Social & Cultura

Mașina de spălat rufe s-a defectat? Iată câteva lucruri pe care le poți face

Mașina de spălat rufe s-a defectat? Iată câteva lucruri pe care le poți face

În zilele noastre nici nu ne imaginăm cum ar fi viața dacă ar trebui să spălăm în mod constant rufele de mână și nu ar exista varianta curățătoriilor profesionale. Când mașina de spălat rufe se strică, acest lucru se transformă într-o problemă frustrantă pentru gospodine, dar poate avea și tendința de a presupune o reparație sau chiar o înlocuire costisitoare pentru care, cel mai probabil, nu ai banii disponibili imediat.

Mașina de spălat rufe este un aparat electrocasnic esențial în orice gospodărie. Folosită în mod regulat, aceasta necesită o îngrijire adecvată pentru a funcționa eficient și pentru a-i prelungi durata de viață – pastile anticalcar, importanță acordată numărului de kilograme de rufe murdare și o curățare temeinică la cel puțin 3 luni.

Cum a apărut prima mașină de spălat rufe?

Mașina de spălat rufe a fost o invenție revoluționară în lumea electrocasnicelor și a avut un impact major asupra vieții cotidiene a oamenilor. Primul astfel de electrocasnic a fost inventat în anul 1908 de către Alva John Fisher, un om de afaceri american din Chicago. Insolita mașinărie creată a fost numită „Thor” și a fost produsă de către compania „The Hurley Machine Company”.

„Thor” era o mașină verticală cu tambur, alimentată electric, cu motor fiabil și o capacitate de de aproximativ 9 kilograme. Era o invenție impresionantă pentru acea vreme, deoarece le-a permis oamenilor să câștige timp și să obțină rezultate mai bune în ceea ce privește igiena și curățenia hainelor lor.

Cu toate acestea, mașina de spălat rufe nu a devenit populară imediat. La început era prea scumpă pentru majoritatea oamenilor și era considerată un lux. Prima mașină s-a vândut pentru suma de 100 de dolari, foarte mulți bani pentru acea perioadă.

Cu trecerea timpului și investiția în tehnologie, prețurile au scăzut, iar mașinile de spălat rufe au devenit accesibile pentru publicul larg, până în punctul în care azi este dificil să-ți imaginezi viața fără această invenție.

Cele mai comune defecțiuni ale mașinii de spălat

Ca orice alt aparat electronic folosit intens, mașina de spălat rufe poate întâmpina o gamă variată de probleme de funcționare. Iată cele mai comune defecțiuni:

  • Pompa de drenaj defectă – problema duce la imposibilitatea mașinii de a evacua apa;
  • Cureaua ruptă – pe măsură ce mașina de spălat rufe este folosită intens, curelele se pot uza sau rupe, ceea ce cauzează probleme de rotație a tamburului;
  • Probleme cu senzorii de nivel – dacă senzorii de nivel nu funcționează corect, mașina poate începe să se umple cu apă excesiv sau deloc;
  • Probleme cu ușa – când ușa se blochează sau nu se închide corect, nici mașina nu pornește ciclul de spălare;
  • Probleme cu motorul – Motorul uzat poate avea probleme de conectare electrică, ceea ce se manifestă prin zgomote neobișnuite sau la probleme de rotație a tamburului.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai comune probleme care pot apărea la o mașină de spălat rufe. În general, orice problemă sau defecțiune trebuie rezolvate cât mai curând posibil pentru a evita deteriorarea ulterioară a mașinii și a-i prelungi durata de viață a acesteia. Însă când reparațiile nu mai sunt posibile sau costul este mult prea ridicat, cea mai bună opțiune este achiziția unui nou model.

Există situații când este mai rentabil să repari mașina de spălat sau să o înlocuiești?

Decizia de a repara sau înlocui o mașină de spălat rufe depinde de mai mulți factori: vârsta mașinii, costul reparației, frecvența și durata utilizării mașinii, precum și bugetul disponibil pentru înlocuire.

În general, dacă mașina de spălat are mai puțin de 5 ani și problema este una minoră, este mai rentabil să o repari decât să o înlocuiești. La fel se întâmplă și în cazul modelelor cu caracteristici avansate sau cu un preț mai ridicat – înlocuirea ar putea fi mai costisitoare decât reparația.

Pe de altă parte, dacă mașina de spălat rufe are o vechime mai mare de 5-7 ani și necesită reparații mai costisitoare sau frecvente, cea mai bună opțiune este să o înlocuiești cu una nouă. Chiar dacă bugetul nu îți permite asta în momentul de față nu trebuie să disperi. Ai mereu la îndemână varianta unui credit până la salariu rapid sau poți opta pentru un model mai ieftin, aflat în categoria de resale.

Photo by Simon Hurry on Unsplash



Lasă un răspuns

Site creat de