Social & Cultura, Important

Moise Guran a fost prezent la Cluj! Jurnalistul a lansat aplicaţia Biziday

biziday

Ieri, 15 decembrie, clujenii au avut ocazia de a lua parte la evenimentul prezentat de jurnalistul Moise Guran, care a fost de asemenea prezentatorul și realizatorul emisiunii Biziday de la postul TV Digi 24.

Evenimentul s-a desfășurat în Sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic al Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, în cadrul căruia jurnalistul Moise Guran a făcut o prezentare și totodata a lansat aceasta aplicatie. Apoi a urmat o sesiune de întrebări din parte publicului nerabdător de a afla informații valoroase inainte de a instala aplicația, însoțite de răspunsuri pe măsură.

CUM A LUAT NAȘTERE INIȚIATIVA DE A LANSA APLICAȚIA?

Cel mai bun lucru pentru o armată înfrântă este să se retragă pe următorul aliniament solid și să construiască de acolo o altă strategie” a afirmat Moise Guran.

Conform afirmației jurnalistului, care poate fi văzută totodată ca o motivație interioară, acesta decide să  oprească emisiunea cu același nume, fiind înlocuită de o idee mult mai conturată de data aceasta: aplicația Biziday, nu o emisiune pe mobil așa cum ne  așteptam.

Odată gândită acestă aplicație, jurnalistul si echipa sa s-au orientat către interesul fiecarei persoane de a fi la curent cu anumite stiri, au luat în calcul atât activitatea, cât și timpul care este  limitat pentru fiecare dintre noi, indiferent de vârstă.

Drept consecintă a faptului că timpul nu este gestionat ca atare, tineretul traversează o perioadă critică în care refuză cu desăvârșire să considere televizorul o sursă propice de informare. Mai mult decât atât consideră televiziunea ca fiind o propagandă, fapt ce aduce un plus  de valoarea acestei inițiative.

O alta premisă de la care au pornit, a fost faptul  că deși se vorbește adesea despre  nivelul de cultură  și educație,  noi oameni tindem să ne  pierdem reflexul de a sti  sau de a afla ceea ce se întamplă, din cauza intereselor  comerciale pe care le găsim deseori în tilurile cu rolul de a capta atenția cititorilor. Acestea ne trimit, mai apoi, în afara ariei de interes pe un anumit domeniu, fie el economic, politic sau  social.

În acest bombardament de informații,  pierdem legătura cu realitatea,  fiind din ce în ce mai dificil să  distingem  între adevăr și minciună, in ceea ce  privește cantitatea de informații care ne este furnizată.

LA CE NE SERVEȘTE ACEASTĂ APLICAȚIE ȘI PRIN CE SE DIFERENȚIAZĂ?

Una din premisele pe care se bazează această aplicație este sinteza știrilor. Dat fiind faptul că ne place, este o nevoie sau ne simțim datori să fim la curent cu tot ceea ce se întamplă,  dar uneori timpul  nu este de partea noastră, aceasta aplicație  e un agregator special care aduce titluri sintetice; din acestea se poate înțelege toată știrea, fără a mai fi nevoit să o deschizi.

Mai mult decât atât, salvează adevărul. De ce să urmăm principiul „Spune publicului ceea ce vrea sa audăsau să denaturăm adevarul  schimbând realitatea?”.

Adevarul poate fi considerat un tip de educație, tocmai de aceea dacă dăm click, link-ul ne duce către site-ul care a generat știrea. Care nu e însă orice site, ci este unul de încredere, ales de către echipa Biziday. Acesta nu este neapărat primul site care a dat știrea, ci este acela care a construit-o cel mai bine.

Moise Guran vine cu un argument pentru  afirmația de mai sus și susține următorul lucru:

moise guran cluj 2Nu ne propunem să dăm primii știrea, ci să fim siguri că ceea ce dăm este adevărat. Dar, ăsta nu este totuși decât un agregator, cu care o să vă jucați în primele zile, apoi o să uitați de el. Ceea ce e normal și firesc. Am anticipat asta. Nu va uita, însă, el de voi .

Acest lucru presupune faptul că aplicația o să disemineze în mod automat informația  care ne interesează pe fiecare dintre noi, printr-o notificare trimisă pe telefonul mobil  în funcție de județul selectat. Acest fapt implică automat și protejarea intimitățiii, deoarece nu este nevoie să oferi alte informații, exceptând zona geografică.

Un ultim aspect, dar nu cel din urmă se referă la alertă de cutremur prin care ei doresc ca cititorii să învingă instinctual primar în cazul unui cutremur. De aceea meniul de Notificări al aplicației Biziday ne cere să facem o simulare de cutremur.

CARE ESTE SCOPUL ACESTEI APLICAȚII?

,,Nu uitați, facem asta pentru a vă asigura informarea rapidă (în timp real), sintetică, în legătură cu cele mai importante evenimente. În timp, altfel veți privi lumea, altfel veți putea diferenția minciuna de adevăr. Veți privi cu mai mult scepticism ceea ce vedeți la televizor, s-ar putea să vă pară inutile jurnalele de știri (unele dintre ele) ba chiar și dezbaterile le veți privi cu un alt ochi.’’ a transmis Moise Guran.

Evenimentul s-a incheiat cu o sesiune de întrebări care părea a nu se mai termina datorită publicului acaparat de toate informațiile furnizate. Cum publicul a fost extrem de dornic să afle și cel mai mic detaliu în ceea ce priveste procesul de gândire, gestionare și implentare a proiectului aplicației Biziday, Moise Guran a dispus de răbdarea necesară de a răspunde intrebărilor intr-un mod concis și clar.Articol realizat de Roxana Camelia StetcuLasă un răspuns

Site creat de