Uncategorized

OFICIAL: Legea antifumat este constituțională şi va intra în vigoare în 45 de zile

fumat interzis spatii publice romania cluj

Legea antifumat care interzice fumatul în spaţii publice este constituţională, au decis astăzi judecătorii CCR. Actul normativ va merge la promulgare, urmând să intre în vigoare în 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, arata Gandul.info.

Potrivit noilor prevederi fumatul va fi interzis total, printre altele, în cluburi, baruri, restaurante, în taxiuri, instituţii de învăţământ, spitale, precum şi la locurile de joacă pentru copii indiferent dacă acestea sunt în aer liber sau în spaţiu închis.

Camera Deputatilor a adoptat in luna decembrie proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului in toate spatiile inchise, acest for fiind decizional, iar legea merge la promulgare. Proiectul a fost votat cu 164 voturi pentru, 20 voturi impotriva si 26 de abtineri. 

Un grup de 33 de senatori a depus, pe 21 decembrie, la Curtea Constituţională contestaţia referitoare la legea care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, adoptată în 15 decembrie de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Cei 33 de senatori care au semnat contestarea susţin că raţiunea sesizării Curţii Constituţionale „nu vizează interzicerea fumatului în spaţiile publice, ci vizează definiţia «spaţiului public închis»”.

Astazi, judecatorii CCR au respins contestatia celor 33 de senatori si au declarat legea ANTIFUMAT constitutionala.

Exceptie de la lege fac penitenciarele de maxima siguranta si zona de tranzit a aeroporturilor internationale – aici se vor amenaja spatii destinate exclusiv fumatului. De asemenea, fumatul nu va fi permis in locurile de joaca sau alte spatii destinate copiilor, inchise sau deschise, scrie HotNews.ro.
Mai mult decat atat, in aceste spatii va fi interzisa inclusiv utilizarea tigarilor electronice.

Se interzice complet fumatul si in institutiile medicale, de invatamant, de stat si private, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului.

In ceea ce priveste sanctiunile, amenzile vor fi de la 100 la 500 de lei in cazul persoanelor fizice si intre 5000 si 15.000 lei, plus suspendarea sau inchiderea activitatii, pentru persoanele juridice.Lasă un răspuns

Site creat de