Timp liber

Noaptea Albă a Galeriilor la Cluj-Napoca

Noaptea Albă a Galeriilor

A X-a ediție a Nopții Albe a Galeriilor aduce pentru prima dată, pe 30 septembrie, evenimentul la Cluj-Napoca. Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule, organizatorul local al NAG, propune inaugurarea simultană a mai multor expoziții special produse pentru eveniment și oferirea de tururi ghidate pentru cei care vor să înțeleagă mai mult despre arta contemporană.

La nivel național, cu ocazia ediției #10, Noaptea Albă a Galeriilor – NAG, proiect inițiat și organizat de Asociația Ephemair, își extinde programul nocturn în galerii de artă, spații alternative, huburi creative și ateliere de artist din alte nouă orașe. Astfel, alături de București, vor avea loc expoziții și evenimente dedicate artei contemporane în Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

Pentru a evidenția profilul cultural al celor nouă orașe invitate, în București, una dintre expozițiile principale, realizată cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național și al Ministerului Culturii, va prezenta într-un spațiu nou zece proiecte curatoriale având drept invitați curatori și artiști din orașele partenere NAG 2016.

De asemenea, se va iniția un program adresat unui grup de specialiști străini din domeniul artei contemporane, cărora li se va oferi un contact direct cu scena artistică din România și care, timp de trei zile, vor putea interacționa cu tinerii artiști emergenți.Despre Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule

Fabrica de Pensule este un spațiu de artă contemporană inițiat la începutul lui 2009 cu scopul de a coagula ideile și proiectele mai multor organizații, galerii, manageri culturali și artiști din Cluj-Napoca. Unul dintre cele mai relevante exemple de conversie a unei clădiri industriale în spațiu cultural independent, Fabrica de Pensule e reper pentru producția artistică contemporană.

În 2016, ca răspuns la nevoia de a reprezenta în mod transparent și imparțial interesele tuturor membrilor comunității artistice din Fabrica de Pensule, la inițiativa galeriilor și artiștilor din Fabrică se înființează Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule (FGAFP), din care fac parte inițial Fundația Culturală Intact, Asociația Bazis, Asociația Baril, Asociația Sabot și Asociația Artiștilor din Fabrica de Pensule.

În structura sa se regăsesc 6 spații de artă contemporană (Galeria Sabot, Spațiu Intact, Bazis, Galeria Baril, Atelier Irina M, Galeria Nano), 13 ateliere de creație, 4 spații de rezidență și peste 35 de artiști care își propun să ofere orașului un spaţiu de dezbatere a temelor relevante pentru artele vizuale și să se implice în proiecte culturale strategice.
www.fabricadepensule.orgDespre NAG

Noaptea Albă a Galeriilor a fost primul eveniment cultural nocturn din România după Noaptea Muzeelor și primul eveniment din țară care a atras atenția marelui public asupra artelor contemporane și a tinerilor artiști, reunind, printr-un program complex și dinamic, toate tipurile de manifestări artistice – pictură, desen, sculptură, grafică sau new media, fotografie, video, performance, muzică, dans, teatru, design etc. În București, Noaptea Albă a Galeriilor a generat o hartă în care a fost făcută vizibilă infrastructura dinamică a spațiilor ce găzduiesc evenimente de artă contemporană.

De-a lungul celor nouă ediții desfășurate până în prezent, Noaptea Albă a Galeriilor a pus bazele unei platforme de promovare a artei contemporane și a tinerilor artiști români, atât prin încurajarea contactului dintre artiști și galerii sau spații dedicate artei contemporane, cât și prin prezentarea artiștilor unui public extins, căruia îi oferă în fiecare an oportunitatea de a descoperi arta generației din care face parte.

Despre Asociația Ephemair

Asociația Ephemair își propune să dezvolte proiecte culturale destinate promovării artei contemporane românești și internaționale, acțiuni care vizează creșterea vizibilității acesteia în rândul publicului larg. Alături de proiectul Noaptea Albă a Galeriilor, Asociația Ephemair organizează alte două proiecte importante în scena evenimentelor culturale din București: Art on Display și Weekendul Galeriilor.Lasă un răspuns

Site creat de