Liceu, Important

Olimpiada CuGeT se pregăteşte de finală! „Avram Iancu”, „George Coșbuc” și Liceul de Informatică sunt din nou în top

Semifinala Olimpiadei CuGeT 2

Aproape 600 de tineri au concurat sâmbătă, 19 noiembrie, în semifinala celei de-a doua ediții a Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni – CuGeT, proiect organizat de Asociația Femeilor de Afaceri Cluj împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

51 dintre aceștia s-au calificat în finala care se va desfășura sâmbătă, 26 noiembrie, la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”.

Desfășurată sub forma unui concurs televizat, finala aduce premii consistente în bani: câștigătorii vor primi câte 2.500 de lei (locul 1 pentru fiecare categorie de vârstă), 1.500 de lei (locul 2) și 1.000 de lei (locul 3).

Odată cu semifinala, am intrat pe ultima sută de metri cu cea de-a doua ediție a Olimpiadei CuGeT, proiect prin care vrem să încurajăm tinerii să citească și să-și dezvolte cât mai mult cunoștințele de cultură generală și la care ne bucurăm să avem o implicare atât de numeroasă din partea lor. Le mulțumim în mod special partenerilor din mediul public și privat, fără de care n-am fi putut organiza CuGeT-ul: Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Inspectoratul Școlar Județean,  EXIMTUR, Wörwag Pharma, Paper Cups, FSEGA, TVR Cluj și partenerii media”, a declarat Mihaela Rus, președintele Asociației Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj.

În cadrul semifinalei de sâmbătă, trei amfiteatre încăpătoare ale Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) s-au umplut de liceenii și studenții calificați după prima probă a olimpiadei CuGeT. Împărțiți în trei grupe de vârstă (clasele IX-X, XI-XII și 18-25 de ani), aceștia au avut de ales răspunsul corect pentru întrebări din diverse domenii de cultură generală, cum ar fi: „Ce este o trufă?”, „Câte grupe principale de sânge există?”, „Ce a inventat farmacistul american John S. Pemberton în anul 1886?”,  „Câte strofe are imnul oficial al României?”.

Întrebările i-au pus destul de mult în dificultate pe participanți: opt dintre ei au răspuns corect la 24 din cele 25 de întrebări, respectiv 11 la 23 de întrebări. De asemenea, 11 dintre cele 25 de licee înscrise în cea de-a doua ediție CuGeT au reprezentanți în finala de sâmbăta viitoare. Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” și Colegiul Național „Emil Racoviță” au fiecare câte șase elevi finaliști.

Olimpiada de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni se află la a doua ediție, la care s-au înscris 25 de licee din municipiul Cluj-Napoca, pentru care în prima etapă s-au distribuit 8.000 de chestionare. În paralel, tinerii clujeni cu vârstre cuprinse între 18 și 25 de ani s-au înscris în competiție prin intermediul site-ului www.cuget.afacj.ro.

Prima ediție CUGeT s-a desfășurat în perioada octombrie 2015 – aprilie 2016 și a însemnat peste 7.500 de participanți, 22 de licee partenere și o finală televizată. Zece dintre finaliștii primei ediții s-au calificat și în semifinala de sâmbătă, astfel că vor concura din nou în finală.


Olimpiada de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni – CuGeT este organizată de Asociația Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj. Partener principal: EXIMTUR, prin divizia EXIMTUR BUSINESS. Desfășurat cu sprijinul Wörwag Pharma. Susținut de Paper Cups. Parteneri oficiali: Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. Co-producător: TVR Cluj. Parteneri media: Transilvania Reporter, Sinteza, Radio Cluj , Zile și Nopți, Napoca FM, Radio Impuls, Ziua de Cluj, Monitorul de Cluj, InfoTrafic, Ziarul Făclia, Bună Ziua Cluj, Cluj Life, Transilvania Today, Cluj Today, AdMirror.

Asociația Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj este o asociaţie non-guvernamentală, apolitică şi non-profit, înființată în 2004, la inițiativa Mihaelei Rus, directorul general al Vitrina Advertising. Asociația este formată din femei cu afaceri proprii, funcții de conducere în diverse companii ori care activează în profesii liberale. Printre proiectele desfășurate de AFA se numără „Clujul are atitudine”, „Gala Excelenței la Feminin”, „Ore în Dar”, „Mini-biblioteci pentru sănătate”, „Un oraș pentru o grădină”, conferințele SHEnspire.Lasă un răspuns

Site creat de