Uncategorized

Muzeul de Istorie a Transilvaniei participă la expoziția „Comorile României” din China

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei contribuie cu 35 de piese excepţionale la expoziţia ,,Comorile României’’ în China, primul eveniment românesc de acest gen și de o asemenea anvergură,  organizat în ultimii 66 de ani. Vernisajul expoziției-eveniment „Comorile României” va avea loc în data de 28 ianuarie 2016,  la Muzeul Național al Chinei din Beijing, Republica Populară Chineză.

În cadrul expoziției „Comorile României” sunt reunite 445 de exponate  care acoperă treizeci de milenii de istorie și civilizație în spațiul românesc – din paleoliticul superior și până la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, obiecte de patrimoniu ce ilustrează bogăția culturală a tuturor regiunilor istorice românești (MNIR).

Cu referire specială la piesele MNIT prezente în expoziţie, acestea reflectă bogăția și varietatea patrimoniului muzeului clujean, cele 35 de exponate oferind o imagine relevantă asupra originalității și diversității moștenirii culturale transilvănene. Exponatul cu cea mai mare vechime  dintre piesele selectate, este o machetă de casă din lut din perioada neoliticului, cunoscută sub numele de Căsuţa de la Turdaş. Piesa redă  în miniatură  arhitectura unei case neolitice, fiind de fapt un recipient ritualic, în care se păstrau seminţele ce urmau a fi folosite la însămânţat. ,, Căsuţa’’ este un unicat  prin faptul că s-a păstrat intactă în aria de cultură.

Printre exponatele MNIT incluse în expoziţie se numără şi unele aparţinând epocii dacice dintre care se remarcă Ţinta din fier, ornamentată cu motiv floral şi  descoperită la Sarmizegetusa Regia, dar şi statuete şi reliefuri votive de perioadă romană. De asemenea, vor fi expuse şi piese ale muzeului clujean ce fac parte din  tezaurele  Evului Mediu , cum sunt aplicile din email cu perle, descoperite la Cetatea de Baltă sau piese de secolele XVII-XVII, adevărate capodopere de artă cum e şi brâul ornamental din argint aurit şi acoperit cu perle şi turcoaze, realizat într-un atelier braşovean (foto).

La materializarea acestui eveniment marcant al muzeografiei românești organizat de Muzeul Naţional de Istorie a României participă 29 de muzee din ţară, printre care menţionăm, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Complexul Muzeal Național Moldova din Iași, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.

Vernisarea expoziției „Comorile României” la Beijing, la Muzeul Național al Chinei, constituie un proiect major în cadrul Programului de cooperare culturală dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Populare Chineze pe anii 2013-2016, semnat la București, pe 25 noiembrie 2013.Lasă un răspuns

Site creat de