Apneea în somn nu înseamnă doar sforăit! Deși este dificil să ne odihnim când partenerul de viață nu încetează să cu gălăgia, apneea în somn este o afecțiune medicală serioasă, care afectează milioane de oameni din întreaga lume, inclusiv din România, dar are vindecare!
Mulți sunt familiarizați cu termenul, însă nu știu prea multe informații despre afecțiunea în sine, de unde și numeroasele concepții greșite care circulă în jurul acesteia. Tocmai miturile care circulă îi fac pe mulți dintre suferinzi să amâne diagnosticarea și tratamentul, punându-și și mai mult sănătatea în pericol.
Dacă bănuiești că ai putea suferi de apnee în somn nu te sfii să consulți un medic specialist și să urmezi tratamentul adecvat. Să ignori simptomele nu va face problema să dispară, ci dimpotrivă, o va agrava.
Printre cele mai răspândite neadevăruri din jurul apneei în somn se numără:
Apneea este doar o afecțiune a persoanelor în vârstă
Deși riscul de apnee crește odată cu vârsta, această afecțiune nu este exclusivă pentru persoanele în vârstă. Din păcate, multe persoane tinere care suferă de apnee nu-și dau seama de acest lucru, tocmai din cauza acestei concepții greșite.
Apneea obstructivă în somn poate apărea la orice vârstă, inclusiv la copii și adulți tineri. În cazul copiilor, apneea poate fi cauzată de amigdale mărite sau alte probleme anatomice, iar la adulți factorii de risc includ obezitatea, stilul de viață sedentar, folosirea unor perne dormit nepotrivite și alte probleme de sănătate care contribuie la îngustarea căilor respiratorii. Și femeile, în special după menopauză, au un risc crescut de a dezvolta apnee în somn. Deci apneea nu discriminează în funcție de vârstă sau sex și oricine poate fi afectat.
Apneea în somn înseamnă doar sforăit
În realitate, apneea în somn este mult mai mult decât atât; se caracterizează prin oprirea temporară a respirației în timpul somnului, care poate dura de la câteva secunde până la minute întregi. Aceste opriri repetate ale respirației reduc cantitatea de oxigen care ajunge la organele vitale, în special la inimă și creier (iar acest lucru poate duce la hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, accidente vasculare cerebrale și chiar moarte subită).
Doar persoanele supraponderale suferă de apnee
Mulți cred că dacă nu sunt supraponderali, nu pot suferi de apnee. Foarte greșit! Structura gâtului, mărimea limbii, amigdalele mărite sau deviațiile de sept pot contribui la blocarea căilor respiratorii în timpul somnului. De asemenea, fumatul, consumul de alcool și anumite medicamente pot contribui la apariția acesteia. Persoanele cu o istorie familială de apnee în somn au, de asemenea, un risc crescut, indiferent de greutate.
Masca CPAP este prea incomodă
O concepție greșită foarte răspândită printre cei care suferă de apnee este legată de tratamentul standard, CPAP (Continuous Positive Airway Pressure). Mulți pacienți cred că folosirea unei măști CPAP este inconfortabilă, invazivă și că nu vor putea dormi din cauza acesteia.
În realitate, măștile CPAP sunt disponibile în diverse forme și dimensiuni, iar ajustările le fac mai confortabile pentru utilizator. Adaptarea la CPAP implică o perioadă de acomodare, dar pacienții care o folosesc CPAP raportează o îmbunătățire majoră a calității somnului, reducerea oboselii și o îmbunătățire generală a sănătății cardiovasculare.
Apneea dispare de la sine
Apneea în somn nu este o afecțiune care se vindecă de la sine! În absența tratamentului, aceasta devine mai severă în timp, iar riscurile de boli cardiovasculare și accidente vasculare cerebrale cresc semnificativ. Totodată, persoanele cu apnee severă pot dezvolta hipertensiune arterială rezistentă la tratament, ceea ce înseamnă că medicamentele nu vor putea controla eficient tensiunea.
Tratamentele pentru apnee, cum ar fi CPAP, pierderea în greutate sau intervențiile chirurgicale în cazurile severe pot preveni complicațiile. Chiar dacă unele cazuri de apnee ușoară pot fi gestionate prin schimbări ale stilului de viață, apneea moderată sau severă necesită intervenții medicale pentru a proteja sănătatea pacientului.
Image by freepik