Social & Cultura

Moduri prin care poți să creezi mai mult spațiu în locuința ta

spațiu în locuința ta

De curând au avut loc schimbări în viața ta: poate că te-ai mutat împreună cu cineva, sau poate că locuiai deja cu cineva și acum aveți un copil împreună; oricare ar fi motivul, schimbarea recentă a făcut ca locuința să nu mai fie suficient de spațioasă. Dacă te regăsești în scenariul descris, probabil că îți dorești să obții măcar puțin mai mult loc în casă sau în jurul ei astfel încât să nu trebuiască să te muți. Această dificultate e mai ușor de rezolvat când stai la o casă ce dispune de curte, fiindcă poți construi anexe pentru a obține spațiu de locuit. Totuși, cei care locuiesc în case fără curte sau în apartamente nu au acest avantaj și trebuie să fie mai inventivi. Acest articol vine cu ideile care pot duce la rezolvarea, cel puțin parțială, a problemei spațiului limitat de locuit.

Cum să gestionezi problema spațiului limitat din locuință

O primă idee e aceea de a îți extinde balconul sau de a construi unul de la zero dacă apartamentul tău nu e astfel echipat. Balconul poate fi un loc bun unde să îți îndrepți atenția atunci când dorești mai mult spațiu, fiindcă e singura componentă a locuinței care comunică direct cu exteriorul – deci poate fi extins. Dacă alegi să câștigi câțiva metri pătrați de spațiu prin extinderea sau construirea unui balcon, trebuie să te asiguri de două lucruri: că această activitate este legală în clădirea ta și că restul colocatarilor își dau acordul, dar și că lucrările se fac cu materiale de calitate, pentru siguranța pe termen lung. Dacă dorești ca pereții balconului să fie atât durabili, cât și estetici, poți opta pentru un balcon din sticlă securizată de la Valedo, site pe care doar trebuie să alegi preferința ta și apoi echipa de specialiști te va contacta pentru mai multe detalii.

Un alt mod de a câștiga spațiu e prin a construi un etaj fals. Acest etaj e de fapt un compartiment al unei camere, însă peretele despărțitor nu e construit pe verticală, ci pe orizontală. Acest perete/tavan nu e necesar să închidă cu totul compartimentul, ci poate rămâne deschis și să comunice în toate modurile cu restul camerei. Pentru acest tip de extindere a spațiului e nevoie în prealabil de o cameră suficient de spațioasă pentru a include scările către etaj, și mai ales suficient de înaltă pentru a acomoda un astfel de compartiment.

Un mod de a obține spațiu care nu implică costuri majore ori schimbări arhitecturale constă în organizarea eficientă a spațiului deja existent. Poți face mici compartimentări în camere deja existente prin a le despărți funcțional, nu neapărat structural. E posibil să ai camere care îndeplinesc mai multe funcții fără să le desparți prin pereți: spre exemplu, poți folosi covoare diferite pentru partea camerei care e a copilului de 12 ani și cea care e pentru cel de 8 ani, la fel cum poți aranja un perete din plante mai înalte care să distingă sufrageria de bucătărie, în cazul în care sunt unite și granița nedefinită dintre ele face ca multe obiecte să apară acolo fără un scop clar și să ocupe inutil spațiu.

În final, e important de reamintit faptul că acest articol vizează numai acele clădiri care nu pot acomoda anexe, deci clădiri fără curte. În cazul caselor în preajma cărora pot fi înălțate alte clădiri, situația e mai simplă și spațiul în plus poate fi mai ușor câștigat.   

Poză de TaniaVdB pe Pixabay.com



Lasă un răspuns

Site creat de