Uncategorized

O parte din militarii "Dragonii Transilvani" s-au intors acasa din misiunea din Afganistan (FOTO)

"Dragonii Transilvani"

La începutul acestei săptămâni primul detașament din cadrul Batalionului 811 Infanterie Protecția Forței „Dragonii Transilvani” a plecat spre casă din Baza Aeriană Kandahar.

Începută pe data de 12 august prin dislocarea primilor militari din batalion, această misiune a durat iată, mai bine de șase luni. Au fost emoții la ceremonia de plecare în misiune desfășurată la începutul lunii august în Piața Bobâlna din Dej în prezența reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, a autorităților locale, dar mai ales în prezența membrilor familiilor. Pe ei, pe cei de acasă i-am simțit alături de noi pe toată durata misiunii. Ne-au dat forța și puterea de a sta concentrați și de a ne îndeplini misiunea.

Pentru îndeplinirea mandatului misiunii militarii batalionului „Dragonii Transilvani” au executat pe perioada dislocării patrule îmbarcate şi debarcate, cu deplasare terestră și aeriană, pe căile de comunicaţii din aria de operaţii, pentru asigurarea libertăţii de mişcare a forţelor aliate şi a civililor, securizarea căilor şi punctelor de acces din baza de dislocare şi nu în ultimul rând, asigurarea reacţiei imediate cu trupe la incidente şi ameninţări din afara sau interiorul bazei.  S-au efectuat misiuni de căutare a diferitelor tipuri de explozive improvizate și a elementelor de armament și muniție. S-au angajat discuții cu șefii structurilor militare și de securitate afgane din zona de responsabilitate, s-a participat la adunări ale principalilor responsabili în domeniul securității din administrația locală afgană. S-au desfășurat misiuni în cooperare cu partenerii americani pentru sprijinul militarilor din Armata Națională Afgană și a Poliției Afgane în efortul lor de furnizare a securității pentru populația civilă din zona de responsabilitate.

De asemenea au fost inițiate și desfășurate proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii, de dotare a unor spații pentru desfășurarea cursurilor precum și distribuire de materiale școlare și de îmbrăcăminte pentru copiii afgani.

Pot părea puține și simple, dar în spatele fiecărei acțiuni pomenite mai sus au stat timp de peste șase luni efortul și sudoarea militarilor dejeni, ore și zile de concentrare într-un spațiu fierbinte la propriu și figurat și, mai ales, extrem de periculos.

Deși o parte din colegii lor au ajuns deja pe pământ românesc, cei rămași aici au înțeles că misiunea trebuie dusă până la capăt, un ultim salt, pentru a preda mai departe  aria de responsabilitate.

text: Maistru militar cls. I Mureșan Radu – „Dragonii Transilvani”

foto: Mihai Pintiliciuc – „Dragonii Transilvani”Lasă un răspuns

Site creat de