Social & Cultura

Mihai Guleș şi Anca – Emilia Stătică expun in cadrul competiţiei EXPO MARATON 2016

sculptura expo maraton 2016

Ziua de joi, 12 mai  va aduce pe simezele Galeriei Casa Matei lucrările următorilor doi concurenţi din cadrul Competiţiei de proiecte expoziţionale individuale “EXPO MARATON 2016”, ediţia a VI-a, proiect finanţat şi anul acesta de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Este vorba despre Mihai Guleș, master anul I, pictură, cu expoziţia Torso şi Anca – Emilia Stătică, anul III, sculptură cu proiectul intitulat Traces. Vernisajul va avea loc joi, 12 mai, ora 19:00, în Galeria Casa Matei din incinta Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca.

Torso, proiectul lui Mihai Guleș, prezent pentru a doua oară pe agenda competiţiei Expo Maraton 2016, urmăreşte reprezentarea torsului uman, derivând de la statulul pictorului, prin raportarea la sculpturi ale Renascentismului și Greciei antice, o înlocuire a caracteristicilor formelor sculpturale cu cele ale unei forme picturale, care au tendința de a transforma corpul uman într-un pseudo-peisaj interior, acesta din urmă condiționând aspectul lucrărilor. Expresivitatea lucrărilor urmăreşte un echilibru format din subordonarea formei la cromatica fundalului, pornind de la o zonă plată, monocromă și ajungând până la un expresionism aglomerat. Astfel, se creează un dialog între formele sculpturale și peisajelele concepute în jurul lor.

Prin expoziţia Traces, Anca – Emilia Stătică se coagulează în jurul cuvântului “traces”, urmele fiind cele ce determină procesul precum şi parte din rezultatul acestuia. Aici se întâlnesc cele trei realităţi implicate în formarea proiectului: realitatea personajelor şi a urmelor lăsate de mişcarea lor, realitatea plastică, ce se observă prin intervenţia artistului asupra materialului şi realitatea în care se face expunerea, în mijlocul umanităţii, care duce la caracterul personal al urmei omului pe pământ. Materialele folosite au ca scop sublinierea importanţei amprentei lăsate de fiecare dintre noi, impactul pe care aceasta o poate avea, precum şi efemeritatea ei în faţa testului timpului.

 

Galeria Casa Matei vă aşteaptă să participaţi la evenimentele lunii mai şi să decideţi câştigătorul marelui premiu.Lasă un răspuns

Site creat de