprietăţile apei, dar din păcate nu există voinţa şi dorinţa de a promova locul, astfel încât lumea să ştie de el, şi să vină să ducă vestea mai departe, în ţară, sau chiar în lumea largă.

Din cauza nepăsării multe dintre comorile şi darurile cu care am fost binecuvântaţi de către Dumnezeu se pierd, sau sunt pe cale să se piardă în ignoranţa acestor zile, dar şi a unor oameni care conduc ţara doar pentru propriul interes, nu pentru poporul nostru frumos, plin de tradiţii, care este atât de bogat, din toate punctele de vedere, dar mai ales cultural şi istoric. Păcat. Odată cu trecerea timpului, vom risipi şi vom da uitării tot ce avem mai de preţ – bogăţiile pe care am fost binecuvântaţi să le avem, neavând nevoie să le cumpărăm pe bani grei de la străini.


sursa foto: citynews.ro



Lasă un răspuns

Site creat de