Social & Cultura, Important

Nouă decenii de la înființarea primului muzeu în aer liber din România: Parcul Etnografic din Cluj

Nouă decenii de la înființarea primului muzeu în aer liber din România: Parcul Etnografic din Cluj

Parcul Etnografic din Cluj a fost înființat în anul 1929 de Romulus Vuia (1887-1963), primul etnograf din România, cu sprijinul reprezentanților transilvăneni și bănățeni ai primului guvern Iuliu Maniu.

Prima casă din muzeul în aer liber, cea din Vidra (Avram Iancu) a fost transferată în noiembrie 1929, în urmă cu exact 90 de ani.

Pentru a marca acest moment, a fost realizat u covor aniversar, în cadrul proiectului intitulat „90 de ani țesuți în două ițe”.

La dezvoltarea parcului au contribuit numeroși reprezentanți de marcă ai școlii etnografice clujene, printre care sunt menționați în mod special pe Kós Károly (1919-1996) și Valer Butură (1910-1989).

Trecutul nu este, însă, decât o parte a poveștii noastre

În prezent, Parcul Etnografic găzduiește activități culturale diversificate și atractive, destinate tuturor categoriilor de public. Le mulțumim pentru aceasta numeroșilor noștri parteneri, reprezentanți de marcă ai comunității culturale clujene, care contribuie la creșterea interesului publicului față de acest spațiu al moștenirii noastre„, au transmis au declarat reprezentanţii Parcului Etnografic din Cluj.

Viitorul este, însă, cu siguranță, cel mai important

Consiliul Județean Cluj îl pregătește, împreună cu noi, de mai mulți ani, din momentul în care a fost inițiat, cu sprijinul experților de la Asociația Nordică de Design Urban din Bergen (Norvegia), primul master plan pentru dezvoltarea unui muzeu din România. Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului Cluj, împreună cu Alice Florean, câștigătoarea concursului internațional de soluții pentru dezvoltarea Parcului Etnografic, ne vor prezenta toate detaliile unui proiect care se apropie de finalizare„, au declarat reprezentanţii Parcului Etnografic din Cluj.

În încheiere, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj ne va oferi un recital extraordinar de Lăsatul Secului, susținut de interpreți îndrăgiți de publicul larg.Lasă un răspuns

Site creat de