Uncategorized

Misiune dificilă pentru juriul Festivalului Comedy Cluj 2015

juriul Comedy Cluj 2015

Să mori în filme e ușor, să joci comedie e adevărata artă’’, e premiza de la care pornesc cei cinci membri ai juriului Festivalului Comedy Cluj 2015 în misiunea lor de a desemna cel mai bun film al celei de-a șaptea ediție.  Scenarista Allegra Houston, actorii Kate O’Toole și Dorian Boguță și criticii de film James B. Evans și Neil Young au discutat, astăzi, cu jurnaliștii și bloggerii prezenți la conferință despre modul în care rezonează fiecare la filmele de comedie și care sunt principalele criterii de jurizare a filmelor din competiția Comedy Cluj 2015.

‘’Trecând peste umorul pe care îl aștepți și pe care îl poți percepe foarte diferit, o comedie rămâne până la urmă un film pe care îl judeci ca pe orice alt film. Povestea e cea care primează și apoi toate celelalte elemente care o compun: regie, actori, imagine…’’, a declarat scenarista Allegra Huston.

Membrii juriului au apreciat faptul că festivalul Comedy Cluj le oferă șansa să vadă atât în competiție, dar nu doar, filme din culturi foarte diferite, care pot fi mai greu accesate la festivalurile mari. ‘’Pentru noi, criticii de film, festivalurile din Europa de Est sunt ideale, pentru că aici reușim să descoperim producții care, din diferite rațiuni, sunt ignorate la festivalurile foarte mari’’, a spus James B. Evans. ‘’Ca un exemplu concret, a fost prima oară în viață când am văzut un film din Malaezia. E șansa de a întâlni culturi foarte diferite și de a învăța cu adevărat lucruri noi despre  cinematografia de azi’’, a completat Allegra Houston.

Întrebați dacă filmul de comedie este pus în ultima vreme în umbră de filmele de dramă care sunt preferate atât în festivaluri, cât și la premii, cei cinci membri ai juriului au fost de acord că, deși acesta este trendul industriei, comedia este o artă care nu a fost niciodată ușor de făcut. ‘’Ca actor, comedia e o provocare. Trebuie să ai o doză de seriozitate ca să faci comedie de calitate, altfel riști să devii o caricatură. E important să nu te străduiești foarte tare să fii amuzant și doar actorii buni pot să facă asta’’, a explicat actorul Dorian Boguță.

‘’Tatăl meu a fost ales chiar de Lawrence Olivier să-l joace pe Hamlet pentru o punere în scenă la National Theatre. După premieră, toți criticii s-au grăbit să spună că O’Toole este mult prea amuzant pentru a fi un bun Hamlet, însă Olivier le-a explicat că tocmai acesta a fost motivul pentru care l-a distribuit. Până la urmă, în orice dramă este și un pic de comedie’’, a povestit Kate O’Toole.

Cei cinci membri ai juriului se vor întâlni vineri seara pentru a stabili câștigătorii celei de-a șaptea ediții Comedy Cluj 2015 , care vor fi anunțate public în cadrul Galei de închidere, ce va avea loc sâmbătă seara, la cinematograful ‘’Florin Piersic’’, începând cu ora 19.00.

Filmele care urmează să fie jurizate sunt Cei ce salvează lumea (r. Seng Tat Liew, 2014), Din motive inexplicabile (r. Gábor Reisz, 2014), Cerise (r. Jérôme Enrico, 2015), Cetățeanul (r. Jerzy Stuhr, 2014), Escroc de meserie (r. Ben Chessell, 2015), O schimbare de linie (r. Álvaro Fernández Armero, 2014), Pentru țară și Regină (r. John Boorman, 2014) și Otravă pentru șoareci (r. Konstantin Burov, 2014).

Premiile care se vor acorda în cadrul Festivalului Comedy Cluj 2015 sunt: Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu, Cea mai bună interpretare, Cel mai bun scurtmetraj independent și Cel mai bun scurtmetraj studențesc. Acestora li se alătură Premiul Publicului , stabilit în urma voturilor venite din partea spectatorilor. Tot în cadrul Galei va fi acordat actorului Peter O’Toole Premiul de Excelență in memoriam, premiul urmând să fie ridicat de către fiica acestuia, Kate O’Toole.

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj 2015 are loc la Cluj-Napoca în perioada 16-25 octombrie 2015 și este organizat de Fundația Europeană pentru Cultură Urbană, cu sprijinul Banca Transilvania și Centrul Național al Cinematografiei.

Secțiunea Europeană face parte din proiectul „Legături europene prin cinematografie și dans” și este finanțată printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României.

Secțiunea World Panorama este realizată cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, Visit Cluj și programului „Cluj – Capitală Europeană a Tineretului 2015”. Proiectul susţine candidatura Clujului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

Comedy Cluj este un eveniment inclus în programul “Cluj-Napoca 2015 – Capitală Europeană a Tineretului“.

Website: www.comedycluj.ro

PaginăFacebook: fb.com/FestivalulComedyClujLasă un răspuns

Site creat de