Social & Cultura, Important

Nopțile lecturii la Cluj-Napoca

book 1421097 1280

Ca în fiecare an, la sfârşit de ianuarie, când afară este frig şi întuneric, Institutul Francez din România organizează ediţia locală a Nopţilor Lecturii.

Toate direcţiile regionale ale Institutului – la Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara – sărbătoresc lectura în toate formele ei, organizând întâlniri cu scriitori, mese rotunde, ateliere de lectură în franceză şi română pentru cei mici, jocuri, lecturi muzicale, concursuri etc.

Astfel, România participă la cea de-a 5-a ediţie a evenimentului global „Les Nuits de la lecture”, organizat de Ministerul francez al Culturii, în întreaga lume. Din 2017, „Les Nuits de la lecture”/„Nopțile Lecturii” sunt momente unice în care se celebrează pe tot globul, în același timp, plăcerea lecturii și accesul la carte. În contextul sanitar actual, lectura a devenit mai mult ca oricând o cale de evaziune pentru mulți oameni, dar şi un mod de a regândi, de a reevalua lumea în care trăim – de aici şi tema principală a acestei ediţii „Să recitim lumea”.

Evenimentele se vor desfăşura online, pentru a permite accesul tuturor persoanelor pasionate de lectură, indiferent de locul în care se află sau de orașul în care au loc „Nopțile Lecturii”. Programul complet a celor patru nopţi de lectură poate fi consultat pe pagina de Facebook a Institutului.

La Cluj-Napoca, Nopțile Lecturii îi poartă pe cei mari dincolo de stelele lui Van Gogh sub îndrumarea scriitoarei Marianne Jaeglé. Cartea sa Vincent asasinat prezintă ultimii doi ani din viaţa pictorului Vincent van Gogh, contestând ideea, acceptată până acum, că acesta și-a pus capăt zilelor. Marianne Jaeglé va discuta joi 21 ianuarie, ora 19, live pe pagina Facebook a Institutului Francez Cluj-Napoca cu traducătoarea cărţii sale în limba română, Sînziana Manta şi cu scriitoarea Laura T. Ilea, moderatoarea dezbaterii.

În 22 ianuarie, publicul tânăr este așteptat la întâlnire cu două ateliere online de povești de iarnă animate de Adrian Barbu, ilustrator, respectiv de Luiza Rus, responsabila mediatecii Institutului Francez la Cluj-Napoca.

PROGRAM – NOPŢILE LECTURII – 2021

CLUJ-NAPOCA

  • Întâlnire literară în franceză cu scriitoarea Marianne Jaeglé și traducătoarea Sînziana Manta, moderată de scriitoarea Laura T. Ilea

21 ianuarie | ora 19.00 | live pe pagina Facebook a Institutului Francez Cluj-Napoca

Născută în 1967, Marianne Jaeglé scrie cărți și realizează filme documentare. Al doilea roman al său Vincent qu’on assassine este publicat la Gallimard (2016) și în limba română la Editura Univers, Vincent asasinat (2020).

Pornind de la concluziile biografilor americani Steven Naifeh și Gregory White Smith, Marianne Jaeglé povestește ultimii doi ani din viaţa lui Vincent van Gogh, contestând ideea, acceptată până acum, că acesta și-a pus capăt zilelor. Dincolo de misterul care înconjoară moartea lui, romanul prezintă relaţia pictorului cu fratele său Theo, cu lumea artistică (reprezentată îndeosebi de prietenul său, Paul Gauguin) și, mai ales, cu propria-i creaţie.

  • Atelier PAM PAM: Fram, ursul polar cu Adrian Barbu

22 ianuarie | ora 18.00 | pe Zoom

Pentru copiii de 8 ani +

Atelier în limba română cu noțiuni de franceză, care urmărește transformarea personajului Fram din romanul Fram, ursul polar de Cezar Petrescu (1931) în versiunea sa ilustrată pentru copii din Aventurile lui Fram, ursul polar de Adrian Barbu și Alexandra Abagiu (2018).

Tarif: 25 lei

Înscrieri la mediatheque.cluj@institutfrancais.ro

  • Seară cu ciocolată caldă : povești şi jocuri cu Luiza Rus

22 ianuarie | ora 18.00 | pe Zoom

Pentru copiii de 3-6 ani

Atelier în limba română, cu bucățele crocante şi delicioase de franceză

Tarif: 15 lei

Înscrieri la: mediatheque.cluj@institutfrancais.roLasă un răspuns

Site creat de