Studentie

O echipă de cercetători din cadrul USAMV Cluj a creat sucuri probiotice din resturi alimentare

O echipă de cercetători din cadrul USAMV Cluj a creat sucuri probiotice din resturi alimentare

În ultimele decenii, cererea consumatorilor în domeniul produselor alimentare s-a schimbat considerabil. Consumatorii caută din ce în ce mai mult alimentele funcționale într-un efort de a-și controla sănătatea și bunăstarea.

Sensibilizarea crescândă a relației dintre dietă și sănătate a dus la creșterea cererii de produse alimentare care, pe lângă rolul nutritiv, să susțină sănătatea. Probioticele și prebioticele sunt componente prezente în alimente, sau care pot fi încorporate în alimente şi care, prin interacțiunile cu tractul gastrointestinal, conferă acestora beneficii pentru sănătate.

Sucurile probiotice “BY-PRO GUT”, sunt rezultatul muncii unei echipe de cercetători din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca (USAMVCN), Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie „Prof. Dr . Octavian Fodor” din Cluj-Napoca (IRGHOF) şi Centrul de Cercetare si Inovare Agroalimentară (CENCIRA).

Cercetările s-au desfăşurat în perioada 2014 – 2017, în cadrul unui proiect finanțat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

Scopul proiectului FOOD-PROFIT a fost de a dezvolta o nouă generație de băuturi funcționale probiotice prin utilizarea de reziduuri agro-alimentare, bacterii probiotice microîncapsulate/granulate şi îmbuteliere în recipiente inteligente cu eliberare controlată. În cadrul acestui proiect, coordonat de USAMVCN, funcționalitatea băuturilor probiotice a fost testată de IRGHOF, atât pe subiecți sănătoși cât și pe subiecți cu afecțiuni gastrointestinale, iar CENCIRA a dezvoltat două tipuri de băuturi probiotice: BY-PRO GUT cu suc de mere și morcovi și BY-PRO GUT cu suc de struguri negri si sfeclă.

Băuturile probiotice au fost obținute prin valorificarea unor reziduuri din industria alimentară, respectiv coji și pulpa de mere, morcovi, struguri negri și sfeclă și adăugarea de microcapsule cu bacterii probiotice (Lactobacillus plantarum) pentru a avea efect pozitiv asupra sănătății gastrointestinale.

Evenimentul de lansare se va desfăşura luni, 27 noiembrie 2017, de la ora 10.30, la Institutul de Ştiinţele Vieţii „Mihai I al României”, din campusul USAMV Cluj-Napoca, str. Calea Mănăştur, nr. 3-5.Lasă un răspuns

Site creat de