Social & Cultura, Important

Maratonul Resuscitării – azi la Cluj. Participanţii pot învăța gratuit manevre salvatoare de viață

maratonul resuscitarii

Duminică, 14 ianuarie, începând cu ora 12, are loc la Cluj-Napoca Maratonul Resuscitării, Ediţia de Iarnă. Evenimentul este dedicat publicului larg şi se va desfăşura în zona FOOD COURT din Centrul Comercial VIVO.

Evenimentul oferă Cursuri GRATUITE de Prim Ajutor tututror celor care doresc să participe, și pot învăța manevre salvatoare de viață direct de la profesioniștii SMURD.

Cursurile se vor repeta pentru întreaga zi, în intervalul orar 12.00 – 20.00 și se poate veni la orice oră, fără înscriere!

Maratonul Resuscitării este un proiect inițiat de către medicii și paramedicii voluntari SMURD CLUJ cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj – Unitatea de Primiri Urgențe. Evenimentul își propune să vină în întâmpinarea nevoii de cunoaștere a manevrelor de resuscitare de bază de către toată lumea.

În cazul unui stop cardio-respirator (SCR), suportul vital de bază câștigă minute importante în lupta cu viața, până la sosirea cadrelor medicale specializate. Studiile efectuate au demonstrat că persoanele cărora li se aplică rapid manevrele de resuscitare au cele mai mari șanse de recuperare după instalarea unui SCR. Pe de altă parte, victimele cărora nu li se acordă suportul vital bazal au șanse minime de a supraviețui în urma unui SCR.

În cadrul evenimentului, medicii și paramedicii SMURD, cu experiență în intervențiile medicale de urgență, vor preda tehnici de prim ajutor în mod gratuit. Cursurile încep succesiv și se repetă pentru întreaga zi, iar cei ce doresc să participe pot veni la orice oră fără a fi necesară înscrierea. Metoda de predare este hands-on, în grupe de câte 2-5 cursanți, coordonați de 2 medici/paramedici SMURD, timpul mediu de predare fiind 20-25 minute. Manevrele sunt explicate şi demonstrate cu manechinele specializate în față, iar cursanții vor exersa apoi prin simulare de situații reale, în final având și posibilitatea să pună întrebări, fiind o discuţie deschisă cu voluntarii SMURD.

Tehnicile dobândite în cadrul evenimentului, pe lângă cele referitoare la siguranța salvatorului, recunoaşterea urgenței și activarea sistemului de urgență, includ suportul vital de bază al adultului cu masajul cardiac extern, ventilațiile şi dezobstrucția cailor aeriene, iar dacă se dorește se poate aborda și suportul vital de bază pediatric (al copiilor) care diferă de cel al adultului.

Limbă de predare principală este romana dar vom asigura predare și în limbile engleză, franceză și maghiară.Lasă un răspuns

Site creat de