Important, Social & Cultura

Muzica clasică va răsuna de la balcoanele unor clădiri din centrul Clujului

Muzica clasică va răsuna de la balcoanele unor clădiri din centrul Clujului

Muzica clasică va răsuna de la balcoanele unor clădiri din centrul Clujului

Între 25 și 30 iunie, Clujul se va transforma într-o scenă vibrantă datorită festivalului Opera Aperta, care aduce spectacole de renume, un musical premiat cu Oscar, serenade la balcon și o selecție eclectică de artiști din țară și din străinătate.

Festivalul va debuta marți, 25 iunie, într-un mod cu totul inedit. Începând cu ora 18:30, fragmente din opere celebre precum Madama Butterfly, Boema și Turandot, interpretate de Divizia a IV-a Infanterie „Gemina” Cluj-Napoca, vor răsuna timp de două ore din balcoanele unor clădiri emblematice ale orașului.

Mini-concertele vor avea loc la Muzeul de Artă, Primăria Veche și Casa de Cultură a Studenților, celebrând astfel anul Puccini și aducând opera mai aproape de inimile clujenilor.

Program: Muzica clasică va răsuna de la balcoanele unor clădiri din centrul Clujului

  • Mini-recitalul de la balconul Primăriei Vechi: ora 17:00, Piața Unirii nr. 1
  • Mini-recitalul de la balconul Muzeului de Artă: ora 18:00, Piața Unirii nr. 30
  • Mini-recitalul de la balconul Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”: ora 19:00, Piața Lucian Blaga nr. 1-3

Ziua de miercuri, 26 iunie, va oferi experiențe muzicale inedite. După stand up-ul muzical Carnavalul animalelor, programat pentru ora 18:30 la Opera Română, spectatorii se vor muta în Iulius Parc pentru un concert de jazz și world music susținut de The Preda’s din Olanda. Acest eveniment, sprijinit de Iulius Mall, promite o călătorie sonoră de neuitat prin diferite meridiane muzicale.

Joi, 27 iunie, și vineri, 28 iunie, la ora 18:30, Barcelona Flamenco Ballet va prezenta în premieră mondială versiunea adaptată a operei Carmen la Opera Națională Română. Spectacolul va integra accente moderne de jazz și flamenco, alături de o coregrafie spectaculoasă semnată de talentatul dansator și coregraf catalan, David Gutiérrez.

În aceleași seri, de la ora 20:30, scena din Piața Unirii va găzdui spectacolele Trubadurul și Tosca, în interpretarea celor două instituții de operă clujene, Opera Maghiară de Stat și Opera Națională Română.

Pe 29 iunie, doi tineri muzicieni de renume internațional, acordeonistul italian Giancarlo Palena și muzicianul grec Dimitris Soukaras, vor interpreta capodopere muzicale semnate de Ennio Morricone, Astor Piazzolla și Mikis Theodorakis. Concertul A Dream in Music, prezentat de PPC, va fi urmat de musical-ul Scripcarul pe acoperiș, interpretat de Opera Națională Română din Timișoara, o poveste veselă și emoționantă care a câștigat trei Oscaruri și două Globuri de Aur.

Pe 30 iunie, pianistul Stanisław Łopuszyński, aflat într-un turneu pe bicicletă pe ruta Cracovia-Istanbul, va face o oprire specială în cadrul Opera Aperta pentru un recital la Opera Lounge. Evenimentul, prezentat de WENS Travel și Consulatul onorific al Republicii Polone la Cluj-Napoca, va începe la ora 16:00, urmat de European Musical Landscapes, un recital al duo-ului Alina Andriuti-Shemchuk și Ivan Shemchuk, ce va aduce compoziții pentru patru mâini și două piane. Acest eveniment marchează debutul sezonului de diplomație culturală România-Polonia.

Cea de-a VIII-a ediție a festivalului Opera Aperta se va încheia pe 30 iunie, la ora 20:30, cu un spectacol grandios în Piața Unirii. Baletul Romeo și Julieta de Serghei Prokofiev, inspirat din tragedia lui William Shakespeare, va încânta publicul și va încheia în mod spectaculos acest festival de excepție. Toate spectacolele și evenimentele găzduite în aer liber sunt cu acces gratuit, invitând astfel întreaga comunitate clujeană să se bucure de magia muzicii clasice.

foto: Opera Nationala Romana Cluj-NapocaLasă un răspuns

Site creat de