Sport

Olimpia Cluj a câștigat derby-ul Ardealului contra ASA Târgu Mureș

olimpia cluj

Echipa de fotbal feminin Olimpia Cluj-Napoca și-a adjudecat victoria, pe teren propriu, în fața formației contracandidate la titlu, ASA Târgu Mureș, scor 3-1 (1-1).

Meciul disputat pe terenul de la Baza Sportivă „Ardealul” din Cluj-Napoca a fost un deliciu pentru cei peste 100 de spectatori prezenți la cel mai important derby al fotbalului feminin din România. Cele două echipe veneau doritoare de victorie mai ales că ambele au câștigat în prima etapă a Play-Off-ului Superligii naționale de fotbal feminin.

Atât antrenorul echipei Olimpia Cluj-Napoca, Mirel Albon, cât și antrenorul echipei ASA Târgu Mureș, Secheș Carol, au aliniat la start cele mai în formă jucătoare pe care le-au avut la dispoziție.

Dat fiind faptul că echipa gazdă pleca de pe o poziție superioară, cu o diferență de doar un punct față de contracandidată, acest meci a fost considerat cu atât mai important cu cât, teoretic, victoria Olimpiei Cluj-Napoca poate însemna cucerirea titlului, asta chiar dacă mai sunt câteva etape de disputat.

Tensiunea punctelor s-a resimțit și pe teren, câteva cartonașe galbene fiind rezultatul fotbalului ceva mai agresiv față de cum am fost obișnuiți în celelalte partide, dar și a unor mici tensiuni între jucătoare.

Cu un meci jucat, în prima repriză, mai ales la mijlocul terenului, jucătoarele echipei gazde au fost primele care au deschis scorul, în minutul 25, prin șutul Andreei Voicu, după o ieșire greșită a portarului echipei mureșene.

Avantajul nu a stat pe tabela prea mult de partea gazdelor, noua jucătoare a echipei ASA Târgu Mureș, Bradic Biljana, marcând de la aproximativ 35 de metri în poarta apărată de Lavinia Boandă dintr-o lovitură liberă.

Repriza secundă a fost una complet schimbată din punct de vedere a jocului făcut de către cele două echipe. Primele schimbări ale celor două echipe, la Olimpia Cluj-Napoca Bâtea Mara în locul jucătoarei Meluță Teodora, iar de partea cealaltă Meleacă Lucia în locul jucătoarei Bradic Biljana, fiind practic decisive pentru soarta meciului.

La doar șapte minute după prima schimbare, nou intrată de pe teren, Bâtea Mara, a reușit să readucă echipa gazdă în avantaj printr-un șut plasat pe colțul lung al porții direct din colțul careului mare. Faza a fost repetată șase minute mai târziu când aceeași Bâtea Mara a reușit să mărească diferența de scor la 3-1 și astfel aducând și cele 3 puncte mult sperate la echipa de pe malul Someșului.

Antrenorul echipei Olimpia Cluj-Napoca, Mirel Albon, a declarat că s-a văzut diferența de valoare și de pregătire și speră ca până la partida retur cu ASA Târgu Mureș care va fi în a doua săptămână a lunii mai, dar mai ales până la meciurile din Champions League, micile probleme care mai sunt în jocul fetelor să fie corectate. „Nu cred că doar schimbarea făcut diferența. Sigur, că Mara a adus un plus deosebit și de viteză și de ritm, însă eu cred că fetele au înțeles mult mai bine. În prima repriză am intrat în jocul lor, într-adevăr a fost echilibrat însă tot noi am avut inițiativa, tot noi am avut posesia, am avut și încă câteva ocazii. Ele au înscris, cum au făcut în ultimii cinci ani, din faze fixe și mingi aruncate în care. Gestionează bine astfel de momente și le felicit. În repriza a doua dinamica posturilor a fost alta, mișcarea fetelor în teren. Am reușit să folosim toată lățimea terenului astfel încât ele nu au reușit să mai blocheze și viteza de pasare a fost alta și s-a văzut. Este o victorie importantă. Nu este ușor pentru aceste fete să joace și la națională și la echipa de club, și după un meci cu Franța nu e ușor să te concentrezi și în campionatul intern. Dacă am fi într-un campionat ca în Germania și în Franța cu ritmul ăsta te-ai obișnui. Eu zic că totuși s-a văzut o diferență de valoare, o diferență de pregătire, o diferență de stil. Am văzut și niște greșeli, și niște minusuri pe care sperăm ca până la retur, pe 8 mai, dar mai ales până în august când va fi Champions League să le corectăm și să ne prezentăm la un nivel și mai bun”, a declarat Mirel Albon.

Una dintre jucătoarele echipei clujene, Ștefania Vătafu, cea care a dat și pasa la al doilea gol marcat de către Olimpia Cluj-Napoca, a mărturisit că antrenorul le-a readus pe picioare în pauză la vestiare. „Un derby absolut cu o victorie meritată, după părerea mea. S-au ținut tare dar s-a văzut diferența de pregătire. După pauză am fost altă echipă, a venit la pauză domnul Albon și ne-a scuturat puțin în vestiar. După părerea mea, am intrat în jocul lor în prima repriză, ne-am precipitat, ele erau stresate și am luat stresul de la ele, dar în a doua repriză ne-a scuturat domnul Albon și a fost mult mai ok”, a spus Ștefania Vătafu.

Antrenorul echipei ASA Târgu Mureș, Secheș Carol, a afirmat că din punctul lui de vedere acest rezultat este o victorie dar a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește interesul suporterilor față de fotbalul feminin. „Atâta putem, am dat totul, asta este maximul pe care-l putem în momentul de față. Nu este o înfrângere, este o victorie pentru noi. Calculele sunt pentru matematicieni, fotbalul este pentru spectatori. Din păcate sunt puțini spectatori cărora le place fotbalul feminin în România și asta îmi dă de gândit pentru viitor dacă merită să investești, dacă merită să te sacrifici sau merită să o lași baltă”, a afirmat Secheș Carol.

Următorul meci pentru echipa Olimpia Cluj-Napoca va avea loc, marți, 26 aprilie, de la ora 14:00, la Odorheiu Secuiesc, acolo unde vor întâlni formația Real Craiova în semifinalele Cupei României.

Echipele de start:

Olimpia Cluj-Napoca: 1. Boandă Lavinia (Dârle Georgiana 89′), 3. Meluță Teodora (Bâtea Mara 46′), 2. Corduneanu Andreea, 22. Olar Corina, 6. Giurgiu Adina, 4. Bortan Ioana (cpt.), 10. Voicu Andreea (Carp Cristina 79′), 8. Vătafu Ștefania, 5. Havriștiuc Lidia, 9. Ciolacu Mihaela (Popa Loredana 86′), 14. Lunca Alexnadra (Tărășilă Beatrice 70′).

Rezerve: 31. Dârle Georgiana, 7. Popa Loredana, 16. Tărășilă Beatrice, 11. Bâtea Mara, 17. Carp Cristina, 15. Ciobanu Carmen. Antrenor: Mirel Albon

ASA Târgu Mureș: 12. Părăluță Andreea (cpt.), 9. Roca Alice, 6. Gorea Ana-Maria (Denes Dorottya 66′), 14. Goder Brigitta, 20. Jahn Klaudia, 99. Boroș Alina (Tămaș Crina 83′), 13. Barabasi Kinga, 5. Sarosi Csilla (Kopacsi Barbara 72′), 4. Sandu Bianca, 8. Boroș Mădălina (Rus Orsolya 79′), 10. Bradic Biljana (Meleacă Lucia 51′).

Rezerve: 17. Kopacsi Barbara, 11. Meleacă Lucia, 7. Denes Dorottya, 15. Tămaș Crina, 3. Rus Orsolya. Antrenor: Secheș Carol

Arbitru: Codrea Cristian (Baia Mare); Asistenți: Lucaci Cristian Nicolae (Baia Mare), Despa Radu (Baia Mare). Observator: Pantea Cornel (Oradea)



Lasă un răspuns

Site creat de