Social & Cultura, Important

Natalia Litvinenco – tânăra din Republica Moldova care a cunoscut succesul în Cluj-Napoca

Natalia Litvinenco

Natalia Litvinenco este o tânără în vârstă de 29 de ani din Ungheni, Republica Moldova. Aceasta s-a mutat în urmă cu un an în Cluj-Napoca, iar această schimbare i-a adus numai beneficii pe plan profesional. Aici, în inima Ardealului, Natalia, alături de soţul ei, a reuşit să pună pe picioare o afacere apreciată de clujeni: Clujana Festa – o sală de evenimente în cadrul căreia se organizează: concerte, conferinţe, nunți, botezuri, majorate.

Mai multe despre succesul moldovencei de peste Prut puteţi afla în interviul acordat pentru cluju.ro:

  • Care a fost calea spre antreprenoriat?

Nu a existat o zi în care să zic: Eu voi avea afacerea mea”. Am simțit acest lucru dintotdeauna și când eram angajată munceam și mă dedicam de parcă ar fi fost afacerea mea. Primul job l-am avut încă pe la 15 ani când îl ajutam pe un verișor de al meu, care acum are o afacere de succes.

O făceam cu atâta bucurie și probabil transmiteam oamenilor starea mea, pentru că rezultatul se observa în vânzări.  

Îmi place să muncesc, iar perseverența și implicarea atât a mea cât și a soțului meu ne-au determinat să trecem la o altă etapă a carierei noastre, indiferent câtă muncă presupunea acest proces.  Și asta s-a și întamplat. Acesta este motivul pentru care am ajuns aici.

  • Cum arată o zi din viața unui antreprenor?

O zi din viața noastră este foarte colorată, de fiecare dată altfel. În primul rând, fiecare dimineață o începem cu zâmbetul molipsitor și îmbrățișarea caldă a băiețelului nostru, care ne dă energie pentru toată ziua. Apoi agenda își intră în rol. Îmi place să fac sarcinile în funcție de priorități apoi ne lăsăm timp și pentru întâlniri neprogramate. O zi reușită este aceea în care reușesc să împart bucurie cu clienții mei.

  • În momentul în care decizi să o iei pe acest drum ai nevoie de curaj. A existat vreodată vreun moment greu, apăsător?

E nevoie de curaj, multă dorință, responsabilitate. Însă nu e destul doar să vrei, ci trebuie să faci ceva pentru a materializa gândurile. Am trăit și eu ziua în care îmi doream să las totul si sa plec. In prezent, pot doar să mă bucur ca nu am facut acea greșeală și nu am cedat, ci am depus si mai mult efort pentru a reusi. După cum citisem undeva, “ succesul vine tocmai în momentul când majoritatea cedează“. În acest sens, eu aș zice că pe lângă curaj mai e nevoie de foarte multă răbdare.

  • Cum poate un antreprenor să aibă succes?

Am citit în diferite cărți de business, de management etc. diferite metode, reguli și principii de urmat pentru a avea success într-o afacere. Toate sfaturile sunt importante, dar trebuie să știi să alegi ceea ce este potrivit pentru afacerea ta, să personalizezi și să te diferențiezi în felul tău. În cazul nostru, am ales să fim noi, să fim sinceri, naturali să fim binevoitori așa cum ne place nouă. Muncim cu drag și cu multă dăruire. Oamenii apreciază căldura cu care sunt primiți, se simt bine și decid singuri să se întoarcă la noi.

  • Eşecurile v-au ocolit sau aţi mers pe ideea „rişti şi câştigi”?

 natalia cluj 2Doar cei care riscă să meargă mai departe o să afle cât de departe pot să ajungă“ spune T.S.Elliot . La riscuri suntem predispuși mereu cu sau fără afacere , doar că tensiunea crește atunci când știi că nu ești singurul care are de pierdut dacă ceva nu iese bine.

Da, cred că fiecare trece la un moment dat printr-un moment critic. Astfel de momente nu m-au ocolit nici pe mine. Așa cum am menționat mai sus am fost chiar pe punctul să cedez într-un moment, însă eu sunt convinsă, acum, că eșecurile sunt importante-ele ne fac să fim mai puternici, ne atenționează în unele cazuri, ne învață lucruri esențiale pe care trebuie să le cunoaștem dacă dorim să dezvoltăm ceva frumos.

  • Care a fost cea mai mare provocare?

Tot procesul. Ideea în sine, de a porni o afacere, reprezenta deja o provocare.

  • Ce obiective ați avut în momentul inițierii Clujana Festa?

Trăind într-o lume a tehnologiei, a oamenilor care în fiecare zi uită să-si vorbească, o lume în care cărțile nu mai sunt din hârtie, doream să retrăiesc sentimentul acela de ospitalitate, căldura cu care poti fi primit, cu mâncare făcută în casă si o vorbă bună. Nu contează dacă ai un restaurant sau un magazin, în ambele cazuri poți fi o gadză minunată și sinceră. Îmi place să împart bucurie cu toți din jurul meu. Asta e cel mai important obiectiv pentru mine-menținerea relațiilor cât se poate de familiale cu angajații, respectiv clienții noștri.

După acest principiu m-am ghidat atât în cazul sălii de organizat evenimente, Clujana Festa, cât și în cazul Boutique -ului de bijuterii recent deschis Ana Popova.

  • Care a fost acea scânteie care v-a determinat să deschideți acest local în Cluj?

Scânteia a aparut în momentul în care am hotărât să ne mutăm în România, după ce am primit o ofertă de la angajatorul -de atunci al soțului meu. Inițial trebuia să mergem la Bucuresti unde planificam să deschidem un restaurant, dar întâmplarea a făcut să ajungem la Cluj, spre fericirea mea. Din întâmplare am văzut un anunț de închiriere al sălii pe care ulterior am ajuns să o gestionăm. Întregul proces s-a petrecut într-un timp extrem de scurt.

Chiar în acea săptămână am venit la Cluj, împreună cu partenerul nostru să vedem locația, în următoarea săptămână am semnat contractul, urmând ca în a treia săptămâna să ne stabilim la Cluj. Așa a început Aventura Clujana Festa, fără plan de afacere, fără strategii și intrumente de aplicat. Doar voie bună, speranța unui viitor la care visam demult și încredere în propriile puteri.

  • Cum arată planurile?

Să reușesc să materializez cât mai multe gânduri. De exemplu, pomeneam anterior de un magazin recent deschis. Este vorba despre un boutique Ana Popova.  Am cunoscut acest brand acum 5 -6  ani, m-am îndrăgostit de aceste creații extraordinare care înfloresc din mâinile unei femei minunate. Pasiune, creativitate, dăruire, toate se găsesc în atelierul Ana Popova. 

A fost o idee la care tânjeam încă din vremea cand eram studentă, iar achizitionarea unei astfel de frumuseți era cam greu de realizat, dat fiind faptul că erau cam scumpe pentru mine. Atunci mi-am zis ca voi deschide un magazin Ana Popova pentru a le avea pe toate 

Peste ani și ani, ideea de a aduce în România acest concept a surâs tuturor. Și iată că în cele din urmă dorința mea s-a materializat.

Tocmai acesta este motivul pentru care cred în proverbul “ai grijă ce îți dorești, că s-ar putea să se îndeplinească”.

Am multe idei frumoase, care pot fi puse în aplicare, însă eu cred cu tot sufletul că toate se întamplă la momentul potrivit.

  • Ce sfaturi aveți pentru cititorii noștri, care vor să vă calce pe urme în domeniul antreprenoriatului?

Un vis fără multă muncă rămâne doar un vis. Visați și munciți! Găsiți mediul în care vă simțiți bine și fructificați resursele pe care le dețineți. Omenirea are nevoie de persoane dedicate care să creeze ceva deosebit. Lăsați frica, prindeți de mână curajul și alegeți să mergeți pe drumul care , deși la început , pare a fi plin de pietre și praf, pe parcurs veți vedea că mai apare și câte o porțiune de drum lin, apare câte un copac verde pe marginea lui, o floare ce vă colorează ziua.

Dacă vreți să întrați în lumea antreprenoriatului eu vă recomand un mentor de încredere – Cartea!

Interviu realizat de Comşa Bianca

natalia cluj 3



1 Comment

Lasă un răspuns

Site creat de