Uncategorized

O lectură cu o notă diferită: Anna Erelle – În pielea unei jihadiste

În pielea unei jihadiste

Continuăm și săptămâna aceasta propunerile în domeniul divertismentului și al literaturii și vă recomadăm un bestseller internațional, În pielea unei jihadiste de Anna Erelle, o mărturie despre filierele de recrutare ale Statului Islamic.

Anna Erelle este jurnalistă și se ocupă de investigarea și studierea  moduluiui de acțiune ale filierelor de recrutare ale Statului Islamic, organizație a cărei propagandă online este una dintre armele sale cele mai redutabile.Aproape fără să-și dea seama, Melanie, avatarul și protagonista cărții, se vede prinsă în plasele statului islamic, fiind sedusă cu promisiunea unei vieți idilice. Melanie este o franțuzoaică în vârstă de douăzeci ani, o tânără convertită la islam care dorește să participe la Jihad și  la convertirea  necredincioșilor din Siria.După ce se converteşte la Islam,  protagonista, Mélodie îl cunoaşte pe Facebook pe şeful francez al unei brigăzi islamiste. În 48 de ore, acesta „se îndrăgosteşte” de ea, o cere în căsătorie și îi promite o viaţă ca în paradis.

Timp de o lună, Anna a fost Melodie si a primit informatii pretioase de la „pretendentul“ ei, un apropiat al lui Abu Bakr al-Baghdadi, califul autoproclamat al Statului Islamic. Călătoria în Orient ar fi trebuit să fie ultima etapă a anchetei sale și Anna o pregătește în cele mai mici amănunte. Însă pe drum lucrurile scapă complet de sub control… Deoarece primește amenințări, iar Statul Islamic a emis o fatwa împotriva ei, cerându-i moartea, Anna Erelle nu-și poate dezvălui adevărata identitate.

Cartea se citește repede, dar nu se uită la fel de ușor. Ai senzația, după ce ai terminat-o, că tocmai ai asistat la ceva extrem de murdar care te-a atins și pe tine, chiar dacă nu ai participat direct. Trăiești un sentiment de oroare la ideea că nu este vorba de o ficțiune, ci de ceva absolut real. Erelle nu judecă, ci doar își expune experiența și propriile sentimente generate de aceasta, lăsând cititorul să își tragă propriile concluzii. Cititorul empatizează cu explozia de sentimente de care este dominată jurnalista și este cucerit de fiecare acțiune dezvăluită printre rândurile cărții.

Amalia Borlea


Lasă un răspuns

Site creat de